17/05/2023

Cum va fi determinată rata maximă a dobânzii aplicate în cadrul programului 373 pentru antreprenori
Cum va fi determinată rata maximă a dobânzii aplicate în cadrul programului 373 pentru antreprenori Новости Молдова

Rata maximă a dobânzii aplicate în cadrul Programului de stimulare a investițiilor inovaționale 373 va fi stabilită în baza indicatori stabiliți de Executiv. Regulile în acest sens sunt stabilite într-un proiect propus pentru consultări publice.

Astfel, rata maximă a dobânzii anuale care va putea fi aplicată de către bănci la creditele acordate în cadrul programului va reprezenta:

1. pentru creditele acordate în monedă națională, suma următoarelor componente:

  • rata de referință calculată ca rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase în monedă națională cu termenul de la 6 la 12 luni;
  • o marjă maximă de până la 3%;
  • comisionul de garantare datorat către ODA pentru garanția financiară din partea Fondului de Garantare a Creditelor pentru ÎMM, în caz că există.

2. pentru creditele acordate în valută, suma următoarelor componente:

  • rata de referință calculată ca rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase în valută cu termenul de la 6 la 12 luni;
  • o marjă maximă de până la 3%;
  • comisionul de garantare datorat către ODA pentru garanția financiară din partea Fondului de Garantare a Creditelor pentru ÎMM, în caz că există.

Rata maximă a dobânzii anuale va fi flotantă și va fi publicată pe pagina web ODA o dată la 6 luni. Rata de referință care se va aplica pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie se va baza pe rata de referință publicată de Banca Națională a Moldovei pentru luna mai, iar pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie se va baza pe rata de referință publicată pentru luna noiembrie a anului precedent.

Rata maximă a dobânzii anuale nu va depăși 15% anual pentru creditele acordate în monedă națională și 6,5% pentru creditele acordate în valuta.

Modificarea ratei maxime a dobânzii anuale va fi obligatorie pentru bănci doar în cazul micșorării ratei de referință.

bizlaw.md 

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

22 дн. 10 час.

197

Реклама в ВС