Actualitate

Covoare-Ungheni, cea mai mare fabrică de covoare din Moldova, intră în faliment

Cea mai mare fabrică de covoare din Moldova a intrat în proces de faliment. Compania Covoare-Ungheni, afiliată lui Nicolae Nicula, a început procedura de faliment, având o datorie uriașă față de bugetul de stat și alți creditori. Decizia instanței în cazurile de insolvență a anulat dreptul lui Nicula de a gestiona Covoare-Ungheni, iar debitorului i s-a solicitat să numească, în termen de 10 zile lucrătoare de la publicarea deciziei, o persoană care să îi reprezinte interesele; în caz contrar, aceasta va fi numită de instanță, informează mold-street.com.

Igor Bulgaru a fost numit administrator în cazul de insolvență al SA Covoare-Ungheni. Instanța a stabilit termenul limită pentru creditorii care doresc să-și justifice pretențiile în cazurile de insolvență, pentru întocmirea tabelului final - 22 noiembrie 2024, cu excepția obligațiilor fiscale, care au un termen de 90 de zile calendaristice de la intrarea în procedură.

Termenul de verificare a pretențiilor, pregătirea, notificarea și prezentarea tabelului final în instanța de insolvență a fost stabilit pentru 6 decembrie 2024, iar ședința pentru aprobarea pretențiilor este programată pe 18 decembrie 2024.

În plus, Covoare-Ungheni a fost obligată să prezinte un proiect de plan pentru procedura de restructurare până la prima adunare de raportare.

Conform datelor publice, Covoare-Ungheni are o datorie față de bugetul de stat de aproximativ 14 milioane de lei. Raportul pregătit de administrator va arăta care sunt datoriile sale față de alți creditori.

Este important de menționat că firma, parte a grupului Acvila (din care fac parte și alte companii insolvabile), controlată de Nicolae Nicula, a raportat anul trecut venituri de 174 milioane de lei și un profit de aproximativ 405 mii lei.

Conform rapoartelor prezentate de conducerea companiei la Biroul Național de Statistică, în ultimii ani, Covoare-Ungheni, care este cel mai mare producător de covoare din țară, s-a reprofilat pe producția de asfalt și construcții de drumuri.

Potrivit Ministerului Economiei, în 2022 existau 17 companii autohtone care se ocupau cu producția de covoare, majoritatea fiind concentrate în zona economică liberă Ungheni.

Ce cautam?