Povestea Selftalk a început în timpul pandemiei, când incertitudinea financiară și izolarea socială au afectat sănătatea mintală a milioanelor de angajați din toată lumea. Elena Oprea, care activa atunci ca manager de investiții în industria startup-urilor din Londra, a urmat un curs de hipnoterapie și a decis să dezvolte, alături de Viorica Vanica, o soluție accesibilă de terapie cognitiv-comportamentală pentru cei care nu își permit, nu au timp ori se simt incomod să discute față în față cu un psiholog. Inițial, ideea a fost validată prin crearea manuală a audiourilor de terapie, care au evoluat ulterior într-o aplicație digitală.
AUDIO-URILE CARE VINDECĂ
Pentru a-și valida conceptul de afaceri, echipa a realizat o serie de teste cu o mie de potențiali utilizatori pe parcursul a șase luni. Rezultatele au fost încurajatoare, ascultătorii raportând schimbări personale semnificative, precum îmbunătățirea comunicării cu părinții și creșterea performanței la locul de muncă, fiind dispuși să plătească între 9 și 79 de dolari per audio. Un punct de cotitură a fost participarea la programul de pre-accelerare Hero Training al miliardarului Tim Draper din Silicon Valley, unde Selftalk a obținut primul său client corporativ, o companie cu 15 angajați. Disponibilă în prezent pe App Store și Google Play, Selftalk oferă sesiuni personalizate de autoterapie pentru utilizatori, create sub îndrumarea psihologilor certificați. „Utilizatorii descarcă Selftalk pentru a-și calma emoțiile intense, pentru a-și înțelege emoțiile, petrecând în medie 25 de minute pe sesiune”, explică Elena Oprea.
REZOLVAREA CONFLICTELOR LA LOCUL DE MUNCĂ
Un mediu de lucru mai bun poate fi creat prin abordarea conflictelor latente, prezente în orice organizație. Un studiu recent CPP a constatat că 85% dintre angajați întâmpină conflicte, care generează pierderi semnificative de timp între două și cinci ore pe săptămână. Selftalk ajută companiile să identifice și să rezolve cauzele profunde ale conflictelor, în loc să le ignore sau să pretindă că nu există. „În lucrul cu clienții B2B, am observat două tipuri de probleme care afectează performanța companiilor: cele la nivel individual și cele la nivel organizațional. Problemele indiduale pot fi cauzate de factori precum anxietate, frustrare, emoții reprimate sau evenimente importante din viață precum divorț, separare sau nașterea unui copil. Problemele organizaționale pot fi generate de aspecte precum metode de feedback ineficiente, comunicare deficitară sau procese disfuncționale. Soluționăm aceste conflicte prin identificarea zonelor care necesită intervenție și oferirea de recomandări concrete managerilor de HR”, a spus Viorica Vanica în cadrul unei prezentări la Moldova Digital Summit din iunie. Echipa Selftalk ajută managerii HR să facă intervențiile ce țin de organizarea muncii (work design) pe baza modelului SMART dezvoltat de cercetătorii australieni. „Aceas- tă metodologie se concentrează pe sporirea productivității angajaților prin abordarea riscurilor la locul de muncă, cum ar fi angajamentul scăzut, lipsa de recunoaștere sau relațiile de muncă slabe. Pentru angajați, avem workshopuri pentru dezvolta- rea abilităților de autoterapie la locul de muncă. Aceste intervenții au ca scop creșterea performanței prin îmbunătățirea stării de bine”, explică Elena Oprea.
GATA PENTRU UN NOU CAPITOL
Până în prezent, Selftalk a atras finanțare de 225 000 de lire sterline, dintre care 150 000 de lire sterline investiție de tip angel și 75 000 – din granturi (50 000 de lire sterline de la guvernul Marii Britanii și 25 000 de euro de la guvernul Republicii Moldova). Din iunie 2024, la investitorii Selftalk s-a alăturat și sindicatul de inves- titori moldoveni de tip angel Mozaic. Pe viitor, Selftalk își propune să integreze inteligența artificială (AI) pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Cu toate acestea, cofondatoarea Elena Oprea atenționează că „inteligența arti- ficială generativă nu este încă pregătită pentru servicii de sănătate mintală din cauza tendinței modelelor lingvistice mari (LLM) de a halucina”, generând riscuri de informații false sau inexacte. Pentru a garanta siguranța utilizatorilor, Selftalk colaborează cu experți în etică AI, confidențialitatea datelor,drept medical și inginerie ML în cadrul programului pilot al firmei austriece Dai.ky, pentru a dezvolta modele de inteligență artificială responsabilă.
TOP 3 RECOMANDĂRI
1. Înconjoară-te de oameni care te inspiră și te pot ajuta să vezi lucrurile în perspectivă.
2. Deciziile importante se iau cu mintea limpede. Investește însănătatea minții la fel de mult ca și în cea fizică.
3. Umorul și relațiile autentice fac viața de antreprenor mai puțin stresantă și mai împlinită.