03/06/2021

UE oferă 600 de milioane de euro pentru Moldova. Pentru ce vor fi destinați banii
UE oferă 600 de milioane de euro pentru Moldova. Pentru ce vor fi destinați banii Новости Молдова

Potrivit serviciului de presă al Comisiei Europene, banii vor fi alocați sub formă de asistență macrofinanciară, granturi și investiții, susținute, printre altele, prin garanții financiare, transmite infomarket.md

Noua finanțare va fi mobilizată în perioada 2021-2024 pentru a încuraja investițiile care stau la baza recuperării durabile și cuprinzătoare a țării după criza provocată de pandemia COVID-19.

Planul de redresare economică este orientat pe 5 domenii principale:

  • managementul finanțelor publice și managementul economic;
  • economie competitivă, comerț și IMM-uri;
  • infrastructură;
  • educație și oportunități de angajare;
  • reforma statului de drept și a justiției.

Se așteaptă ca planul să fie pus în aplicare în strânsă cooperare cu țările UE și instituțiile financiare internaționale din cadrul Team Europe, precum și cu investitorii privați. Totuși, investițiile se vor face pe baza principiului ”mai mult pentru mai mult”, luând în calcul progresul Moldovei în reformele structurale, în special în domeniile justiției și lupta împotriva corupției, ca o condiție prealabilă pentru asistență financiară.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Planul de redresare economică al UE reprezintă o încercare fără precedent de a ajuta Moldova să reconstruiască și să avanseze o agendă de reformă ambițioasă în beneficiul cetățenilor săi.

Este de remarcat că, de la începutul pandemiei COVID-19, Uniunea Europeană și-a arătat solidaritatea cu partenerii din întreaga lume. Moldova a primit peste 127 mln. euro sub formă de ajutoare bilaterale doar în 2020 pentru a face față șocului inițial provocat de criză.

Ați găsit o eroare în text? Selectați-l și apăsați CTRL+ENTER

Нашли ошибку в тексте?
Сообщите нам!

Сообщить об ошибке

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены (*).

9 дн. 7 час.

174

Реклама в ВС