Afaceri

Iarna pe muchie de cuțit: Cum supraviețuim unei noi crize energetice?

Pe fundalul unei noi crize în sectorul energetic, businessul autohton este îndemnat să adopte măsuri de reziliență. Furnizorii au făcut apel la consumatori și mediul de afaceri să economisească energie electrică și termică în orele de vârf, pentru a reduce riscul de întreruperi. România s-a angajat să-și intensifice sprijinul energetic, oferind o posibilă alternativă la cei 600 MW furnizați de centrala MGRES din Transnistria. Decretarea stării de urgență de către Guvern facilitează accesul la importurile de electricitate din România prin OPCOM, deși limitările la capitolul infrastructurii rămân o preocupare majoră. Autoritățile au încurajat companiile să contribuie prin reducerea consumului de energie cu 10%, o măsură considerată crucială pentru a trece peste această iarnă dificilă.

Valentina UZUN, fondatoare a grupului de companii Azamet

Sprijinul acordat exportatorilor ar putea fi esențial fie prin promovarea produselor pe piețele internaționale, fie prin identificarea unor piețe mai puțin sensibile la prețuri.

Lipsa de certitudine este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm acum. Pentru a putea planifica bugetele, a gestiona riscurile și a ne desfășura activitatea în condiții normale, avem nevoie de un cadru predictibil. Însă suntem puși în situația de a anticipa, pe bâjbâite, tarifele la energie și evoluția lor. Pentru companii ca a noastră care activează în producție, alimentație publică și distribuție – continuitatea alimentării cu energie și stabilitatea costurilor sunt cruciale. În lipsa unor date concrete, planificarea strategică devine practic imposibilă, iar lipsa capacităților de „risk management" la nivelul statului nu face decât să amplifice această problemă.

Pentru a rămâne competitivi în ciuda creșterii costurilor la energie, trebuie să explorăm strategii noi. Sprijinul acordat exportatorilor ar putea fi crucial fie prin promovarea produselor pe piețele internaționale, îmbunătățirea vizibili-tății brandului de țară, fie prin identificarea unor piețe mai puțin sensibile la preț. Agențiile guvernamentale, precum ODA și Agenția de atragere a investițiilor, au oportunitatea de a ajuta exportatorii să găsească alternative și să se reorienteze, cum a făcut-o odată sectorul vinului. Aceste măsuri ar putea oferi o gură de oxigen și stabilitate atât de necesare pentru companii într-un context atât de volatil.

În cele din urmă, cred în rezolvarea problemelor prin forțele proprii. Deși măsurile statului joacă un rol important, companiile trebuie să-și asume responsabilitatea pentru găsirea de soluții. Dacă fiecare dintre noi atât companiile, cât și guvernul ne facem treaba eficient, putem depăși aceste provocări și putem ieși din această iarnă mai puternici decât eram înainte.

Ludmila ANDRONIC, director corporate affairs EFES Vitanta Moldova Brewery

Diversificați sursele de energie ori de câte ori este posibil. Companiile ar trebui să caute activ gaz pe piața liberă, în loc să aștepte să le fie livrat la ușă.

Criza energetică cu care ne confruntăm este complexă și necesită acțiuni imediate și coordonate. Sistemul energetic al Ucrainei este grav afectat de conflict, iar, deși România rămâne o opțiune, capacitatea noastră de a importa volume suficiente este incertă. În acest context geopolitic și economic extrem de dificil, Republica Moldova, ca un client și un consumator de energie, trebuie să acționeze cu hotărâre și pragmatism.

Pentru mediul de afaceri, sfatul meu este simplu: diversificați-vă sursele de energie ori de câte ori este posibil. Deși opțiunile pentru electricitate rămân limitate, companiile pot căuta activ gaze pe piața liberă, în loc să aștepte să le fie livrate la ușă. Pe partea de energie electrică, pe termen scurt, deciziile vor trebui să fie reactive, dar trebuie să începem să ne gândim la soluții sustenabile pe termen mediu și lung, pentru a evita vulnerabilități repetate.

Este, de asemenea, esențial să recunoaștem că capacitatea statului de a oferi sprijin nu este nelimitată. În ciuda faptului că avem o economie subdezvoltată, Guvernul a oferit deja compensații fără precedent pentru facturile la încălzire. Totuși, așteptările trebuie să fie realiste. Soluția constă într-o responsabilitate colectivă abordarea ineficiențelor, combaterea economiei subterane și asigurarea unor practici sustenabile în toate sectoarele.

