05/04/2021

Leul moldovenesc, tot mai slab în pandemie faţă de euro și dolar. Explicațiile experților economici
Leul moldovenesc, tot mai slab în pandemie faţă de euro și dolar. Explicațiile experților economici Новости Молдова

Leul moldovenesc devine tot mai slab faţă de principalele monede de referinţă. În ultimele luni, dolarul s-a scumpit cu peste un leu şi 50 de bani, iar moneda unică europeană - cu un leu şi zece bani şi au ajuns să coste 18 lei şi 10 bani şi, respectiv, 21 de lei şi 20 de bani.

Potrivit experţilor, puterea de cumpărare a monedei naţionale este afectată de creşterea dolarului pe pieţele internaţionale, scăderea exporturilor, dar şi a remitenţelor, scrie publika.md.

În timp ce oamenii simpli se arată afectaţi de fluctuaţiile de pe piaţă valutară, experţii economici dau asigurări că situaţia este sub control. Câştigători ar fi producătorii agricoli, iar despre creşterea inflaţiei nici nu poate fi vorba.

"Reducerea remitenţelor care este un factor sezonier şi de regulă în primele trei luni ale anului. S-a diminuat semnificativ volumul asistenţei tehnice externe, credite, ajutoare financiare. Şi la capitolul exporturi am putea să avem scăderi care să influenţeze şi să pună presiune pe valuta naţională. Banca Naţională are intervenţie minimă, lasă piaţa să găsească punctul de echilibru.", a afirmat expertul economic, Roman Chircă.

Experţii mai spun că Banca Naţională dispune de rezerve de peste trei miliarde de euro, ceea ce permite menţinerea situaţiei sub control.

"Ţinând cont că inflaţia este la cel mai scăzut nivel din istoria Moldovei, 0,4 procente anual, BNM poate în prezent să permită o depreciere uşoară a leului pentru a încuraja producătorii autohtoni. Dacă ar fi necesar, ar exista o problemă, Banca Naţională ar putea interveni ca să nu permită leului să se deprecieze, ea nu intervine şi în opinia mea este corect acest lucru.", a comunicat expertul economic, Veaceslav Ioniţă.

Solicitată să comenteze situaţia de pe piaţa valutară, Banca Naţională precizează că deprecierea leului are loc din cauza efectului de sezonalitate, când importatorii, în special cei din domeniul energetic, au o cerere sporită de valută. Totodată, se dau asigurări că situaţia este monitorizată şi că se fac intervențiile valutare necesare.

 

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

18 дн. 1 час.

171

Реклама в ВС