Bani

EPOPEEA DATORIILOR PRETINSE DE GAZPROM CONTINUĂ. MINISTRUL ENERGIEI SUGEREAZĂ NOI VERIFICĂRI

Ministerul Energiei intenționează să clarifice o serie de aspecte menționate în raportul de audit pe care auditorii nu s-au putut pronunța în fond, din cauza lipsei documentelor la Moldovagaz, în special ce se referă la datoria de până la 2003. Din acest motiv, ar fi nevoie de o companie care să verifice corectitudinea evaluării activelor, dar și contribuția Republicii Moldova la formarea societății pe acțiuni Moldovagaz, a declarat Victor PARLICOV, ministrul Energiei.

„Raportul se referă sumar la faptul că până în 2003, practic nu există documente confirmative. Există însă  anumite suspiciuni rezonabile că proprietatea cu care Republica Moldova a contribuit la formarea Moldovagaz nu ar fi fost corect evaluată. Vrem să intrăm acum în detalii și să avem niște cifre atașate la asta”, susține ministrul Energiei.

Clarificarea acestor informații ar constitui un motiv pentru inițierea unei discuții cu Federația Rusă cu privire la revizuirea cotelor de proprietate pentru Moldovagaz și statutul datoriilor.

„Acum căutăm o modalitate, inclusiv juridică, cum să facem acest lucru. Există anumite legislații, proceduri de achiziții. Noi nu vrem să ne pomenim în situația din 2022, când am organizat o licitație pentru audit, iar toate companiile care au aplicat, fie erau afiliate Gazprom-ului, fie nu erau eligibile, fie au refuzat să se ocupe de acest subiect când a început războiul”, a amintit Victor Parlicov.

 

Amintim că autoritățile de la Chișinău au prezentat, la începutul lunii septembrie curent, concluziile auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de Gazprom (acționarul care deține controlul în Moldovagaz), efectuat de două companii cu renume internațional, Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance, din Norvegia și Marea Britanie. Recunoașterea datoriei pretinse ar fi însemnat că fiecare familie din țara noastră, care este conectată la gaze naturale, este datoare cu circa 1 000 de dolari.

Auditorii au constatat că cea mai mare parte din datoria de 756 milioane de dolari, pretinsă de Gazprom la 31 octombrie 2021, nu este justificată, deoarece fie nu are documente doveditoare, fie are termen de executare depășit, fie  reprezintă cheltuieli ale Moldovagaz, neaprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE). Drept urmare a auditului, Guvernul Republicii Moldova, în calitate de acționar, a propus atunci ca Moldovagaz să achite către Gazprom suma de circa 8,6 milioane de  dolari, iar Gazprom să caseze restul pretinsei datorii.

Citeşte mai mult

Ce cautam?