02/03/2021

28 de antreprenori din Cahul și Ungheni au primit granturi din UE pentru a-și dezvolta afacerea
28 de antreprenori din Cahul și Ungheni au primit granturi din UE pentru a-și dezvolta afacerea Новости Молдова

28 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni beneficiază de granturi în valoare totală de până la 700.000 euro, asistență oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat din regiunile-cheie. Oamenii de afaceri au fost selectați în cadrul unui concurs desfășurat de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie" la care s-au înscris 140 de antreprenori din raioanele Cahul și Ungheni.

16 companii existente, 10 startup-uri și 2 inițiative de antreprenoriat social beneficiază de granturi în valoare de 15.000 - 30.000 euro fiecare. Asistența financiară va fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții. Programul de granturi va fi însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunilor cheie.

Dumitru Chitoraga locuiește în Ungheni și a lansat în 2013 o afacere de producere de ceaiuri naturale și de cultivare de plante medicinale. În satul Năpădeni, raionul Ungheni, pe o suprafață de 22 hectare din zona Codrilor, el crește mentă, lămâiță, gălbenele, romaniță și alte plante. Ceaiurile produse sub brandul „Aroma Pădurilor" sunt vândute în magazinele din țară, dar și exportate în țări precum Canada, SUA, Italia, Rusia. Grantul în valoare de 26,300 euro, obținut la categoria Companii Existente, va fi investit în modernizarea sistemului de irigare, instalarea panourilor fotovoltaice, precum și în contractarea serviciilor de expertiză în marketing. Bărbatul vine cu o contribuție proprie în valoare de 10.000 euro la grantul obținut.

 

28 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni își dezvoltă afacerile cu ajutorul granturilor UE

 

Cătălina Pascal este originară din Cahul și împreună cu soțul gestionează fierăria proprie. Ea creează modelele produselor făcute la comandă, coordonează serviciul cu clienții, gestionează partea financiară a afacerii. Iar soțul, fierar de profesie, dă viață modelului desenat de soția sa. El produce diverse obiecte din fier forjat: porți, garduri, balustrade, grilaje și alte elemente care încorporează confecții metalice. Deși concurența este acerbă, produsele familiei Pascal au trecut hotarul regiunii Cahul, fiind solicitate și în raioanele Cantemir, Leova, Vulcănești. Familia Pascal este beneficiară a programului de granturi, categoria Start-Up și primește drept asistență nerambursabilă suma de 15.000 euro, venind cu o contribuție proprie de 1,576 euro. 

 

28 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni își dezvoltă afacerile cu ajutorul granturilor UE

 

Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția I, acoperă domenii de activitate economică precum: producere de mobilă, croitorie, patiserie, obiecte de decor, materiale de construcție, agricultură, apicultură ș.a. Afacerile beneficiare de grant vor crea peste 200 noi locuri de muncă permanente și sezoniere în ambele regiuni.

În acest an va fi lansat un nou apel de granturi pentru antreprenorii din raioanele Ungheni și Cahul. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul programului este de aproximativ 1,7 mln. euro.

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

18 дн. 1 час.

171

Реклама в ВС