16/04/2024

METAMORFOZA DIN HR: SE CAUTĂ ȘOFERI POLIGLOȚI ȘI MEDIATORI ÎNTRE OAMENI ȘI ROBOȚI
 METAMORFOZA DIN HR:  SE CAUTĂ ȘOFERI POLIGLOȚI ȘI MEDIATORI ÎNTRE OAMENI ȘI ROBOȚI HR

Transformarea pieței muncii ia amploare odată cu evoluția rapidă a tehnologiilor. Apar noi profesii care necesită un mix de competențe digitale, creativitate și inteligență emoțională, în timp ce meseriile tradiționale se adaptează pentru a răspunde nevoilor unei economii digitalizate.

 

Eugen KANSKI

 

Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică (BNS) arată o creștere de 4,3% a numărului de angajați care lucrează în locuri de muncă care depind direct de inovațiile tehnologice, cum ar fi servicii de informații și comunicații. Prin comparație, numărul persoanelor angajate în construcții a scăzut cu 9,5%, iar cel al angajaților din agricultură, silvicultură și pescuit – cu 4%.

 

JOBBER MD: Viitorul recrutării e pe platformele online


Digitalizarea își pune amprenta pe piața forței de muncă din Republica Moldova prin popularitatea unor specializări care nu erau la mare căutare acum zece ani. Statistica de pe JOBBER MD, o platformă online de recrutare, scoate în evidență nevoia tot mai mare de specialiști IT, traineri în dezvoltare personală și profesională și șoferi vorbitori de limbi străine.

„Pe măsură ce automatizarea elimină meserii tradiționale, apar noi locuri de muncă în domenii precum IT, robotică, inteligență artificială și analiza datelor. Progresele tehnologice remodelează cerințele privind abilitățile necesare pe piața forței de muncă, punând accent pe competențe digitale, programare, analiză de date și expertiză tehnologică”, spune Victor Taulean, cofondator & CEO al platformei.

Platforme online precum JOBBER MD se află în prima linie a tranziției către o economie centrată pe tehnologie, oferind soluții inovatoare pentru a conecta angajatorii cu potențialii angajați care se potrivesc cel mai bine nevoilor companiilor în era digitală. Printr-un singur click, angajatorii pot vizualiza profilul fiecărui candidat, inclusiv competențele sale relevante, ceea ce facilitează compararea mai multor candidați simultan. Astfel, dispare necesitatea utilizării mai multor platforme diferite pentru a examina aplicații lungi sau email-uri.

 

„Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale platformei este capacitatea sa de a filtra candidații pe baza unor criterii specifice, facilitând astfel procesul de recrutare și selecție. Filtrele disponibile includ sexul angajatului, limbile vorbite, salariul oferit, programul de lucru, sectorul orașului în care se află biroul, vechimea în muncă și acces la CV-uri detaliate, inclusiv istoricul locurilor de muncă anterioare ale candidatului. Gradul înalt de personalizare asigură faptul că angajatorii pot identifica candidații care se potrivesc cel mai bine cerințelor și culturii organizaționale”, explică Victor Taulean.

Recent, JOBBER MD a introdus opțiunea de a genera rapid anunțuri de angajare folosind inteligența artificială (IA). Sistemul permite crearea unor anunțuri atractive și relevante pentru fiecare tip de candidat dorit, ceea ce sporește șansele de a atrage candidații perfecți.

 

Pe lângă necesitatea angajaților calificați, datele furnizate de Agenția Națională pentru Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) semnalează o creștere a cererii pentru forță de muncă necalificată. Această tendință este confirmată și de numărul de anunțuri de angajare publicate pe platforma JOBBER MD: în prezent, există 18 posturi vacante pentru bucătari, 16 pentru hamali și 15 pentru șoferi.

 

Victor Taulean susține că nevoia de hamali indică o cerere constantă în sectoare care necesită muncă fizică, precum logistică și distribuție, mai ales în contextul expansiunii comerciale și al volumului tot mai mare de bunuri care trebuie manipulate. În mod similar, numărul de posturi vacante pentru șoferi, în special în domeniul transportului de marfă și de persoane, este direct legat de creșterea sectorului logistic și a serviciilor de livrare, explică CEO-ul platformei.

 

Oameni sau mașini? HR caută mediatori!

 

Monika Picker, coach executiv global și directorul companiei de consultanță ALETHEIA, a detaliat ultimele schimbări din HR în cadrul prezentării de la Conferința HR Management, organizată recent de Camera de Comerț Americană din Republica Moldova (AmCham).  

 

Potrivit ei, noi profesii aflate în prezent la mare căutare la nivel global includ investigații IT (IT forensics), designeri vestimentari pentru avatare și experți în securitate cibernetică.

 

Pe lângă noile meserii menționate, Monika Picker a subliniat și nevoia critică de profesii care fac legătura dintre oameni și mașini. Astfel, apar noi poziții în departamentele de HR axate pe atenuarea fricii și îmbunătățirea înțelegerii dintre angajați și noile tehnologii. Picker menționează că acești intermediari se vor concentra pe valorificarea punctelor forte atât ale oamenilor, cât și ale mașinilor, facilitând colaborarea eficientă în cadrul companiilor.

Monika Picker a încheiat prezentarea subliniind nevoia de specialiști din domeniul juridic care să se axeze pe munca prestată prin intermediul platformelor online.

„Platformele noi precum Uber și Yandex schimbă modul în care muncim. Este ca și cum ai chema un taxi, dar în loc să comanzi o cursă, îți găsești un loc de muncă. Problema este că aceste locuri de muncă nu beneficiază întotdeauna de aceleași protecții ca locurile de muncă tradiționale. De aceea avem nevoie de avocați care să înțeleagă aceste platforme. Avem nevoie de profesioniști din domeniul juridic care să se asigure că lucrătorii sunt tratați cu corectitudine și că drepturile lor sunt respectate”, a declarat Picker.

 

Digitalizarea și inteligența artificială sunt principalii factori care remodelează piața muncii. Pentru companii, factori de decizie și persoane, calea spre succes necesită o abordare deschisă față de noile tehnologii, investiții în educație și training, și utilizarea unor platforme inovatoare precum JOBBER MD. Apariția noilor profesii va impune angajatorilor o strategie diferită de management al resurselor umane, iar valorificarea avantajelor oferite de instrumentele online devine piatra de temelie a unei strategii de business de succes.

Victor TAULEAN, co-founder JOBBER MD:

Pe măsură ce automatizarea elimină roluri tradiționale, apar noi locuri de muncă în domenii precum IT, robotică, inteligență artificială și analiza datelor.


Monika PICKER, global executive coah, ALETHEIA:

Platformele precum Uber și Yandex schimbă modul în care muncim. Este ca și cum ai chema un taxi, dar în loc să comanzi o cursă, îți găsești un loc de muncă.

 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

8 zile 19 ore

207

Publicitate în BC