11/04/2024

EXIMBANK la 30 de ani: Un jucător cheie în sistemul financiar moldovenesc
EXIMBANK la 30 de ani: Un jucător cheie în sistemul financiar moldovenesc Actual

Eximbank, una din instituțiile financiare de tradiție din Republica Moldova, marchează 30 de ani de activitate, confirmându-și rolul important pe care îl deține în sistemului bancar autohton. Despre rolul băncii în peisajul financiar moldovenesc, despre relațiile dintre bancă și business dar și despre beneficiile apartenenței la Grupul Intesa Sanpaolo ne-a relatat directorul general al instituției, Marco Santini.

 

BC: Dle Marco Santini, ați acumulat o experiență profesională considerabilă înainte de asumarea funcției în Moldova. Ați putea să ne povestiți cum ați început cariera și să descrieți etapele care v-au adus în rolul actual de director general al EXIMBANK?

Marco Santini: Am lucrat în cadrul Grupului Intesa Sanpaolo pe parcursul întregii mele vieți profesionale, dar asta nu înseamnă că am avut o carieră monotonă. În primul rând, grupul a trecut printr-o serie de faze de transformare, fiind rezultatul mai multor fuziuni care au schimbat foarte mult compania de-a lungul anilor. În al doilea rând, am avut ocazia să lucrez în mai multe țări, ceea ce pentru mine a fost foarte valoros atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Mi-am petrecut anii de formare la Londra, unde m-am alăturat Grupului în anii 1980 și am rămas în Marea Britanie timp de nouă ani pentru a ocupa poziții pe segmentul Piețelor de Capital. Ulterior, am ajuns în Asia, mai întâi în Japonia, după care în Hong Kong, unde am ocupat posturi în segmentul bancar comercial, în calitate de director adjunct de țară și în segmentul finanțărilor structurate. Revenit în Italia, am devenit responsabil pentru operațiunile International Corporates ale Grupului timp de câțiva ani. Am mers după asta la Cairo pentru a restructura activitatea corporativă a filialei egiptene a Grupului și apoi, în 2018, în Republica Moldova pentru a prelua funcția de director general al Eximbank.

BC: Care au fost etapele carierei dumneavoastră după ce ați preluat conducerea EXIMBANK?

Marco Santini: De când am venit în Moldova m-am focusat pe rolul de CEO al Eximbank, renunțând la alte poziții în cadrul Grupului pentru a mă putea concentra pe postul de la Chișinău (anterior am fost membru al Consiliului de Administrație în unele filiale ale Grupului, cum ar fi cele din România și Albania). Având în vedere momentele dificile prin care am trecut cu toții în ultimii ani, pandemia mai întâi și războiul din Ucraina apoi, mă bucur că mi-a reușit.

BC: Care este perspectiva dvs. asupra dezvoltării piețelor bancare din Europa de Sud-Est, în special din Moldova?

Marco Santini:  Dinamica piețelor bancare din Europa de Sud-Est este influențată de o serie de factori, cum ar fi gradul de stabilitate economică, reglementările financiare și evenimentele geopolitice. În ce privește Republica Moldova, un impact semnificativ asupra sectoarelor financiare de aici îl au astfel de aspecte precum stabilitatea politică și nivelul de îndatorare. Cu toate acestea, sectorul bancar autohton a dat dovadă de soliditate și reziliență, după cum arată și indicatorii puternici de solvabilitate și lichiditate. Sectorul a adoptat o abordare proactivă în gestionarea impactului pandemiei, absorbind problemele clienților și susținând creditarea într-un ritm rapid. De asemenea, au fost puse în aplicare reforme continue pentru a spori transparența și stabilitatea sectorului.

 Aceste evoluții demonstrează că piețele bancare din Europa de Sud-Est sunt în continuă dezvoltare și se adaptează la noile condiții economice și reglementări, care influențează implicit piața bancară din Republica Moldova.

BC: Privind în ansamblu piața financiară din regiune, care considerați că sunt oportunitățile și provocările evidente pentru instituțiile financiare, printre care și EXIMBANK?

Marco Santini:  În primul rând, avem o perspectivă pozitivă asupra creșterii economice. Acest lucru oferă un teren fertil pentru dezvoltarea afacerilor, iar EXIMBANK poate juca un rol cheie în finanțarea expansiunii companiilor. În al doilea rând, inovațiile financiare, în special adoptarea tehnologiilor fintech, deschid noi posibilități pentru eficientizare dar și pentru personalizarea serviciilor. De asemenea, atragerea capitalului străin în regiune este o oportunitate majoră care poate fi valorificată prin intermediul instituțiilor financiare locale.

Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți și de provocări. Volatilitatea pieței poate duce la incertitudini care necesită o gestionare atentă a riscurilor. În plus, reglementările financiare sunt în continuă schimbare și necesită o adaptare rapidă pentru a asigura conformitatea și a menține buna reputație. În cele din urmă, competiția tot mai strânsă ne obligă să fim cu un pas înainte, să inovăm și să găsim noi modalități de a oferi servicii de valoare clienților noștri.

Banca noastră este pregătită să navigheze prin aceste ape adesea tulburi cu agilitate și prudență, și să-și mențină poziția robustă pe piața financiară regională.

BC: Cât de matură este piața locală în prezent și ce măsuri sunt necesare pentru a spori în continuare finanțarea companiilor locale?

Marco Santini:  Observăm progrese semnificative în ce privește maturitatea pieței financiare locale. Sectorul bancar a atins un nivel remarcabil de stabilitate și fiabilitate. Cu toate acestea, există încă un drum lung de parcurs pentru consolidarea și extinderea pieței de capital, precum și pentru integrarea instrumentelor financiare inovative.

Suntem conștienți că finanțarea businessului reprezintă un pilon important pentru o creștere economică durabilă și depunem eforturi constante pentru a crea un mediu propice accesului companiilor la o gamă diversificată de opțiuni de finanțare. Este vorba nu doar de facilitarea accesului la creditele bancare tradiționale, ci și de promovarea instrumentelor de piață și a soluțiilor alternative de finanțare.

În calitate de instituție financiară, avem angajamentul de a promova practici bancare caracterizate prin transparență și eficiență, contribuind astfel la consolidarea infrastructurii financiare existente. De asemenea, colaborăm îndeaproape cu autoritățile de reglementare și cu alte entități din sector pentru a sprijini dezvoltarea pieței locale de capital și pentru a încuraja o prezență mai puternică a companiilor locale la bursa de valori.

Ne propunem să diversificăm portofoliul de produse financiare pentru a satisface o gamă mai largă de necesități ale business-ului. În plus, suntem activi în dialogul cu organismele de reglementare și de supraveghere pentru a asigura stabilitatea și integritatea pieței.

Suntem optimiști că piața va continua să se dezvolte, sporind capacitatea de finanțare a companiilor locale și contribuind la o economie mai dinamică și mai rezilientă.

BC: Cum se poziționează EXIMBANK și cum abordează provocările existente în sistemul bancar moldovenesc?

Marco Santini:  EXIMBANK se poziționează bine în calitate de jucător cheie în sistemul financiar al Republicii Moldova, care răspunde activ la dinamica și provocările pieței. Banca a adoptat o strategie de dezvoltare axată pe alinierea la cele mai înalte standarde bancare europene și pe extinderea serviciilor pentru persoane fizice, marcând o tranziție strategică semnificativă.

Succesul nostru este strâns legat de capacitatea de a inova și de a oferi servicii financiare care răspund nevoilor în continuă schimbare ale clienților. În acest sens, am început să investim semnificativ în tehnologie pentru a asigura o experiență bancară modernă și accesibilă. Aceste inițiative tehnologice sunt esențiale pentru a ține pasul cu tendințele digitale globale și pentru a îmbunătăți eficiența operațională.

Responsabilitatea socială corporativă este un alt pilon al strategiei noastre. Avem un rol activ în susținerea dezvoltării economice durabile și în adoptarea unor practici responsabile, fapt care presupune o atenție sporită la impactul nostru asupra mediului și al comunității. Acest angajament se reflectă în oferirea soluțiilor de finanțare care contribuie la progresul economic, dar fără să neglijeze aspectele sociale sau de mediu.

Valorile fundamentale ale EXIMBANK - integritate, excelență, transparență, egalitate și responsabilitate - sunt integrate în toate aspectele activității noastre. Sunt hotărât să conduc EXIMBANK spre realizarea unei viziuni pe termen lung care să genereze valoare pentru toate părțile implicate - clienți, angajați, acționari și comunitatea în ansamblu, prin creștere durabilă și responsabilitate corporativă.

BC: Cum ați descrie poziția EXIMBANK în sistemul bancar din Republica Moldova și care sunt principalele sale puncte forte?

Marco Santini:  EXIMBANK este o instituție bancară de top, care ocupă o poziție onorabilă pe piața financiară și are mai multe puncte forte.

În primul rând este vorba despre gestionarea eficientă a portofoliului de credite, ceea ce se reflectă într-o gamă diversificată de produse de creditare și în menținerea unei cote stabile de piață.

Alt atu este angajamentul față de creșterea durabilă, atât în ce privește gestionarea economiilor, cât și în ce privește susținerea antreprenoriatului, luând în considerare impactul asupra mediului și al comunității.

