09/09/2021

Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe a dat aviz pozitiv la Proiectul de modificare a Legii privind controlul tutunului
Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe a dat aviz pozitiv la Proiectul de modificare a Legii privind controlul tutunului Новости Молдова

Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe a dat aviz pozitiv la Proiectul de modificare a Legii privind controlul tutunului, transmite InfoMarket.

Inițiativa legislativă luată în considerare de către Comisie prevede extinderea domeniului de aplicare al Legii privind controlul tutunului, și anume extinderea unora dintre cerințele sale la dispozitivele de încălzire a tutunului, eliminarea unui număr de excepții de la normele de etichetare a produselor din tutun și o scădere a nivelului permis de nicotină în țigările electronice de la 72 mg la 20 mg la 1 ml. Unul dintre autorii proiectului de lege, Radu Marian, a menționat că modificările prevăd o revenire la normele introduse anterior în Legea privind controlul tutunului (în 2015 și 2019), care au fost ulterior anulate, fără consultări publice, avize ale experților și altele instituții specializate.

Proiectul este destinat să limiteze accesul minorilor la produse alternative din tutun, să elimine unele excepții din legislație care contribuie la creșterea comerțului ilegal și a contrabandei cu produse din tutun, să contribuie la reducerea consumului de tutun, produse similare, dispozitive de încălzire și alte produse. Nota explicativă a proiectului se referă la un studiu realizat în Moldova, în cadrul căruia s-a constatat că 16,3% dintre copiii cu vârste între 13-15 ani sunt fumători activi. În același timp, aproximativ 10% dintre adolescenți folosesc alte tipuri de produse din tutun decât țigările obișnuite: 12,7% dintre adolescenți au indicat că preferă țigările electronice, iar 3,9% folosesc sisteme de încălzire a tutunului.

În timpul discuțiilor, reprezentantul fracțiunii „Blocul comuniștilor și socialiștilor”, deputatul Oleg Reidman a menționat că nu există o poziție comună în instituțiile internaționale cu privire la modul în care noile produse se referă la reglementarea Legii privind controlul tutunului. El a propus să organizeze consultări mai largi pe această temă, cu participarea experților. Drept urmare, comisia a dat un aviz pozitiv asupra proiectului de lege, acesta trebuie aprobat de comisia parlamentară competentă - în domeniul protecției sociale, îngrijirii sănătății și familiei.

Reamintim, conform proiectului, Moldova poate unifica unele cerințe pentru introducerea pe piață a produselor din tutun, a produselor și dispozitivelor similare și a accesoriilor pentru utilizarea lor, realimentarea sau încălzirea acestora. În special, dispozitivele de încălzire nu vor putea fi amplasate în zonele comerciale publice, dar pot fi achiziționate în conformitate cu lista produselor furnizate de vânzător la cererea cumpărătorilor adulți. Vânzarea unor astfel de produse, precum și vânzarea de produse din tutun și produse similare, vor fi permise numai persoanelor cu vârsta peste 18 ani.

Nerespectarea acestei cerințe va face obiectul amenzilor prevăzute în Codul contravențional pentru încălcarea legislației privind controlul introducerii pe piață și consumului de produse din tutun. Importatorilor și producătorilor de astfel de produse li se poate cere să furnizeze informații despre ingrediente și date toxicologice Centrului Național pentru Sănătate Publică. În același timp, se propune interzicerea vânzării de produse din tutun fără fum, altele decât tutunul oral, de mestecat și de fumat, care este acum permis pe internet. Un alt amendament prevede că pieței i se va permite să plaseze țigări electronice și să rezerve flacoane cu un conținut de nicotină în lichid de cel mult 20 mg pe 1 ml, conform prevederilor Directivei UE 2014/40.

Dacă va fi adoptat, proiectul de lege va intra în vigoare la șase luni de la publicare.

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

6 дн. 15 час.

177

Реклама в ВС