25/03/2024

Roboți în loc de oameni: Cum RPA ajută companiile să depășească deficitul de lucrători
Roboți în loc de oameni: Cum RPA ajută companiile să depășească deficitul de lucrători Actual

Lipsa forței de muncă a devenit un impediment serios pentru dezvoltarea economică a țării, un fapt recunoscut inclusiv de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în recentul anunț privind eliminarea restricțiilor la angajarea muncitorilor din 47 de state. Însă importul de forță de muncă din străinătate nu este singura soluție pentru această problemă majoră. Tot mai multe companii moldovenești implementează Automatizarea Robotică a Proceselor (RPA), o tehnologie care poate ajuta companiile cu deficit de personal să-și reducă costurile. Piața globală de RPA a crescut de la 5,63 miliarde USD în 2023 la o valoare prognozată de 7,64 miliarde USD până în 2025, iar Moldova nu vrea să rămână în urmă în adoptarea acestei soluții.


Eugen KANSKI
 

RPA este o tehnologie bazată pe utilizarea roboților software pentru a automatiza activitățile desfășurate în mod tradițional de către oameni. Acești roboței sunt capabili să execute sarcini precum citirea e-mailurilor, analiza bazelor de date, copierea datelor dintr-un program în altul și compararea datelor. Tehnologia RPA servește drept colac de salvare pentru sistemele legacy – programele software mai vechi, a căror modernizare este costisitoare și necesită mult timp. Acest lucru o face deosebit de relevantă pentru Republica Moldova, unde multe companii încă se bazează pe programe cu o vechime de peste 20 de ani.

OPORTUNITĂȚI MARI PENTRU FINANȚE ȘI HR

În ultimii ani, RPA a fost adoptată în diverse sectoare, dar mai ales în finanțe, serviciul de suport clienți, resurse umane și managementul vânzărilor. Un studiu recent publicat de o echipă de cercetători de la Academia de Studii Economice din București prezintă cazul unei companii românești de IT care a adoptat RPA pentru a-și eficientiza procesele, în special în departamentele resurse umane și audit intern. În termeni de reducere a costurilor, RPA a permis echipei de resurse umane să economisească peste 6 000 de ore de muncă pe an.

În sectoarele Bănci, Finanțe și Asigurări, robotizarea proceselor este din ce în ce mai mult utilizată pentru elaborarea rapoartelor și ajustarea bilanțurilor. Potrivit raportului Băncii Mondiale, în 2020, băncile au cheltuit anual aproximativ 270 de miliarde USD pentru activități administrative. Pentru a reduce aceste costuri ridicate, cererea de software RPA a crescut substanțial în ultimii ani. Investiția în acești roboți se răscumpără într-un an și ajută companiile să-și reducă costurile cu 20-80 la sută, în funcție de volumul și complexitatea muncii manuale înlocuite.

ORANGE SYSTEMS: MOTORUL IMPLEMENTĂRII RPA ÎN MOLDOVA

Orange Systems, hub-ul IT al Orange Moldova, al doilea cel mai mare angajator IT din țară, oferă o dovadă a potențialului RPA pentru transformarea businessului. Recunoscut în 2019 ca centru de excelență în cadrul Grupului Orange, Orange Systems oferă consultanță de nivel înalt în domeniul RPA, utilizând tehnologia dezvoltată de UiPath, un furnizor de top de software RPA. Rolul Orange Systems în cadrul Grupului Orange este crucial, întrucât echipa din Moldova oferă expertiză și consultanță pentru diviziunile din 26 de țări în care operează.

Victor Bivol, Service Delivery Manager la Orange Systems, spune că procesele automatizate de RPA în cadrul Orange Moldova economisesc peste 6 000 de ore de muncă manuală pe lună, iar procesele automatizate pentru clienții externi ating o cifră de 80 000 de ore de muncă salvate lunar. Important este că automatizarea nu a dus la concedieri forțate; din contră, angajații au fost instruiți să preia roluri și activități mai importante și bine remunerate.

„Un robot poate fi programat cu ușurință pentru a prelua sarcini repetitive care se acumulează și devin o povară pentru angajat. Automatizarea sarcinilor monotone de către RPA reduce oboseala și nemulțumirea legate de munca repetitivă. Astfel, angajații pot prelua sarcini care înainte erau lăsate deoparte din cauza lipsei de capacitate", spune Victor Bivol. 

„Procesele automatizate de RPA la Orange Moldova economisesc peste 6 000 de ore de muncă manuală pe lună". Victor BIVOL, Service Delivery Manager la Orange Systems. 