Concurența loială și cooperarea este încă un punct forte. Promovăm un mediu concurențial sănătos și avem deschiderea spre cooperare cu alte entități pentru a stimula creșterea economică.

Nu în ultimul rând, este vorba despre diversificarea produselor și serviciilor financiare. Banca își extinde în mod constant oferta de produse și servicii pentru a satisface nevoile în continuă evoluție ale clienților și pentru a rămâne competitivă.

BC: Ce avantaje au clienții și partenerii de la colaborarea cu EXIMBANK?

Marco Santini:  În primul rând, EXIMBANK își asigură o bază solidă pentru orice colaborare grație stabilității și încrederii de care se bucură pe piață.

În plus, oferim servicii personalizate care răspund nevoilor specifice ale fiecărui client, ne adaptăm ofertele astfel încât ele să fie în concordanță strânsă cu cerințele și așteptările partenerilor.

Calitatea serviciilor reprezintă un pilon central al filozofiei noastre. Suntem, de asemenea, în prima linie a inovațiilor tehnologice, oferind soluții bancare moderne care contribuie la eficiența și securitatea tranzacțiilor. Astfel, nu doar îmbunătățim experiența clienților, dar și le optimizăm procesele de afaceri.

În concluzie, mereu acordăm prioritate satisfacerii clienților și eficienței afacerii. Toți acești factori fac din colaborarea cu EXIMBANK o decizie avantajoasă din punct de vedere strategic pentru orice entitate care caută un partener financiar de încredere.

BC: Ce beneficii îi oferă EXIMBANK apartenența Grupul Intesa Sanpaolo, cum contribuie această asociere la consolidarea poziției sale pe piață?

Marco Santini: Fiind subsidiara Grupului Intesa Sanpaolo, EXIMBANK beneficiază de o multitudine de avantaje, atât pentru banca noastră, cât și pentru clienți. În primul rând, fiind parte a unui mare grup financiar internațional, avem acces la resurse vaste și la o expertiză bancară de top.

Un alt beneficiu remarcabil este schimbul de cunoștințe și de bune practici, care ne permite să punem în aplicare strategii financiare avansate și inovative. Modelul de afaceri al Intesa Sanpaolo, care pune un accent puternic pe digitalizare și inovație, ne ajută să ne consolidăm poziția pe piața din Republica Moldova. Transferul de know-how și adaptarea la practicile moderne ne fac mai agili și mai eficienți, îmbunătățind semnificativ experiența clienților.

Nu în ultimul rând, faptul că facem parte din Intesa Sanpaolo ne sporește credibilitatea. Clienții și partenerii noștri au mai multă încredere în stabilitatea și soliditatea EXIMBANK, apreciindu-ne drept un jucător de încredere pe piața bancară din Republica Moldova.

În plus, suportul tehnologic și îndrumarea strategică din partea Intesa Sanpaolo au accelerat procesul nostru de digitalizare și modernizare, un aspect crucial într-o eră dominată de tehnologie. Ne propunem să fim în fruntea transformării digitale în sectorul bancar din Moldova, iar Grupul ne oferă toate instrumentele necesare pentru atingerea acestui obiectiv.

 În general, integrarea în Grupul Intesa Sanpaolo ne-a consolidat poziția pe piață și ne-a oferit oportunitatea de a ne extinde portofoliul de produse și servicii, de a îmbunătăți eficiența operațională și de a oferi o experiență bancară excepțională.

BC: Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele realizări și proiecte notabile ale EXIMBANK?

Marco Santini:  Un reper important este gestionarea eficientă a portofoliului de credite, care nu doar a permis o creștere durabilă, dar și a menținut o rată scăzută a creditelor neperformante, un indicator-cheie al sănătății financiare a băncii.

În plus, eforturile noastre continue de a ne alinia la nevoile clienților s-au materializat prin dezvoltarea și implementarea tehnologiilor avansate de business, care ne-au permis să furnizăm servicii bancare mai rapide, mai sigure și mai convenabile, îmbunătățind experiența clienților și satisfăcând în mod eficient cerințele pieței.

Unul din proiectele noastre majore în curs de desfășurare este extinderea prezenței pe segmentul de retail. Aspirăm să devenim una din băncile de referință pentru acest segment prin intermediul unei game complete de produse și servicii personalizate, concepute pentru a satisface nevoile diverse ale clienților.

Aceste realizări nu ar fi fost posibile fără sprijinul și expertiza Grupului Intesa Sanpaolo, ceea ce ne-a permis să ne aliniem la standardele internaționale și să ne consolidăm statutul de jucător cheie pe piața financiară din Moldova.

BC: Cum se adaptează EXIMBANK la modul în care evoluează piața, în special în contextul actualei revoluții tehnologice?

