Actualitate

Industria a crescut cu 13,8% în iulie

Producția industrială din Republica Moldova s-a majorat în luna iulie a anului curent cu 13,8% față de iulie 2023 pe fundalul unor creșteri semnificative a producției în industria extractivă și cea prelucrătoare. Majorarea a schimbat trendul descendent, înregistrat în lunile mai și iunie și a sporit șansele unei creșteri consistente pentru întregul an.

Evoluția din sectorul industrial s-a datorat creșterilor de aproape 40% în industria extractivă și de peste 14% în industria prelucrătoare. Acestea au generat majorarea producției pe total industrie cu 1,3% și, respectiv, cu 12,7%.

Pe de altă parte, s-a înregistrat o scădere cu 1,8% a producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

În ianuarie-iulie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, producția industrială s-a majorat cu 2,3%, după ce la sfârșitul lunii iunie, creșterea era de doar 0,7%. Majorarea a fost generată de creșterea producției în industria extractivă cu 10,8% și în industria prelucrătoare cu 1,8%, dar și a producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 3,9%.

Amintim că în 2023, valoarea producției industriale fabricate a constituit 87,6 miliarde de lei, fiind cu 3,6% mai mică față de anul precedent.

La finele anului trecut, ponderea cea mai mare în totalul producției industriale fabricate o deținea industria prelucrătoare, căreia îi reveneau 83,9% din total. Aceasta era urmată de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, care deținea o pondere de 12,4%. Activitățile de distribuție a apei, salubrizare, gestionare a deșeurilor și activitățile de decontaminare reprezentau 2,2% din volumul total al producției industriale, iar industriei extractive îi reveneau 1,5%.

Ce cautam?