Inovații

Startup-ul care prevede cantitatea energiei regenerabile

SengEnergy este un startup autohton care oferă previziuni precise și soluții de optimizare pentru producătorii de energie regenerabilă, precum fermele solare și cele eoliene. Povestea afacerii a început din entuziasmul a doi tineri care se ambiționează să facă lumea mai bună.

Măria sa piața

Produsul principal al SengEnergy constă într-o platformă software care utilizează algoritmi avansați pentru a analiza datele de producție și condițiile meteorologice. Astfel, sunt furnizate previziuni exacte de până la 96% privind cantitatea de energie generată fotovoltaic sau eolian. Startup-ul oferă și soluții de detectare a sub performanței și identifică anomaliile, permițând operatorilor să optimizeze eficiența și să minimizeze pierderile.

Inițial, fondatorii au avut zeci de discuții cu producătorii locali și utilizatorii de energie regenerabilă în scopuri industriale. Ulterior, a început pilotarea proiectului cu cel mai mare grup de echilibrare din țară, NAVITAS, care are în gestiune peste 90 de parcuri solare.

SengEnergy oferă acum instrumente necesare pentru a estima din timp potențialul de energie produsă și pentru a putea echilibra rețeaua mai eficient. Astfel, se evită amenzile plătite de companii în cazul neconcordanțelor și are loc un impuls pentru tranziția către o energie sustenabilă.

Mihail Negara, cofondatorul sturtup-ului, spune că piața țintă a SengEnergy este formată din producătorii de energie regenerabilă, inclusiv companii care folosesc ferme solare și eoliene pentru a-și optimiza cheltuielile cu energia electrică. „Startup-ul urmează să devină un instrument indispensabil pentru acești operatori, ajutându-i să-și optimizeze operațiunile și să-și maximizeze profiturile”, precizează el.

Ideea este una proaspătă

Compania a apărut la sfârșitul anului 2023. Ideea a pornit de la nevoia tot mai mare a producătorilor de energie regenerabilă de previziuni precise și soluții de optimizare pentru a-și maximiza eficiența. De la înființarea sa, startup-ul a parcurs un drum impresionant, atrăgând atenția investitorilor și obținând finanțări semnificative pentru dezvoltarea și extinderea produselor. Inițial, fondatorul Mihai Moglan a participat la un hackathon organizat de Orange Digital Center, unde a  câștigat premiul mare în valoare de trei mii de euro. Ulterior, el a aplicat la acceleratorul local de afaceri organizat de XY Partners pe care l-a absolvit cu succes.

„Pentru a adapta soluția și a rezolva cea mai mare durere a producătorilor locali, am colaborat cu GreenCityLab. Am participat la numeroase evenimente, iar la Start-Up Moldova Summit 2024 am avut ocazia să vorbim de pe scenă în fața a peste 400 de participanți și peste 10 VC-uri (Venture Capitals) din străinătate. La sfârșitul lunii mai, vom participa la Pitch Competition în cadrul  Reflect Festival 2024 din Cipru, unde vom putea lupta pentru premiul de 15 000 euro. Acolo vom avea ocazia să interacționăm cu 250 de investitori din diferite țări”, afirmă antreprenorul.

Cea mai mare investiție este timpul

Fondatorul SengEnergy a dedicat sute de ore de după jobul de bază pentru a dezvolta soluția și a o adapta la necesitățile pieței locale. Pe lângă micile fonduri atrase, de care am vorbit mai sus, în luna aprilie, compania a devenit beneficiara unui grant de 14 mii de euro din partea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Unde-s doi puterea crește

La câteva luni de la finalizarea hackathonului, Mihai Moglan a înțeles că are nevoie de un cofondator. Astfel, prin intermediul prietenilor comuni, a făcut cunoștință cu Mihail Negara. La moment, cei doi creează o sinergie dintre IT și vânzări, iar experiența anterioară a fiecăruia aduce aportul. Unul dezvoltă și optimizează produsul, iar celălalt construiește structura afacerii și comunicarea.

Mihai Moglan a creat soluția și o dezvoltă constant. Are experiență în managementul unei echipe tech, ceea ce va prinde bine ulterior la extindere. Mihail Negara pune bazele tuturor proceselor necesare pentru a asigura tracțiunea și scalarea afacerii.

Un obiectiv cât o mie

SengEnergy își propune să devină un lider global în furnizarea de soluții de optimizare pentru producătorii de energie regenerabilă și să contribuie la accelerarea tranziției către o energie mai curată și mai sustenabilă.

Obiectivul principal al companiei este să ofere instrumente și tehnologii necesare pentru ca producătorii de energie regenerabilă să-și maximizeze eficiența și să-și optimizeze operațiunile, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon și la combaterea schimbărilor climatice. „Pe lângă toate astea, dorim să încurajăm oamenii de afaceri și nu numai să-și deschidă propriile parcuri și ferme eoliene”, spune fondatorul startup-ului.

Perspectivele pentru SengEnergy sunt promițătoare, cu planuri de dezvoltare a noi produse și extindere pe piața europeană, dar și pe cea din America de Nord și Asia.

Citeşte mai mult

Ce cautam?