Marco Santini:  Pentru a rămâne relevanți și competitivi, este esențial să anticipăm și să răspundem rapid la nevoile în continuă schimbare ale clienților.

Adoptăm o abordare proactivă prin integrarea celor mai recente inovații tehnologice în activitatea noastră. Investițiile noastre strategice în digitalizare și automatizare ne permit să oferim o experiență bancară mai eficientă și mai personalizată. Spre exemplu, implementarea semnăturilor digitale interne contribuie la eficientizarea proceselor interne de semnare, economisind timp și hârtie.

Am dezvoltat și implementat platforme online și mobile care oferă clienților o accesibilitate și un confort sporit, permițându-le să efectueze tranzacții și să își gestioneze conturile oricând și de oriunde.

În plus, ne propunem să colaborăm cu firmele fintech pentru a explora și introduce noi soluții financiare, aliniate la așteptările pieței. Ne propunem să fim în fruntea inovației, iar apartenența la Grupul Intesa Sanpaolo ne asigură resursele și expertiza necesare.

BC: Ați putea detalia planurile și direcțiile strategice de dezvoltare ale EXIMBANK?

Marco Santini:  Planurile noastre strategice și direcțiile de dezvoltare pun accent pe îmbunătățirea canalelor digitale, inclusiv pe modernizarea soluției de mobile banking pentru clienții corporativi și IMM-uri și pe adoptarea unei soluții eficiente, "ușor de utilizat" și lipsită complet de hârtie. Obiectivele principale ale acestei inițiative sunt îmbunătățirea experienței digitale generale a clienților, creșterea loialității clienților și crearea de noi oportunități de afaceri.

Avem câțiva piloni strategici, pe care ne fundamentăm activitatea. Este vorba în primul rând de digitalizarea continuă, care să ne mențină în fruntea transformării digitale.

Urmează extinderea bazei de clienți prin intermediul unor inițiative specifice, ținând cont de generarea de comisioane. Se preconizează o atenție deosebită acordată proiectelor Small Business și Payroll.

Alt pilon este consolidarea poziției pe piață prin extinderea portofoliilor de credite și depozite, prin orientarea către clienții cu solduri mari pe conturi și către companiile exportatoare pentru a îmbunătăți potențialul de venituri din tranzacționare. De asemenea, banca va continua să își consolideze relația existentă cu BERD, alături de alte IFI. Se preconizează un obiectiv de zero NPL pentru corporații și o rată NPL de top în domeniu.

Nu în ultimul rând este vorba despre ESG. Apartenența la Intesa Sanpaolo Group cere un accent mare pe responsabilitatea socială corporativă și standardele ESG în general. Banca acordă deja o atenție deosebită dezvoltării de produse sociale, păstrând o gestionare responsabilă a deșeurilor (utilizând produse ecologice acolo unde este posibil, inclusiv carduri din plastic degradabil), optimizarea costurilor în ce privește resursele consumate (apă, electricitate, hârtie etc.). În 2024, urmează să finalizăm montarea panourilor fotovoltaice, ceea ce va duce la reducerea emisiilor, la economii estimate la 80 mii de euro și, de asemenea, la îmbunătățirea aspectelor legate de continuitatea business-ului.

BC: Care este viziunea dvs. asupra viitorului pieței bancare din Moldova și cum vedeți rolul EXIMBANK în conturarea acestui viitor?

Marco Santini:  Sunt optimist în ce privește dezvoltarea pieței bancare din Moldova, în special pentru EXIMBANK. Ne aflăm într-un punct de cotitură în care reformele structurale, creșterea economică stabilă și integrarea tehnologică ne vor propulsa într-o nouă eră a serviciilor financiare.

Anticipăm o piață bancară dinamică, cu o cerere crescută pentru servicii financiare inovative și personalizate corespunzătoare nevoilor clienților.

EXIMBANK va continua să rămână un lider pe piața locală, punând accent pe dezvoltarea relațiilor durabile cu clienții și oferind soluții financiare aliniate perfect la aspirațiile și cerințele lor. Avem un angajament ferm de a investi în continuare în tehnologii avansate pentru a ne asigura că ne aflăm în prima linie a inovației și oferim experiență bancară de ultimă generație.

Alt pilon al strategiei este susținerea mediului local de afaceri și a proiectelor de dezvoltare durabilă. Astfel, intenționăm să ne extindem prezența în segmentul de retail, consolidând legătura noastră cu comunitatea și contribuind la îmbunătățirea bunăstării sociale.

În final, Sunt convins că, împreună cu echipa și cu susținerea partenerilor strategici, vom contribui activ la dezvoltarea unei economii moldovenești prospere și rezistente.

 

"Competiția tot mai strânsă ne obligă să fim cu un pas înainte, să inovăm și să găsim noi
Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

6 zile

207

Publicitate în BC