23/02/2021

Prognoze pentru 2021. Cât ne va costa revigorarea economică după pandemie
Prognoze pentru 2021. Cât ne va costa revigorarea economică după pandemie Новости Молдова

Creștere economică pentru acest an va fi destul de înaltă, de circa +5,4 %, prognozează experții economici de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, cade au lansat o nouă publicație  unde descriu principalele riscuri economice din 2021. Pe de altă parte, specialiștii anunță că relansarea sectorului economic va avea loc fără investiții și cu un deficit bugetar înalt.

 

„Relansarea agriculturii și relansarea economică anticipată din regiune vor fi principalele motoare de creștere economică pentru anul viitor. În plus, avem și efectul bazei de comparație scăzute, care, pur aritmetic, va crea condițiile pentru o creștere economică de 5-6 %. Partea negativă este că această creștere economică va avea loc pe fundalul comprimării activității investiționale, atât în sectorul public, cât și în cel privat. De asemenea, va fi o creștere economică ce nu va genera locuri de muncă. Cel mai mult Produsul Intern Brut va fi propulsat de consumul final, care va crește cu 8,3 %, și creșterea exporturilor, care va fi mai rapidă decât cea a importurilor”, a declarat Adrian Lupușor, director executiv al “Expert-Grup”.

 

Autorii publicației MEGA consideră că guvernul trebuie să implementeze în mod urgent un pachet complex de măsuri de suport pentru firme și populație, care ar soluționa problema finanțării deficitului bugetar și ar susține și relansarea economică în 2021-2022, după criza provocată de pandemie în anul 2020.

 

Banii pentru revigorarea economiei ar putea veni din următoarele resurse și ar constitui peste 1 miliard de euro:

 

#1 valori mobiliare de stat (circa 300 de milioane de euro);

#2. emisiuni de euroobligațiuni (circa 500 de milioane de euro);

#3. emisiunea de obligațiuni municipale (circa 50 de milioane de euro);

#4. asistența externă din partea Uniunii Europene, a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale (circa 150-200 de milioane de euro).

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

30 дн. 8 час.

165

Реклама в ВС