07/04/2021

Câte miliarde de lei s-au adunat în bugetul țării în primul trimestru din 2021
Câte miliarde de lei s-au adunat în bugetul țării în primul trimestru din 2021 Новости Молдова

În primele trei luni ale anului 2021, la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 16,7 miliarde de lei, fiind în creștere cu 1,7 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 17,3 miliarde de lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 1,8 miliarde de lei.

Potrivit Ministerului Finanțelor, executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 563,4 milioane de lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 8,3 miliarde de lei.

Totodată, veniturile bugetului de stat în primele trei  luni a anului 2021 au constituit 10,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, acestea s-au majorat cu 1,2 miliarde de lei.

„Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 5,0 miliarde de lei, cu 685,1 milioane de lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 5,8 miliarde de lei, fiind în creștere cu 413,5 milioane de lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 11,7 miliarde de lei, mai mult cu 1,5 miliarde de lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 1,2 miliarde de lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 5,3 miliarde de lei”, anunță reprezentanții ministerului de resort.

Ministerul Finanțelor a asigurat că sunt onorate toate angajamentele de plată pentru lunile ianuarie-martie.

„Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, prioritar sunt onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și  achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, reiterăm faptul că, nu există riscuri de neexecutare a cheltuielilor prioritare aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților”, conchide comunicatul Ministerului Finanțelor.

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

18 дн.

171

Реклама в ВС