22/05/2024

Profit record pe piața asigurărilor
Profit record pe piața asigurărilor Actual

În anul 2023, companiile de asigurări au totalizat un profit net de aproape 314 milioane de lei – cel mai mare înregistrat vreodată de industrie. El nu s-a datorat însă activității de bază, cea de asigurare, ci investițiilor făcute de către companiile din ramură, în special în Valorile Mobiliare de Stat (VMS), care au oferit un randament destul de înalt, cel puțin în prima jumătate a anului trecut.  

 

Ion CHIȘLEA

La sfârșitul anului trecut, pe piața asigurărilor din Republica Moldova, activau nouă societăți de asigurare, dintre care doar una avea în portofoliu, pe lângă activitatea de asigurări generale și cea de asigurări de viață. Pe piață mai activau  50 de brokeri de asigurare sau de reasigurare, 49 de agenți de asigurare și 35 de agenți bancassurance. Potrivit unei informații publicate pe site-ul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), sectorul de asigurări se caracterizează acum prin creșterea activelor, a capitalului, a ratei de solvabilitate, a coeficientului de lichiditate și a rezervelor tehnice față de sfârșitul anului precedent.

 

 

Profitul a sporit cu 205%

 

Potrivit statisticilor publicate de BNM, cea care a preluat supravegherea sectorului de la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) în vara anului trecut, profitul net al celor nouă companii de asigurări îl depășește pe cel din 2022 cu 211,2 milioane de lei sau cu 205,7%. Creșterea profitului s-a datorat majorării semnificative a venitului net din investiții, care a constituit 165,9 milioane de lei, fiind cu 140,5 milioane de lei mai mare decât în 2022.

Este de remarcat că statistica publicată de BNM diferă de cea afișată acum o lună pe site-ul Biroului Național de Statistică, potrivit căreia profitul din sector ar fi atins anul trecut suma de 435 milioane de lei.

Rentabilitatea capitalului (ROE) a fost de 19,5%, cu 11,5 puncte procentuale mai mare decât în anul 2022, iar rentabilitatea activelor (ROA) a constitut 6,3% – cu  3,88 puncte procentuale mai mare față de anul precedent.

 

Asterra Grup e pe val

 

În clasamentul profitabilității conduce Intact Asigurări Generale, cu un profit de 67,58 milioane de lei, care este urmat de Asterra Grup, cu un rezultat de 66,2 milioane de lei. Încheie podiumul Grawe Carat Asigurări, cu un profit net în valoare de 51,9 milioane de lei. Asterra Grup a avut, de departe, cea mai spectaculoasă evoluție, profitul companiei sporind cu 50 milioane de lei. Și Moldasig și-a ameliorat substanțial situația. După ce în 2022 înregistra pierderi de peste 10 milioane de lei, peste un an, aceasta raporta un profit de 26,7 milioane de lei.
 

Piața asigurărilor a fost părăsită constant, în ultimii ani, de mai multe companii. Astfel, dacă în 2015 existau 15 companii active, numărul acestora s-a redus acum până la nouă și ar putea să scadă în continuare. Ultima care a părăsit piața a fost societatea Garanție, care a înregistrat, în anul 2022, pierderi de aproape 80 milioane de lei. Potrivit lui Alexandru Zgardan, expert asociat al centrului analitic Expert-Grup, după liberalizarea pieței, care urmează a fi finalizată anul acesta, vor părăsi piața și alte companii. Expertul crede că, până la urmă, ținând cont de mărimea pieței și de calitatea companiilor existente pe ea, ar fi firesc ca pe piața moldovenească de profil să rămână doar 5-6 companii de asigurări.

 

Volumul primelor brute subscrise a sporit cu 19%

 

Peste o jumătate din profitul obținut de societățile de asigurări anul trecut a provenit din investițiile care au fost făcute în special în Valorile Mobiliare de Stat. Totuși, și activitatea nemijlocită de asigurări le-a adus jucătorilor de pe piață venituri consistente. Pe parcursul anului, societățile de asigurare au subscris prime brute în valoare de 2,94 miliarde de lei, cu 18,8% mai mult față de anul precedent.

