Marketing

Gotter: Păstrând vie tradiția veche de secole a berarilor cehi

Fabrica de bere artizanală Gotter folosește metode tradiționale cehe combinate cu tehnologie germană și ingrediente premium din Cehia. Fondată în 2008, Gotter aplică tehnologia fermentării deschise, mai rar întâlnită în Republica Moldova. La baza calității autentice a berilor Gotter stă prietenia de 26 de ani dintre proprietarul fabricii moldovenești Ion Pînzaru și berarul ceh Miloš Hrabák. Sortimentul întreprinderii include stiluri din Cehia, Belgia și Germania, iar vânzările nete au crescut constant între 2017 și 2022.

Povestea berăriei Gotter a început cu aproape două decenii în urmă, printr-un parteneriat între antreprenorul moldovean Ion Pînzaru și maestrul berar ceh Miloš Hrabák. Experiența lui Hrabák, acumulată la prestigiosul Institut de Cercetare a Berii și a Producției de Malț din Praga, la care se adaugă și deceniile de activitate practică de fondare a fabricilor de bere pe întreg mapamondul. Geografia acestora se întinde din Etiopia până în Peru și din SUA până în Rusia. Un astfel de palmares reprezintă o garanție certă a calității. Această expertiză se reflectă în întregul proces de producție de la Gotter. Pasiunea comună a celor doi pentru bere a pornit de la un experiment modest din 1998, când au fabricat prima lor bere. „Primul rezultat a fost interesant... Dar ce bere delicioasă a fost! Cea mai delicioasă bere”, își amintește Miloš.



 

Secretul unui gust autentic 



 Berăria Gotter se remarcă pe piața autohtonă prin stăpânirea metodei de fermentare deschisă, o tehnică tradițională din Cehia. Această abordare reflectă respectul lor pentru o tradiție care datează de secole și care are chiar beneficii pentru organism. „Dacă vorbim de o bere bună tradițională, pot consuma și 10 halbe la rând. Corpul tolerează foarte bine berile de calitate, fabricate prin această metodă", explică Miloš Hrabák. Metoda de fermentare deschisă, alături de tehnologia modernă care menține temperatura ideală, permite Gotter să producă beri autentice în stil ceh.



 Procesul variază în funcție de tipul de bere. În general, o fermentare mai lungă înseamnă un gust mai puternic. Berile „Ale" maturează mai rapid decât cele „Lager", trei-patru săptămâni. Acest lucru se datorează cantității mai mici de zaharuri fermentabile din berile ușoare. Temperatura ideală de fermentare pentru „Ale" este de 15-24°C. Berile „Lager" au nevoie de o temperatură mai joasă (9-13°C) și de un timp de fermentare mai lung – două, patru săptămâni sau mai mult. Berile cu un conținut mai ridicat de alcool necesită și ele o fermentare mai îndelungată. 



 

Cucerind simpatia prin calitate 



 Inițial specializată în stiluri cehe, Gotter și-a extins portofoliul pentru a include varietăți cehe, belgiene și germane. Această gamă variată îi permite să atragă pasionații de bere de vârste și preferințe diverse. Dedicația pentru autenticitate și calitate a creat o punte unică între tradiția berii din Cehia și peisajul cultural al Moldovei, recunoscută pentru vinurile sale. „Când am venit în Moldova, am învățat că în zile pare se consumă bere, în cele impare – vin”, spune în glumă Miloš Hrabak.

 Berăria Gotter își datorează succesul unei abordări meticuloase a procesului de producție. Curățenia aici este prioritară, după cum subliniază Miloš Hrabak. „Curățenia este esențială în fabricarea berii. Totul trebuie să fie perfect curat pentru a obține o bere excelentă”, afirmă el.

 

Ce ne rezervă viitorul 



 Berăria Gotter urmărește evoluția gusturilor pe piața berii, în special în rândul generațiilor tinere care caută stiluri mai „ușoare” și inovatoare. Abilitatea întreprinderii de a se adapta, păstrând angajamentul față de calitate, asigură un viitor promițător pentru fabrica din Ciorescu, aflată la doar 10 kilometri de Chișinău. Cu noua sală de degustare unică, dotată cu podea de sticlă, Gotter își propune să dezvolte și o activitate de turism în baza procesului de producere a berii. Această inițiativă va permite vizitatorilor să experimenteze procesul de fabricare a berii, consolidând poziția Gotter ca destinație pentru amatorii acestei băuturi din  Republica  Moldova și nu numai.

Miloš HRABÁK, berar, vicepreședintele Asociației Micilor Berari din Cehia: 



 „Curățenia este esențială în fabricarea berii. Totul trebuie să fie perfect curat pentru a obține o bere excelentă"

CARTE DE VIZITĂ

Anul fondării – 2008

Regiunea de operare – Moldova  

Distribuție – berării specializate în berea artizanală 


Ce cautam?