28/04/2021

Caz pierdut la CEDO. Moldova trebuie să achite 2.000.000 euro fabricii de zahăr de la Ghindești
Caz pierdut la CEDO. Moldova trebuie să achite 2.000.000 euro fabricii de zahăr de la Ghindești Новости Молдова

Republica Moldova a  mai pierdut un caz la CEDO, iar acum trebuie să achite fabricii de zahăr din Ghindeşti, raionul Floreşti, drept prejudiciu material, tocmai 2.000.000 de euro.Decizia a fost luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar banii urmează a fi transferaţi în contul reclamantului în cel mult trei luni de zile. În caz contrar, vor fi aplicate penalităţi, suma majorându-se.

Reprezentanţii fabricii de zahăr s-au adresat la CEDO, după un proces care a durat 10 ani. Totul a pornit de la o hotărâre din 1998 a Judecătoriei economice de circumscripție Chişinău, care a obligat fabrica să achite unei bănci comerciale peste 11 milioane de lei şi peste două milioane de dolari drept credite nerambursate, dobândă și penalitățile.

În 2002, Curtea Supremă a decis rejudecarea cauzei, iar în martie 2008, printr-o decizie irevocabilă, a obligat instituţia bancară să restituie întreprinderii peste 25 de milioane de lei.

Tot atunci, CSJ a stabilit că recursul reprezentanţilor băncii a fost depus tardiv. Totuşi, câteva luni mai târziu, CSJ şi-a casat propria decizie din martie 2008 şi a pus cauza, din nou, pe rol. Dat fiind acest fapt, fabrica de zahăr s-a dus să-şi facă dreptate la CEDO.

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

20 дн. 12 час.

172-173

Реклама в ВС