28/04/2021

Apple, amendă colosală în Rusia. Ce s-a întâmplat cu gigantul american
Apple, amendă colosală în Rusia. Ce s-a întâmplat cu gigantul american Новости мир

Apple a primit o amendă record de peste 12 milioane de dolari în Rusia pentru „abuz de poziție dominantă”. Plângerea a fost depusă de o companie de securitate cibernetică în 2019. Acuzațiile grupului rus către gigantul american.

Apple, amendă în Rusia pentru „abuz de poziție dominantă”

Agenţia antimonopol rusă (FAS) a anunţat marţi că a condamnat gigantul american Apple la o amendă record de peste 12 milioane de dolari pentru „abuz de poziţie dominantă”.

„FAS a impus Apple o amendă de 12 milioane de dolari”, adică 10 milioane de euro la rata actuală, pentru „abuz de poziţie dominantă în distribuirea de aplicaţii mobile pe sistemul de operare iOS”, a declarat autoritatea de reglementare într-un comunicat de presă.

Plângerea de la originea acestei amenzi a fost depusă de compania de securitate cibernetică Kaspersky în anul 2019. Grupul rus a acuzat Apple că a interzis accesul la o aplicație de control parental aparținând Kaspersky într-un moment în care Apple urma să lanseze o aplicație similară.

Americanii vor contesta decizia 

„Din punctul nostru de vedere, Apple pare să fi utilizat poziţia sa de proprietar al platformei pentru a dicta condiţiile şi a-i împiedica pe ceilalţi dezvoltatori să opereze pe picior de egalitate cu el”, afirmase Kaspersky într-un comunicat în 2019.

„Cu tot respectul, dar nu suntem de acord cu decizia Serviciului federal antimonopol rus şi vom contesta decizia sa”, a reacţionat la rândul său Apple într-un comunicat transmis AFP.

„Suntem mândri că am ajutat sute de mii de dezvoltatori în Rusia, inclusiv Kaspersky, să ajungă la peste un miliard de clienţi în 175 de ţări prin App Store”, afirmă Apple.

„Am lucrat cu Kaspersky pentru a aduce aplicaţia lor în conformitate cu regulile implementate pentru a proteja copiii. Acum au 13 aplicaţii în App Store şi am procesat sute de actualizări pentru acestea”, adaugă grupul american.

Conform FAC, gigantul american are „o putere discreționară nelimitată, care poate duce la o restricționare a concurenței”. Rușii au cerut americanilor să renunțe la dreptul de a respinge aplicații exterioare pe App Store. Autoritățile de la Kremlin și-au intensificat ofensiva împotriva internetului, dublată de o luptă împotriva marilor giganți informatici străini.

FAS a deschis o anchetă împotriva Google și Youtube

Săptămâna precedentă, FAS a deschis o anchetă împotriva Google și a platformei sale video Youtube. Și în această situație „abuzul de poziție dominantă” a fost reclamat. O lege intrată în vigoare la 1 aprilie face obligatorie preinstalarea software-ului ori aplicațiilor ruse pe toate dispozitivele și gadgeturi-le conectate vândute în Rusia.

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

20 дн. 13 час.

172-173

Реклама в ВС