18/05/2023

Forumul economic moldo-polonez: Cooperare cu bătaie lungă
Forumul economic moldo-polonez: Cooperare cu bătaie lungă Actual

Cel de-al doilea forum economic bilateral Polonia – Republica Moldova, organizat în prima decadă a lunii aprilie de Agenția Poloneză de Investiții și Comerț, în parteneriat cu Ambasada Republicii Polone la Chișinău și Agenția de Investiții din Republica Moldova, a continuat seria de evenimente consacrate fortificării cooperării între cele două state. De această dată au fost vizate sectoarele energiei regenerabile, infrastructurii rutiere și feroviare și sectorul agroalimentar. Evenimentul, la care au participat reprezentanți ai autorităților poloneze și moldovenești, precum și ai mediului de afaceri din ambele țări, s-a produs în contextul vizitei la Chișinău a lui Mateusz MORAWIECKI, Prim-ministrul Republicii Polone.

În 2022, comerțul dintre Republica Moldova și Polonia a crescut cu circa 14%, ajungând la 425 milioane de dolari. Importurile au crescut cu circa 13%, iar exporturile cu 12%. Cele mai exportate mărfuri moldovenești pe piața poloneză sunt vinurile și produsele agroalimentare, iar în topul produselor importate din Polonia se plasează tehnologiile, produsele chimice și cele electrocasnice. Polonia se numără și printre cei mai importanți investitori în Republica Moldova cu un volum al investițiilor de peste 70 milioane de dolari în domenii precum cele financiar, de construcții și procesarea produselor agricole. Cu toate acestea, mai este mult loc pentru amplificarea relațiilor, iar cel de-al doilea forum economic moldo-polonez a arătat că există un interes sporit în acest sens, atât din partea companiilor moldovenești, cât și a celor poloneze. Pe parcursul a două zile, reprezentanții mediului de afaceri din cele două state au avut posibilitatea să exploreze posibilitățile de investiții și căile de stabilire a parteneriatelor.

Cinci domenii, considerate promițătoare

Potrivit lui Tomasz Kobdzej,  ambasadorul Poloniei la Chișinău, forumul este un eveniment special nu doar pentru oportunitatea de a împărtăși experiența poloneză oamenilor de afaceri moldoveni, dar și datorită faptului că a fost semnat un memorandum de intenție între Agenția de Investiții, CFM și Camera producătorilor de echipamente și servicii feroviare din Polonia. Este al doilea memorandum de acest gen, primul fiind încheiat în luna noiembrie, la primul forum moldo-polonez, dedicat afacerilor digitale. Ambasadorul a citit o adresare către participanți din partea premierului polon Mateusz Morawiecki, care nu a putut participa la forum. „Dezvoltarea economică, pe lângă ajustările legale necesare, este un element cheie al pregătirilor pentru viitoarea aderare la UE. În contextul actual, colaborarea strânsă dintre antreprenorii polonezi şi ceimoldoveni este şi mai necesară. Cele mai promiţătoare domenii ale cooperării moldo-poloneze pot fi considerate sectoarele infrastructurii, de transport, energie, agricol şi alimentar”, se spune în adresare.

Industria cărnii, interesantă pentru investitorii polonezi

Amploarea forumului a fost menționată și de ministrul agriculturii și industriei alimentare de la Chișinău, vicepremierul Vladimir Bolea, care a vorbit despre interesul oamenilor de afaceri din Polonia pentru investiții în sectorul agroindustrial moldovenesc.   

„Agricultura este unica ramură a economiei Republicii Moldova cu potențial multidimensional de dezvoltare. Producem foarte multă materie primă, iar industrializarea se dezvoltă acolo unde există materie primă și potențial de a fi prelucrată”, a punctat vicepremierul.

Așa cum la eveniment au participat reprezentanți ai companiilor poloneze din sectorul zootehnic, ministrul a vorbit despre necesitatea de a reuni potențialii parteneri ai celor două țări din sectorul public și cel privat pentru a impulsiona dezvoltarea lui, pentru a prelua experiența poloneză în domeniu.

„Modelul polonez este foarte potrivit pentru noi. M-am convins de aceasta fiind recent în Polonia. Suntem deschiși pentru a prelua tehnologii moderne. Sectorul zootehnic este o prioritate, fiindcă o fermă la sat înseamnă noi locuri de muncă, înseamnă viață pentru această localitate, export”, a spus ministrul.

