17/02/2021

Ministerul Economiei, în proces de definitivare a 2 programe de susținere a antreprenoriatului social din Moldova
Ministerul Economiei, în proces de definitivare a 2 programe de susținere a antreprenoriatului social din Moldova Новости Молдова

Ministerul Economiei și Infrastructurii este implicat în elaborarea și promovarea unui Program național pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în Moldova pentru anii 2021-2025. Programul este în proces de definitivare urmare a propunerilor înaintate de ministerele de resort.

De asemenea, cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei și în conlucrare cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, ministerul este în proces de elaborare a Programului național de finanțare și mentorat pentru start-up-uri și întreprinderi sociale. Pentru dezvoltarea acestuia, potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2021, este alocată suma de 1 mln lei. Va urma alocarea, din bugetul de stat, pentru anii 2022-2023 a câte 5 mln lei și pentru anii 2024-2025 a câte 10 mln lei.

Antreprenoriatul social reprezintă modelul de antreprenoriat orientat spre creșterea bunăstării societății și nu urmărește doar maximizarea profitului. Reinvestind profitul, întreprinderile care practică antreprenoriatul social susține o cauză socială, identifică noi nevoi sociale, încurajează incluziunea în societate a persoanelor defavorizate, în mare parte, a celor cu dizabilități, asigură ocuparea forței de muncă şi utilizarea resurselor alternative.

În Moldova, antreprenoriatul social și întreprinderea socială au fost recunoscute în anul 2017, prin adoptarea Legii nr. 223 din 2017 privind modificarea și completarea unor acte legislative. În 2018 a fost elaborat și aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social, precum și lista genurilor de activitate ce constituie activități de antreprenoriat social. Începând cu anul 2020, Comisia a recepționat primele dosare și solicitări de a primi statutul de întreprindere socială sau întreprindere socială de inserție. În urma analizei, trei întreprinderi au primit acest statut.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate trei întreprinderi sociale și 48 de inițiative de antreprenoriat social.

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

30 дн. 9 час.

165

Реклама в ВС