27/01/2021

Miliardarii Americii au devenit mai bogați cu 1,1 trilioane de dolari în timpul pandemiei
Miliardarii Americii au devenit mai bogați cu 1,1 trilioane de dolari în timpul pandemiei Новости мир

Miliardarii produc bani în pandemie, chiar și atunci când milioane de americani intră în rândurile celor săraci. Miliardarii americani au devenit cu 1,1 trilioane de dolari (aproape 40%) mai bogați de la mijlocul lunii martie, potrivit unui raport publicat marți de Institutul pentru Studii Politice și Americani pentru Taxare Justă.

Cu alte cuvinte, nu doar că cei mai înstăriți și-au recuperat pierderile din primăvară, dar că mulți se și descurcă mult mai bine ca înainte. Aceasta este în mare parte datorată activității de pe burse. Doar Elon Musk este cu aproape 155 de miliarde de dolari mai bogat, avere propulsată de valoarea pe piață a companiei Tesla, care a urcat vertiginos.

46 de persoane s-au alăturat, de la 18 martie 2020, grupului de miliardari, în săptămâna după anunțul OMS privind pandemia globală, conform raportului citat de CNN.

În mod clar, pandemia înrăutățește criza deja problematică a inegalităților din America. Acumulările amețitoare de la vârf sunt în contrast clar cu problemele financiare ale celor de jos. Mulți dintre aceștia din urmă confruntă direct pandemia și și-au pierdut locurile de muncă sau au suferit tăieri de salarii.

Cei 660 de miliardari ai SUA dețin acum o avere cumulată de 4,1 trilioane de dolari – cu două treimi mai mult decât suma deținută de 50% din populația americană, arată raportul.

Rata sărăciei, în creștere accentuată

Mai mult de 8 milioane de americani au intrat în sărăcie în ultimele șase luni din 2020, potrivit estimărilor în timp real ale economiștilor de la Universitatea din Chicago, Universitatea Notre Dame și Laboratorul pentru Oportunități Economice.

Deși economia SUA nu și-a revenit pe deplin de la pandemie, indicele bursier S&P 500 a crescut cu 72% de la punctul de jos din martie. Acea revenire în “V” arată optimismul față de vaccin, ajutoarele de trilioane de dolari acordate de Washington și pașii fără precedent făcuți de Rezerva Federală, care au forțat investitorii să parieze pe acțiuni la bursă.

Deloc surprinzător, prețurile în creștere a acțiunilor sunt în mod special de ajutor pentru cei bogați, pentru că sunt mult mai implicați în aceste piețe decât oricine. La începutul anului trecut, cele mai bogate 10% dintre gospodăriile americane dețineau 87% din toate acțiunile la bursă și din fondurile mutuale, potrivit Rezervei Federale. În comparație, milioane de americani mai puțin înstăriți nu pot simți boom-ul piețelor financiare.

Prețul acțiunilor Tesla a mărit averea lui Musk cu 60%, potrivit raportului. Alți mari câștigători sunt fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a cărui avere a urcat cu mai mult de 68 de miliarde de dolari în timpul pandemiei. Cofondatorul și directorul Facebook, Mark Zuckerberg, este cu aproximativ 37 de miliarde de dolari mai bigat decât la mijlocul lunii martie.

Însă inegalitatea nu este doar o problemă americană.

Va fi nevoie de mai mult de un deceniu pentru cei mai săraci din lume să-și recupereze pierderile din cauza pandemiei, potrivit raportului anual privind inechitățile, elaborat de Oxfam International. Prin comparație, a fost nevoie de doar nouă luni pentru cei mai bogați 1.000 de oameni ai lumii să-și revină.

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

6 дн. 22 час.

206

Реклама в ВС