El și-a exprimat certitudinea că odată cu venirea investitorilor din Polonia, se vor schimba multe în sector. „Este necesar să folosim acest eveniment pentru a menține și stabili noi relații de afaceri, pentru a aprofunda cooperarea bilaterală și a fortifica interacțiunea pe segmentul agroalimentar, prin atragerea investitorilor polonezi în Republica Moldova”, a menționat Vladimir Bolea.

Energia verde: șansa de a învăța din experiența poloneză

La rândul său, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean a vorbit despre prioritățile instituției în ce privește îmbunătățirea eficienței energetice și promovarea energiei durabile, din perspectiva angajamentelor asumate de Republica Moldova în calitate de țară candidat la aderarea la UE.

„Produsele și tehnologiile dezvoltate în Polonia se integrează ușor pe piața din Republica Moldova datorită similitudinilor dintre ambele state. Obiectivele naționale în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile vor spori automat cererea de tot ce înseamnă tehnologie și produse asociate măsurilor de eficientizare energetică și valorificare a energiei regenerabile, iar acest lucru reprezintă o oportunitate pentru companiile poloneze să-și mărească și să-și diversifice oferta de astfel de produse, dar și servicii conexe pe piața din Republica Moldova”, a specificat Muntean.

În context, Mihai Stratan, președintele Asociației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile Ecoenergetica a menționat pentru BusinessClass că potențialul investițional al Republicii Moldova în domeniul energiei regenerabile este foarte mare, deoarece până acum, nu s-au făcut prea multe în acest sens. Pe de altă parte, polonezii au tehnologii avansate și sunt inițiați în ceea ce înseamnă valorificarea potențialului regenerabil.

„Potrivit calculelor, pentru ca Republica Moldova să atingă țintele propuse în ce privește energia verde, avem nevoie de investiții de circa șapte miliarde de euro până în 2030, inclusiv în sistemul energetic, în regenerabile, în transport și în distribuție. De-am găsi noi atâția investitori, că de lucru este”, a explicat Mihai Stratan.

Președintele Ecoenergetica a relatat că polonezii sunt deschiși pentru colaborare. „Vedem și după evenimentul de azi. Din reprezentanții businessului polonez prezenți la forum, cu care am discutat, mulți sunt dispuși să vină să investească. Există potențial în acest sens și o colaborare foarte bună la nivel de guverne. Se vede prin mesajele pe care le-au transmis”, a remarcat el.  

Potrivit lui Mihai Stratan, există companii interesate de valorificarea potențialului regenerabil din energia solară, eoliană, dar și valorificarea deșeurilor.

„Tehnologiile prezentate de aceste companii sunt implementate în Polonia. În curând, voi pleca în această țară să văd cum funcționează. Ni se oferă o șansă frumoasă să învățăm din experiența altora și să implementăm cele mai avansate tehnologii”, a adăugat el. 

Colectarea și incinerarea deșeurilor poate fi profitabilă

Andrsej Annusevics, director pentru export al companiei Instal Varszava, specializată în deservirea și întreținerea infrastructurii municipale de evacuare și prelucrare a deșeurilor, spune că în Republica Moldova există perspective de colaborare în ce privește curățarea structurilor municipale, incinerarea deșeurilor și conservarea căldurii.

„Anterior, se credea că incinerarea deșeurilor ar fi rentabilă doar pentru marile urbe, cu un număr mare de populație și venituri pe măsură. Recent, noi am elaborat împreună cu partenerii noștri un proiect privind utilizarea deșeurilor orașelor de până la 100 mii de oameni. Acum construim o stație de prelucrare, care va costa în jur de 35 milioane de euro, o sumă rezonabilă și pentru orașele mici. Spre comparație, o stație similară pentru Varșovia costă 350 de milioane euro”, spune el.

Firma Emka este parteneră a Instal Varszava și se specializează în colectarea și incinerarea deșeurilor medicale. Compania asigură evacuarea și incinerarea deșeurilor din 15 mii de puncte medicale și veterinare din Polonia, fiind lider în acest sector.

