08/09/2021

În Moldova este planificată închiderea programelor de stat ineficiente și redirecționarea fondurilor către noile priorități sectoriale
În Moldova este planificată închiderea programelor de stat ineficiente și redirecționarea fondurilor către noile priorități sectoriale Новости Молдова

În Moldova este planificată închiderea programelor de stat ineficiente și redirecționarea fondurilor către noile priorități sectoriale, transmite InfoMarket.

Măsura este prevăzută în secțiunea „Finanțe publice” din proiectul Planului de acțiune al Guvernului pentru 2021-2023. Potrivit proiectului, prioritățile pe termen scurt pentru Guvern sunt cooperarea cu donatorii externi: îndeplinirea tuturor condițiilor necesare pentru a primi asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene și reluarea dialogului cu FMI pentru semnarea unui nou program de țară. Se planifică să se facă o serie de modificări la bugetul de stat pentru 2021 pentru a asigura finanțarea costurilor de sprijin în timpul pandemiei și distribuirea investițiilor de capital, precum și pentru aprobarea bugetului pentru 2022 până la sfârșitul lunii noiembrie.

Anul viitor, este prezentat un calendar pentru aprobarea Cadrului bugetar pe termen mediu pentru 2023-2025 și documente bugetare pentru 2023. Ministerul Finanțelor propune continuarea dezvoltării sistemului de achiziții publice printr-o platformă electronică, creșterea măsurilor de control financiar intern de stat și aprobarea unei noi strategii pentru dezvoltarea managementului finanțelor publice. Este planificată dezvoltarea și implementarea de noi sisteme automatizate de informații, iar digitalizarea serviciilor vamale și fiscale va continua.

Guvernul intenționează să optimizeze cheltuielile: se propune închiderea programelor ineficiente și redirecționarea fondurilor către domeniile prioritare; revizuirea rolului unităților de implementare a proiectului. Va fi asigurată o transparență mai mare a cheltuielilor bugetare. Este planificată revizuirea politicii privind gestionarea datoriei publice și, până la sfârșitul anului viitor, va fi aprobat programul „Managementul datoriei publice pe termen mediu”. Ministerul Finanțelor oferă, de asemenea, o listă de măsuri care vizează îmbunătățirea administrării fiscale și vamale, reducerea riscurilor de corupție în cadrul Serviciului Vamal și al Serviciului Fiscal de Stat și introducerea de servicii fiscale și vamale electronice.

Consultările pe marginea proiectul vor avea loc până pe 9 septembrie.

În plus, Ministerul Finanțelor va organiza o întâlnire online cu toate părțile interesate pe 9 septembrie pentru a discuta proiectul: https://particip.gov.md/ro/document/stages/proiectul-planului-de-actiuni-al-guvernului-pentru-anii-2021-2022-domeniul-finante-publice/8420. 

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

6 дн. 13 час.

177

Реклама в ВС