Piața continuă să fie dominată fără drept de apel de asigurările generale cu o pondere de 96,34% din totalul primelor brute subscrise de către societățile de asigurare (2 828,4 milioane de lei). De cealaltă parte, valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările de viață a fost de doar 107,6 milioane de lei, echivalent cu 3,66% din volumul total de prime brute subscrise.

 

Numărul contractelor de asigurare a sporit cu 4,5%

 

Sporirea volumului primelor brute subscrise s-a datorat majorării cu 55,7 mii de unități sau cu 4,5% a numărului contractelor de asigurare. Din numărul total al contractelor în vigoare, 97,9% s-au referit la asigurări generale și 2,1% – la asigurări de viață.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurările generale, cele mai mari ponderi le-au deținut Asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (care cuprinde RCA internă, Carte Verde, Carnet TIR, Carnet CMR) și Asigurările de vehicule terestre, altele decât cele feroviare (CASCO), cumulând peste 74% din piață. Celelalte clase de asigurări au înregistrat prime brute subscrise în valoare de mai puțin de 200 milioane de lei sau 7,1% fiecare.

 

Intermediarii dețin aproape jumătate din piață

 

O bună parte din primele subscrise revin companiilor intermediare. Potrivit raportărilor, intermediarii în asigurări au încheiat 960,1 mii de contracte de asigurare, ceea ce reprezintă 48,8% din totalul contractelor încheiate pe piață. Aceștia au subscris prime de asigurare în valoare de 1,7 miliarde de lei, în creștere cu 297,1 milioane de lei față de anul precedent. Astfel, primele intermediate au reprezentat cca 58% din totalul primelor brute subscrise. Comisioanele calculate din intermediere au atins nivelul de 614 milioane de lei, fiind mai mari cu 8,7 milioane de lei. Cea mai mare parte din primele intermediate au revenit brokerilor de asigurare.


Valoarea unei prime a sporit, în medie, cu 37%
 

Prima medie pentru asigurările de RCA internă a fost, în anul 2023,  de 1 378 lei per unitate, cu 373 lei per unitate sau 37,11% mai mult decât în 2022. Pentru asigurările Carte Verde, prima medie a fost de 1 124 lei/unitate, cu 71 lei/unitate sau 5,9% mai puțin decât în anul 2022.

Pe parcursul anului 2023, societățile de asigurare au raportat despăgubiri brute plătite, cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în valoare de 1,006 miliarde de lei, cu 101,1 milioane de lei sau 11,1% mai mult decât despăgubirile achitate pe parcursul anului precedent.

Dintre acestea, 952,6 milioane de lei sau 94,63% au reprezentat despăgubirile aferente contractelor de asigurări generale, înregistrând o creștere cu 98 milioane de lei sau cu 11,5% față de anul precedent.
Sumele plătite pentru indemnizațiile aferente asigurărilor de viață s-au cifrat la  54,1 milioane de lei, înregistrând o creștere de trei milioane de lei sau 5,9% comparativ cu anul 2022.

Despăgubirile de asigurare au înregistrat un trend ascendent pe parcursul ultimilor trei ani pentru ambele categorii de asigurări. În anul 2023, raportul dintre despăgubiri și prime pentru activitatea de asigurări generale a fost de 33,7%, în scădere cu 2,5 puncte procentuale față de anul precedent.

Cu referire la clasele de asigurare, se constată că din totalul despăgubirilor brute pentru asigurări generale, cele mai mari ponderi le dețin clasele Asigurările obligatorii de răspundere civilă auto și Asigurările de vehicule terestre, care cuprind peste 83,5% din despăgubirile achitate în anul 2023.

 

Dauna medie pentru asigurările RCA internă în anul 2023 a fost de 18 682 de lei per unitate, cu 2 020 de lei per unitate sau 12,2% mai mult decât în anul 2022. Pentru asigurările Carte Verde, dauna medie a fost de 74 424 de lei per unitate, cu 5 074 de lei per unitate sau 7,3% mai mult decât în anul 2022.

 

 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

15 zile 7 ore

208

Publicitate în BC