11/01/2021

Moldova va primi vaccin anti-COVID. Vezi când începe campania de imunizare
Moldova va primi vaccin anti-COVID. Vezi când începe campania de imunizare Новости Молдова

Ministerul Sănătății a anunțat că Moldova a primit în data de 7 ianurie confirmare că țara noastră va primi, prin intermediul platformei COVAX, primul lot de vaccinuri până la finalul lunii, cu posibilitatea de a începe imuniare din luna februarie.

În prima etapă vor fi vaccinate cadrele medicale din toată țara. Prioritate vor avea cei din secțiile Reanimare și Terapie Intensivă. Apoi, vor fi imunizați angajații din cadrul tuturor instituțiilor medicale unde sunt tratați bolnavii de COVID.

Moldova va recepționa vaccin gratuit anti-COVID pentru 20% din populație. Autoritățile au solicitat adițional doze pentru încă 30% din populație la un preț preferențial, cu toate cheltuielile de transport și depozitare incluse. Totodată, vor fi cumpărate doze și pentru restul populației din fondurile disponibile în bugetul de stat, dar și prin acordurile bilaterale cu partenerii internaționali. De asemenea, Moldova este în proces de recepționare a unor loturi sub formă de donație din partea UE și a altor state. Scopul autorităților din sănătate este de a asigura cu vaccin 70% dintre cetățeni. 

În toate instituțiile medicale din țară există condiții necesare pentru a pasta vaccinul la temperaturi +2 - +8 grade. Centrele de Sănătate Publică au congelatoare care asigură temperaturi de -20 grade. La ANSP este un depozit special care are capacitatea de depozitare a flacoanelor cu antidot la temperatura de -70 de grade, fiind vorba de un congelator unde pot fi păstrate 100 de doze.

Vaccinul deja autorizat pentru utilizare de urgență în programul de vaccinare anti-COVID-19, vaccinul Pfizer, are cerința de a fi păstrat la o temperatura foarte scăzută - de la -70 la -80 de grade. Așa că a fost evaluată situația privind asigurarea cu frigidere și urmează să fie achiziționate adițional patru congelatoare: 2 cu regimul de temperatură de -20 de grade și încă două cu regimul de -70 grade. Acestea urmează să intre în țară până la 31 Ianuarie.

 

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

16 дн. 13 час.

165

Реклама в ВС