Management

Investește energia proprie în viitorul energiei verzi

Acum 15 ani, a fondat la București o companie de asistență în domeniul energetic, apoi a creat Asociația „Energie pentru Viitor”, al cărei președinte este. Ulterior, a devenit membră a Consiliului Director și șefa Comitetului de Tranziție Verde din cadrul Camerei de Comerț Americane din Moldova. Compania sa gestionează și dezvoltă proiecte de energie eoliană și solară în România și Republica Moldova cu o capacitate de peste 500 MW. Marcela Lefter crede și luptă pentru un mediu curat și sigur pentru generațiile viitoare.

A absolvit facultatea de drept, fiind pasionată de dreptul penal, însă după absolvire, a ajuns să activeze în sectorul energetic. În acel an, venise în Republica Moldova primul mare investitor în sistemul energetic. Nu i-a trebuit mult timp pentru a înțelege că este domeniul în care ar vrea să se realizeze profesional și de atunci activează în acest sector. A înțeles pe parcurs că viitorul aparține energiei curate, iar acum 15  ani, a deschis la București o companie de asistență în energetică, a creat o asociație de profil, care și-a extins activitatea și în Republica Moldova, unde promovează activ tranziția verde.

 

Trebuie să ne asumăm costurile

 Anul 2023 a fost unul destul de prolific la acest capitol, capacitățile de generare a energiei electrice din panouri fotovoltaice sporind cu 80%. Pentru a ajunge însă unde își propun autoritățile de la Chișinău, este încă mult de lucru. În aspirațiile de aderare la UE, Republica Moldova și-a declarat țintele de decarbonizare, care presupun reducerea la zero a emisiilor de carbon până în anul 2050.

 Marcela Lefter spune că ținta trebuie asumată plenar, fiind necesar un plan fezabil de renunțare treptată la combustibilii fosili.  

 În acest sens, panourile fotovoltaice și turbinele eoliene sunt o soluție, însă au și un neajuns – nu asigură furnizarea constantă a energiei în rețea.

 Experta este optimistă și consideră că problema va dispărea în timp. Dezvoltarea tehnologică e mână în mână cu inovarea și vedem cum, în ultimii 10 ani, a crescut eficiența panourilor fotovoltaice și a turbinelor eoliene. La rândul lor, urmează să sporească mult și capacitățile bateriilor de stocare a energiei.

 

Se poate implica oricine

 Deși în tranziția verde au fost obținute progrese remarcabile în ultimii ani, ele sunt motivate mai mult de dorința de a optimiza costurile.

„Ne-am dori ca atât populația, cât și businessul să înțeleagă și beneficiile reducerii poluării. Aici se pot implica toți, de la cetățeni până la marile companii. Fie că este vorba de sortarea deșeurilor sau de eficientizarea energetică a locuințelor, sunt niște acțiuni care contribuie la reducerea propriei amprente de carbon”, menționează Marcela Lefter.

 În perspectiva integrării europene și a țintelor de decarbonizare, asumate de Republica Moldova, experta are așteptări mari de la piața locală de energie. Acum este în așteptarea licitațiilor de distribuire a capacităților de producere a energiei verzi, la care a lucrat mult împreună cu echipa. Așteaptă să vadă cum proiectele implementate dau roade și contribuie la transformarea verde a Republicii Moldova.

 

Marele noroc e să-ți găsești locul în viață

 Marcela Lefter crede că un antreprenor trebuie să fie perseverent și disciplinat, dar cel mai important este să-i placă ceea ce face. „Marele noroc constă în a-ți găsi locul în viață și atunci toate se întâmplă de la sine: apare și disciplina, și ambiția, și toate celelalte”, spune ea.

 Dacă s-ar întoarce înapoi în timp, i-ar transmite Marcelei de atunci același mesaj pe care îl transmite și tinerelor de azi: Cel mai important lucru în viață este familia. Ea nu trebuie amânată, nu trebuie pusă pe al doilea plan. Omul este fericit când îi este fericită familia. Da, în paralel, poți avea și o carieră de succes, dar aceasta nu trebuie pusă niciodată în față.

 

Ce cautam?