Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), această practică implică trei categorii de participanți. Este vorba de inițiatorul proiectului, care propune proiectul ce urmează a fi finanțat, persoanele care doresc să finanțeze proiectele (investitorii) și organizațiile de intermediere, autorizate să presteze servicii de finanțare participativă, care asigură legătura potențialilor investitori cu antreprenorii. O platformă de finanțare participativă reprezintă un sistem informațional cu acces public, gestionat de un furnizor de servicii de finanțare participativă, care oferă posibilitatea de a răspândi informația despre diverse proiecte și de a aduna oameni dispuși să ofere bani pentru a le susține. Crowdfunding-ul are drept scop facilitarea accesului la finanțare, în special a startup-urilor, dar poate fi folosit și pentru colectarea banilor pentru o gamă largă de proiecte antreprenoriale și sociale sau culturale.
TREI TIPURI PRINCIPALE DE FINANȚARE PARTICIPATIVĂ
Există finanțarea participativă bazată pe investiții (crowdinvesting sau equity crowdfunding), care presupune achiziționarea de către investitori a părților din capital sau a acțiunilor unei întreprinderi. Există, de asemenea, finanțarea participativă bazată pe împrumut (crowdlending sau peer-to-peer lending) – acordarea de către investitori a împrumuturilor pentru proiecte sau a împrumuturilor de consum altor persoane în schimbul unei dobânzi. A treia formă este finanțarea participativă prin donații, care apelează la altruismul donatorilor.
CUM FUNCȚIONEAZĂ PLATFORMELE DE FINANȚARE PARTICIPATIVĂ
Atragerea investițiilor prin finanțarea participativă trebuie să urmeze câțiva pași. Inițiatorul proiectului (dezvoltatorul) transmite prin intermediul platformei o solicitare de finanțare, fișa cu informații esențiale privind investiția (domeniul afacerii), câți bani sunt necesari pentru lansare sau extindere, în ce interval de timp ar trebui strânși banii, care va fi modalitatea de remunerare a investitorilor și alte documente. Solicitarea și documentele anexate sunt examinate de gestionarul platformei (furnizorul), după care oferta de finanțare participativă se publică pe platformă și începe colectarea banilor. Investitorii aleg proiectele care le plac, iar după acumularea sumei necesare proiectului, este efectuată investiția, ca aport la capitalul social al întreprinderii sau ca achiziție de acțiuni.
Dezvoltatorul primește finanțare și poate implementa proiectul. Pe parcursul implementării, dezvoltatorul trebuie să furnizeze rapoartele prevăzute de legislație. Eventualele dividende primite sunt repartizate între investitori proporțional părților sociale deținute de aceștia. Investitorii își asumă însă și riscul de a nu primi dividende sau chiar de a pierde toată investiția în cazul în care proiectul eșuează. Pentru serviciile platformei, furnizorul este remunerat prin taxe fixe pentru plasarea proiectului pe platformă, comisioane procentuale din valoarea mijloacelor financiare atrase ori din valoarea dividendelor primite de investitori etc. În cazul în care dezvoltatorul dorește împrumuturi pentru dezvoltarea afacerii, pașii sunt aproximativ la fel, doar că investitorii nu devin acționari și primesc nu dividende, ci dobânzi, iar împrumutul se rambursează.
CE PAȘI SE ÎNTREPRIND ÎN CAZUL PEROANELOR FIZICE
Dacă o persoană fizică dorește să obțină prin intermediul platformei un împrumut de consum, ea urmează să transmită furnizorului o solicitare de finanțare prin împrumut de consum, fișa cu informații esențiale privind împrumutul și alte documente. Acesta evaluează bonitatea debitorului-consumator (capacitatea lui de a efectua plățile la împrumut integral și la timp) în conformitate cu cerințele de creditare responsabilă. Apoi furnizorul examinează solicitarea și documentele anexate, după care oferta de finanțare participativă se publică pe platformă și începe colectarea banilor.
După acumularea sumei necesare împrumutului, furnizorul încheie contractul de împrumut cu debitorul-consumator și transferă banii la contul lui. Pe parcursul executării contractului de împrumut, debitorul-consumator rambursează furnizorului ratele de împrumut și dobânda, iar furnizorul, la rândul său, achită investitorilor sumele investite și dobânda aferentă, cu reținerea comisioanelor conform condițiilor contractului. În cazul unor întârzieri sau al nerambursării, furnizorul intentează procedurile de recuperare forțată a împrumutului și/sau de executare a garanțiilor în numele tuturor investitorilor.