Trebuie să învățăm din crizele anterioare. Când prețurile la gaze au crescut anterior, mulți s-au orientat către soluții energetice alternative, doar pentru a le abandona odată cu scăderea prețurilor. Această mentalitate trebuie să se schimbe. Deciziile sustenabile nu sunt opționale; ele sunt vitale pentru reziliență și creștere pe termen lung. Ca societate și ca mediu de afaceri, trebuie să ne pregătim pentru viitor prin adaptare și inovare astăzi.

Carolina LINTE, director executiv al Asociației Naționale a Producătorilor și Procesatorilor de Lapte și Produse Lactate

Întreprinderile trebuie să acționeze independent, îmbunătățind eficiența energetică și asumând controlul asupra gestionării resurselor proprii.

Actuala criză energetică, caracterizată de prețuri în creștere și impredictibilitate instituțională, subliniază o lipsă profundă de pregătire. Nu este o problemă nouă provocări similare au apărut la sfârșitul anului 2021, însă lecțiile din acea perioadă au rămas neînvățate. Achizițiile de energie ar trebui planificate strategic pe parcursul întregului an, nu în perioadele când cererea este pe vârf. Repercusiunile economice și sociale ale unei astfel de gestionări defectuoase sunt inevitabile, afectând atât gospodăriile, cât și mediul de afaceri.

Pentru mediul de afaceri, această situație cere măsuri proactive. Unele companii din asociația noastră au trecut la piața liberă pentru livrarea de gaze, încheind contracte cu furnizori independenți pentru a reduce dependența de entități influențate politic.

Din păcate, lipsa unei piețe liberalizate a energiei electrice limitează opțiuni pentru întreprinderi. Totuși, eficiența energetică este esențială. Îndemnăm autoritățile statului să dezvolte programe solide care să promoveze energia solară, izolarea termică îmbunătățită și alte soluții sustenabile pentru a reduce costurile asociate cu consumul de energie.

Acestea fiind spuse, eficiența energetică, deși importantă, nu rezolvă toate problemele. Procesele tehnologice din producția de lactate și carne, de exemplu, se bazează în mare măsură pe electricitate și gaze. Impactul creșterii prețurilor la energie ar putea majora costurile de producție cu până la 5%, ceea ce se traduce în creșterea prețurilor la produsul finit.

Aceste majorări la resursele energetice fac ca produsele alimentare se devină necompetitive în raport cu importurile din țările vecine, în special Ucraina, Belarus, România, raportat la puterea de cumpărare a consumatorului din Republica Moldova.

În această a doua criză din doar câțiva ani, este evident că mediul de afaceri nu se poate baza doar pe sprijinul statului. Întreprinderile trebuie să acționeze independent, îmbunătățind eficiența energetică și asumând controlul asupra gestionării resurselor lor.

Dmitrii DUPLEI, director al rețelei Coffee Point

Companiile se vor adapta, așa cum am făcut-o întotdeauna. Esențial este să menținem operațiunile și să ne asigurăm că avem curent electric.

Dacă nu ne aflăm deja într-o criză energetică, ne îndreptăm cu pași rapizi spre ea. Impactul va deveni evident în curând, odată cu sosirea facturilor la gaze și ajustarea tarifelor la electricitate. În domeniul nostru, electricitatea este mult mai importantă decât gazul, mai ales pe termen lung. Prioritatea guvernului sunt, în mod firesc, cetățenii, iar companiile sunt lăsate să se descurce singure.

Nu au existat compensații simțitoare pentru companii, ci doar pentru persoane fizice, și nu mă aștept ca acest lucru să se schimbe curând.

Din nou, trebuie să ne bazăm pe forțele proprii. Companiile vor trebui să găsească soluții, chiar dacă asta înseamnă profituri mai mici. Sectorul HoReCa va fi afectat puternic. Chiar dacă majorăm prețurile, nu vom compensa integral creșterea costurilor la energie. Prioritatea crucială este să ne asigurăm că avem elec- tricitate în această iarnă, indiferent de tarif, pentru a continua să funcționăm.

Această situație subliniază ineficiențe mai ample la nivel de conducere. Întrebări legate de achizițiile de gaze au fost abordate încă din vară, dar nu s-a luat nicio măsură semnificativă. Decretarea stării de urgență abia acum pare prea puțin și prea târziu. Dacă s-ar fi implementat măsuri proactive cu luni în urmă, am fi putut atenua severitatea acestei crize. Este frustrant să vedem decizii reactive când semnele erau clare cu mult timp înainte. În cele din urmă, companiile se vor adapta, așa cum am făcut-o întotdeauna. Esențial este să menținem activitatea și să ne asigurăm că avem energie electrică.

Am înfruntat provocări mai mari în trecut și, deși această iarnă ne va pune la încercare, nu ne va doborî.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?