Potrivit lui Andrsej Annusevicz, secretarul de stat la ministerul moldovean al energiei Constantin Borosan s-a arătat interesat de aplicarea tehnologiei și în Republica Moldova.

„Deșeurile medicale pot genera mai multă energie decât cărbunele. Aceasta poate fi utilizată atât pentru generarea energiei electrice, cât și a celei termice. Unele companii din sectorul energetic din Republica Moldova s-au arătat foarte interesate de această tehnologie. Trebuie însă de organizat sistemul de colectare a deșeurilor. Dacă este organizat corect, activitatea este destul de profitabilă”, spune omul de afaceri.

Memorandum cu bătaie lungă

Un moment special al evenimentului a fost semnarea unui memorandum de cooperare dintre Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova și Camera producătorilor de echipament feroviar și prestatorilor de servicii pentru căile ferate din Polonia. Este un memorandum de cooperare, schimb de informații, dezvoltare de proiecte comune de cercetare.

„Este vorba despre un protocol de intenții, o platformă pentru a începe dialogul, nu e un proiect investițional”, ne-a explicat Oleg Tofilat, directorul general al CFM. Potrivit lui, preocupările CFM pe termen scurt sunt încă destul de îndepărtate de serviciile pe care le oferă asociația poloneză. „Acum ne concentrăm eforturile pe unele lucruri de bază precum renovarea parcului de vagoane, locomotive și liniile de cale ferată pe ecartament larg, care se rezolvă în plan local. Însă în termen mediu spre lung, cinci ani și mai mult, avem foarte multe direcții unde putem coopera: și pe tehnologii feroviare, și digitalizare, și dezvoltarea infrastructurii logistice, și participarea industriei din Polonia la adaptarea sectorului feroviar din Republica Moldova la rigorile europene”, spune directorul CFM. Este vorba însă de un orizont de timp ceva mai lung, la care trebuie să începem să ne gândim azi.

În ce privește conectarea feroviară mai strânsă dintre Republica Moldova și Polonia prin intermediul coridoarelor paneuropene, ce urmează a fi optimizate, Tofilat spune că CFM participă la studiile de fezabilitate, care se fac acum sub auspiciile UE, dar acestea sunt mișcări mai degrabă pe termen lung. „Vom vedea ceva palpabil peste 10-12 ani, așa e ciclul feroviar, nu se întâmplă într-un an-doi”, a menționat el.  

Mai multe oportunități de finanțare    

În cazul în care companiile poloneze doresc să investească în Republica Moldova, acestea pot alege din cele câteva instrumente oferite de BGK (Banca Poloneză de Dezvoltare), pe care le-a prezentat șeful biroului de expansiune internațională al băncii Piotr Kuffel. Unul dintre ele este finanțarea pe termen lung, care poate fi oferită întreprinderilor poloneze interesate, de exemplu, să construiască o fabrică aici. În cazul societăților mixte, aceasta se va face împreună cu partenerii moldoveni.

O altă posibilitate este dedicată exportatorilor polonezi care ar dori să exporte bunuri și servicii de natură investițională. „În cazul în care aceștia au încheiat un contract de export cu un investitor moldovean, am putea oferi finanțare pe termen lung dedicată acestui proiect. În acest caz, împrumutatul este strict un partener moldovean”, explică Piotr Kuffel.

La rândul lor, companiile moldovenești au și ele mai multe oportunități de finanțare. Una din ele este oferită de Agenția pentru Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA). Vadim Codreanu, directorul ADMA, spune că agenția oferă mijloace pentru procurarea tehnicii și a echipamentelor agricole de către fermierii moldoveni.

„Indirect, putem spune că facilităm parteneriatele dintre companiile moldovenești și cele poloneze, însă, la direct, finanțăm investițiile în echipamente și tehnică agricolă, în echipamente și tehnică pentru producerea energiei solare,  în digitalizarea agriculturii și în echipamentele necesare pentru sectorul zootehnic”, explică directorul ADMA.

Potrivit lui Vadim Codreanu, rolul agenției este să comunice furnizorilor polonezi că atunci când identifică potențiali cumpărători din Republica Moldova, dispuși să le procure echipamentele, însă nu au resurse financiare suficiente, ar putea să-i redirecționeze la ADMA, care va finanța achiziția.

ION Chişlea

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

2 zile 22 ore

205

Publicitate în BC