19/02/2021

Ce spune ANRE despre scumpirile din ultima perioadă de pe piața produselor petroliere
Ce spune ANRE despre scumpirile din ultima perioadă de pe piața produselor petroliere Новости Молдова

Carburanții s-au scumpit din nou zilele trecute, aceasta fiind a cincea majoare a prețului din decembrie.

Prima scumpire din această iarnă a avut loc în 12 decembrie, când benzina a ajuns de la aproximativ 15 lei şi 45 de bani, la 16 lei şi opt bani, motorina de la 13 lei şi 5 bani la 13 lei şi 69 de bani, iar gazul lichefiat de la opt lei şi 92 de bani, la 9 lei şi 32 de bani. După 17 zile, adică înainte de anul nou, petroliştii au modificat iar preţurile. Benzina, 16 lei şi 15 bani, motorina 13 lei şi 82 de bani, iar gazul lichefiat 9 lei şi 52 de bani. A treia şi cea mai semnificativă scumpire a avut loc la mijlocul lunii ianuarie. Atunci, benzina s-a scumpit cu aproximativ un leu, motorina cu peste 60 de bani, iar gazul cu aproximativ 70 de bani. În 12 februarie, din nou au crescut preţurile, iar benzina se vindea cu 17 lei şi 65 de bani, motorina cu 14 lei şi 90 de bani, iar gazul cu 10 lei şi 35 de bani. 

În total, de la mijlocul lunii decembrie şi până astăzi, benzina A 95 s-a scumpit în medie cu 2 lei şi 80 de bani, motorina cu 2,50 de bani, iar gazul lichefiat cu 2 lei.


În legătură cu ultimele evoluții ale prețurilor la produsele petroliere și pentru evitarea unor speculații sau interpretări nefundamentate,  ANRE vine cu următoarele precizări:

Drept urmare a modificărilor operate în noiembrie 2018 la Legea cu privire la produsele petroliere, Parlamentul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor și a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilității activității de comercializate pe piața internă a produselor petroliere.

 

Astfel, conform deciziei ANRE,rata maximă de rentabilitate pentru activitatea anuală de comercializare a produselor petroliere este de 10% din consumurile şi cheltuielile anuale aferente acestei activități, cu excepția cheltuitelor “care nu se referă la activitatea de import și/sau comercializare a produselor petroliere”.

 

ANRE efectuează controale ale titularilor de licență care activează pe piața produselor petroliere și monitorizează strict respectarea de către vânzătorii cu amănuntul a Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele date, care se bazează pe standardele naționale de contabilitate aplicabile.

 

În felul acesta, legislația actuală în vigoare limitează capacitatea ANRE de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

 

Totodată, ANRE analizează dinamica comparativă a evoluțiilor în domeniul respectiv atât pe piața internă, cât și cea regională. O analiză de sinteză a pieței produselor petroliere din Republica Moldovase anexează.

 

Urmare a analizelor continue efectuate, se observă o dinamică ascendentă a prețurilor la petrol și produsele petroliere pe plan mondial,care ar putea afecta în continuare prețurile de comercializare a produselor date pe piața internă.

 

În situația specifică creată, metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale, asigurând o predictibilitate a fluctuației prețurilor.

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

30 дн. 7 час.

165

Реклама в ВС