15/09/2021

Majorarea enormă a prețurilor la gazele naturale pe piețele regionale și internaționale poate afecta rezultatele negocierilor dintre ”Gazprom” și ”Moldovagaz”
Majorarea enormă a prețurilor la gazele naturale pe piețele regionale și internaționale poate afecta rezultatele negocierilor dintre ”Gazprom” și ”Moldovagaz” Новости Молдова

Majorarea enormă a prețurilor la gazele naturale pe piețele regionale și internaționale poate afecta rezultatele negocierilor dintre ”Gazprom” și ”Moldovagaz”, dar ANRE este în așteptarea contractelor privind livrarea gazelor naturale către Moldova de la 1 octombrie 2021 pentru avizarea acestora, relateaza infoMarket.

Potrivit regulatorului energetic, subiectul a fost abordat în cadrul întrevederii dintre reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică cu reprezentanții Băncii Mondiale, care în această perioadă se află într-o vizită de lucru în Moldova. Părțile au discutat despre progresele înregistrate de ANRE în preluarea, implementarea și aplicarea normelor de reglementare și tarifare în domeniile gazelor naturale, energiei termice, energiei electrice, precum și procedura de reorganizare și certificare a operatorilor de sistem din domeniul de transport gaze naturale și energie electrică.

Reprezentanții ANRE au informat despre progresele înregistrate în dezvoltarea și extinderea bazei normative în domeniile de reglementare prin preluarea celor mai bune și relevante experiențe. În ceea ce privește sectorul energiei termice, ANRE a informat despre definitivarea costurilor de bază și investițiilor pentru SA Termoelectrica, care a beneficiat de suportul Băncii Mondiale în modernizarea și eficientizarea activității sale. ANRE a acceptat în scopuri tarifare cele 42,5 milioane dolari acordate de Banca Mondiala pentru SA Termoelectrica și încurajează implementarea etapei următoare de modernizare și investire a circa 92 milioane euro.

În sectorul gazelor naturale, participanții la discuție au menționat creșterile enorme ale prețurilor înregistrate pe piețele regionale și internaționale, care pot afecta rezultatele negocierilor purtate dintre ”Gazprom” și ”Moldovagaz”, cu toate acestea, ANRE este în așteptarea contractelor privind livrarea gazelor către Moldova începând cu 1 octombrie 2021 pentru avizarea acestora. De asemenea, reprezentanții Băncii Mondiale au adresat întrebări referitor la procesul de separare a Operatorului Sistemului de Transport Moldovatransgaz.

La acest capitol, în pofida eforturilor depuse de ANRE de comun cu Secretariatul Comunității Energetice, progrese semnificative nu sunt atinse. La finalul întrevederii, părțile au convenit de a continua colaborarea. Astfel, echipa Băncii Mondiale a reiterat disponibilitatea de a acorda specialiștilor ANRE asistența tehnică și training privind creșterea capacităților instituționale în reglementarea domeniilor de activitate și preluarea celor mai utile platforme, inclusiv IT în domeniu.

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

6 дн. 13 час.

177

Реклама в ВС