04/04/2021

STUDIU: Google colectează de 20 de ori mai multe informații despre tine decât Apple
STUDIU: Google colectează de 20 de ori mai multe informații despre tine decât Apple Новости мир

În secolul tehnologiei, Big Brother e cu ochiul pe tine. Însă cel mai mare și mai băgăcios frate pare să fie… Google. Ți-o spune un studiu făcut de Universitatea din Dublin, care scoate la iveală că Google colectează de 20 de ori mai multe informații despre tine decât Apple.

Teoretic, aceste date sunt colectate pentru a îmbunătăţi sistemul de operare. În realitate, vor să-ți cunoască acel comportamentul de consum.

În funcție de serviciul care ne cere datele, este posíbil ca el (acordul) să fie atribuit implicit, fără ca să ne dăm seama, fără ca noi să spunem explicit că nu vrem să se colecteze aceste date. Companiile chiar dacă par că adună multe date, de cele mai multe ori, aceste date sunt anonimizate. Nu toate datele trimise sunt în detrimentul utilizatorului“, explică Silviu Stahie, specialist în securitate informatică.

Google spune că aceste date sunt colectate doar dacă îți dai acordul. Datele de telemetrie sunt transmise, în medie,
la fiecare 4 minute şi jumătate. Astfel, la fiecare 12 ore, smartphone-urile cu Android trimit către serverele Google aproximativ 1 MEGA de informații.

„În ce măsură putem controla asta nu este clar, dar nu strică să știm că unele servicii, ne permit să ștergem aceste date. În Europa, companiile respectă GDPR, amenzile pe care Uniunea Europeană le-a aplicat și le aplica sunt foarte mari“, mai spune Silviu Stahie, specialist în securitate informatică.

Sunt mai multe situații în care Google și Apple colectează informații despre locația ta. Se întâmplă, printre altele, când introduci sau scoți cartela din telefon, accesezi setările dispozitivului sau când activezi sau dezactivezi funcţia de localizare. Google contestă informațiile studiului și a anunțat că va reveni cu propria variantă.

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

18 дн.

171

Реклама в ВС