Echipa de la Orange Systems a ajutat companiile din Moldova și întreaga lume să implementeze RPA pentru o varietate de sarcini din practic toate ariile unui business. Un exemplu este procesul de verificare a identității clienților (cunoscut sub abrevierea KYC, Know Your Customer) care este folosit pentru a preveni frauda și pentru a se asigura că clienții sunt cei care pretind a fi. Pentru unele companii, cum ar fi băncile și alte instituții financiare, efectuarea acestui proces este o cerință legală obligatorie și poate fi costisitoare dacă se face manual, iar nerespectarea cerințelor KYC atrage după sine amenzi mari.

 

„Este unul din cele mai complexe procese pe care am reușit să-l automatizăm cu succes pentru majoritatea clienților noștri B2B”, afirmă Victor Bivol.

Potrivit lui, roboții lucrează 24 de ore din 24, nu au weekenduri sau concedii plătite, sunt ușor de monitorizat și funcționează de la 2 la 20 de ori mai rapid decât oamenii. De remarcat că, din momentul în care o companie decide să implementeze RPA, Orange Systems oferă servicii de consultanță pentru a ajuta managementul în procesul de transformare ca rezultat al implementării programului RPA.

Desigur, există obstacole și dificultăți în procesul de implementare RPA, cum ar fi rezistențadin partea angajaților și a managementului. Victor Bivol susține că percepția că „RPA îmi fură jobul” este una greșită, dar aceasta prevalează uneori peste orice argument sau oportunitate clară de creștere profesională.

EFES VITANTA – UN SALT DE PRODUCTIVITATE CU AJUTORUL RPA

În urmă cu doi ani, fabrica EFES Vitanta Moldova, un jucător important pe piața autohtonă a berii, a inițiat un proces de transformare digitală, în centrul căruia se află RPA. Sub îndrumarea directorului de soluții informatice și digitale, Serkan Kazar, EFES a inițiat un proiect-pilot la mijlocul anului 2023, concentrându-se pe automatizarea sarcinilor repetitive bazate pe reguli, mai ales în procesele legate de contabilitate și lanțul de aprovizionare. Această inițiativă strategică nu numai că a redus semnificativ timpii de procesare și a exclus greșelile umane, dar și a sporit acuratețea datelor operaționale, marcând un salt semnificativ în materie de eficiență.

„Utilizând RPA, economisim în jur de 40 de ore de muncă pe lună. Sarcinile care înainte erau efectuate manual și necesitau mult timp sunt acum automatizate, ceea ce-i permite echipei noastre să-și îndrepte eforturile către activități strategice și cu o mai mare valoare adăugată. Acest lucru sporește productivitatea și contribuie la un mediu operațional mai eficient", menționează Serkan Kazar.

Ca urmare, personalul de la EFES a fost reorientat către roluri mai complexe și mai creative, care necesită gândire critică, competențe de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor, ceea ce a dus la creșterea satisfacției profesionale și a ratelor de retenție a angajaților. 

„Utilizând RPA, economisim în jur de 40 de ore de muncă pe lună. Astfel, devine posibil să ne îndreptăm eforturile către activități strategice și cu o valoare adăugată mai mare." Serkan KAZAR, Information & Digital Solutions Director la EFES Vitanta Moldova Brewery. 

Implementarea RPA nu este lipsită însă nici de provocări: „Compania s-a confruntat cu obstacole inițiale în ceea ce privește implicarea angajaților în gestionarea schimbărilor și identificarea proceselor potrivite pentru a fi realizate de roboți. Am inițiat programe de formare profesională aprofundată pentru a-i familiariza pe angajați cu tehnologia RPA, explicând care sunt oportunitățile asumării noilor responsabilități strategice. Implicarea angajaților a fost crucială în selectarea proceselor potrivite pentru a fi automatizate”, explică Serkan Kazar. 

Pe măsură ce Republica Moldova continuă să se alinieze la trendurile globale, impactul RPA se extinde dincolo de simpla automatizare, permițând companiilor să elaboreze strategii de afaceri inovatoare. În implementarea RPA, companiile ar trebui să identifice îmbunătățirile cu cel mai mare potențial de rentabilitate și să evalueze în mod realist avantajele tehnologiilor luate în considerare. Chiar dacă persistă provocări precum rezistența angajaților și unele chestiuni juridice privind accesul la date, RPA se prezintă ca un motor-cheie în sporirea competitivității și inovării în peisajul de afaceri din Moldova.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

2 zile 21 ore

206

Publicitate în BC