Bănci

Femei în Finanțe - un proiect dedicat profesionistelor din sector din toată țara

Înțelegerea faptologică a situației femeilor din domeniul financiar din Republica Moldova, consolidarea comunității femeilor din domeniul financiar în cluburi la nivel regional în toată țara, invitarea unor femei model originare din aceste regiuni, precum și abilitarea acestora în vederea fortificării cunoștințelor din finanțe cu scopul de a transmite ulterior aceste cunoștințe copiilor din localitățile lor de baștină reprezintă câteva din rezultatele implementării proiectului „Femei în Finanțe

La nivel global, numărul femeilor și al bărbaților care aleg profesii financiare este relativ egal. În același timp, în Uniunea Europeană, doar 31,5% din membrii organelor de conducere și doar 8% din președinții acestora sunt femei. Spre comparație, în anul 2022, peste 56% din totalul angajaților din sectorul financiar din Republica Moldova îl reprezentau femeile. Pe de altă parte, salariul mediu al acestora este cu 41,4% mai mic față de leafa unui bărbat de aceeași calificare, aflat în aceeași funcție.

ESENȚA PROIECTULUI

„Femei în Finanțe” este un proiect al UN Women Moldova, implementat de asociația obștească FINEDU, cu sprijinul financiar al Suediei și susținerea Ministerului Finanțelor din Republica Moldova. Potrivit managerei proiectului Veronica Sirețeanu, acesta urmărește consolidarea unei comunități a femeilor din domeniul financiar, atât public, cât și privat, dar și educarea financiară a femeilor care să facă față provocărilor sectorului financiar și a unei generații de copii care se vor îndrăgosti de domeniul finanțelor cu ajutorul femeilor profesioniste din domeniu. Potrivit prezentărilor de la sesiunea de lansare a proiectului, acesta urmează să realizeze un studiu privind femeile din domeniul financiar, să lanseze patru cluburi ale femeilor din Finanțe în Bălți, Cahul, Ungheni și Ștefan Vodă. Proiectul va acoperi toate raioanele din țară și va elabora un curriculum de educare financiară a adolescenților, care să servească drept reper pentru femeile din finanțe interesate de educația financiară în localitățile de baștină. În deschiderea evenimentului, viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Petru Rotaru, la acel moment – ministru al Finanțelor, a menționat că lansarea proiectului este un prim pas important, care trebuie urmat de alte măsuri, inclusiv la nivel guvernamental. „Trebuie să continuăm să analizăm subiectul astfel încât să eliminăm discrepanțele de gen în domenii sensibile”, a remarcat el. Implementarea proiectului în regiuni cu ajutorul corespunzător acordat femeilor din domeniul financiar a fost apreciat înalt de către Aliona Stratan, prim-vicepreșe dintă a maib.

Trei mituri larg răspândite despre femeile din domeniul financiar: femeile din Finanțe trebuie să aleagă între carieră și familie; femeile în Finanțe nu sunt promovate în poziții de top și femeile din Finanțe nu migrează, în mod normal, din public în privat.

STUDIUL PRIVIND FEMEILE ÎN FINANȚE

Cu suportul PwC Moldova, a fost realizat studiul privind femeile în domeniul financiar din Republica Moldova. Tatiana Udrea, UN Women WEE Programme Coordinator, a spus că acest studiu este important pentru susținerea deciziilor bazate pe informații concrete, având ca scop combaterea disparităților și promovarea unor politici financiare incluzive.

Potrivit studiului, numărul femeilor angajate îl depășește semnificativ pe cel al bărbaților din sector, fapt confirmat și de Tzvetanka Donkova Kroumova, prim-vicepreședinta Comitetului de conducere al Moldindconbank. Ea a specificat că 85% din angajații băncii sale sunt femei. Pe de altă parte, deși mai multe femei ocupă poziții de management în finanțe, cu o pondere de peste 60% în 2024, salariul mediu al bărbaților din managementul financiar este considerabil mai mare. Adrian Gheorghița, director adjunct al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, a menționat că studiul reliefează potențialul imens, dar neutilizat suficient, al profesionistelor din domeniul financiar. La rândul său, Angela Casian, prorector al Academiei de Studii Economice, a subliniat că studiul reprezintă o evaluare a întregii societăți moldovenești, prin percepția acestui subiect.

56 % din totalul angajaților din sectorul financiar din Republica Moldova îl reprezentau femeile

LANSAREA CLUBURILOR REGIONALE ALE FEMEILOR ÎN FINANȚE

În perioada 28 septembrie – 15 octombrie, au fost lansate patru cluburi regionale ale femeilor din Finanțe, care au acoperit zona Nord, Centru, Sud și Sud-Est. Sesiunile de lansare au constat din două părți componente:

„biblioteca de oameni” ce implică descoperirea unei persoane prin istoria sa care vine să dezmintă un mit despre grupul din care face parte în cazul nostru femeile din Finanțe și să „savureze câte două cărți” femei-referință din domeniul Finanțelor publice, private sau asociative. Invitatele au demontat trei mituri larg răspândite: femeile din Finanțe trebuie să aleagă între carieră și familie; femeile în Finanțe nu sunt promovate în poziții de top și nu migrează, în mod normal, din public în privat.

sesiunea de instruire, care a acoperit teme relevante precum finanțele publice, finanțele corporative, finanțele personale și managementul conflictelor a oferit un cadru practic pentru dezvoltarea profesională, ajutând femeile să-și consolideze abilitățile și să se pregătească pentru provocările din carieră. Iuri Cicibaba, președinte al FINEDU și managing partener TAXACO Group, a menționat că sesiunile de instruire au arătat nevoia stringentă resimțită de femeile din domeniul financiar din regiuni de a cunoaște alte domenii financiare și elemente de comunicare. La rândul său, Lilia Colin, o femeie referință din domeniul Finanțelor, originară din zona de Nord a țării, directoare Deloitte Moldova, a specificat că lansarea cluburilor este esențială prin promovarea egalității de gen în domeniul financiar. „Ele oferă oportunități de dezvoltare profesională și consolidează accesul femeilor la resurse educaționale și mentorat, contribuind la creșterea economică și diversificarea leadershipului financiar în fiecare regiune”, a remarcat ea.

În total, la sesiunile de lansare au participat 115 femei din toate regiunile țării, iar la toate activitățile proiectului peste 200 de femei din toată țara. Directorul PwC Moldova, Alexandru Gozun susține că proiectul servește drept reper pentru întreaga populație, al cărei nivel mediu este semnificativ mai scăzut, iar concluziile rezultate sunt extrem de utile pentru elaborarea de politici publice.

Cu 41,4 % este mai mic salariul mediu al unei femei față de leafa unui bărbat de aceeași calificare, aflat în aceeași funcție

„Numărul femeilor angajate depășește semnificativ numărul bărbaților angajați în sectorul financiar. Deși mai multe femei ocupă poziții de management în finanțe, cu o pondere de peste 60% în 2024, salariul mediu al bărbaților din managementul financiar este considerabil mai mare”

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?