De unde vine ideea
Ion Olari, CEO OneSyncs, menționează că ideea a pornit din experiența personală a fondatorilor în calitate de manageri și lideri de echipă în companii IT. „Am avut rolul de a contribui la creșterea profesională a membrilor echipelor unde activam și am observat că soluțiile existente în acest domeniu nu sunt intuitive, sunt utilizate rar de angajați și pot conduce la plecarea unui număr semnificativ de angajați talentați din companie. Drept urmare, proiectele livrate pot pierde din calitate, iar înlocuirea angajaților pierduți necesită costuri ridicate”, a subliniat specialistul.
La rândul lor, managerii au dificultăți în evaluarea calitativă și transparentă a angajaților și în asigurarea înțelegerii așteptărilor lor pentru a avansa în carieră.
Coagularea echipei
Transformarea ideii în afacere s-a datorat prieteniei din liceu dintre Ion Olari și cofondatorul Alexandru Tonu. „Obișnuim să ne împărtășim experiențele noastre, oferindu-ne sfaturi și sprijin reciproc. În timpul unei discuții despre revizuirea salariilor și a gradelor de competență, am ajuns la concluzia că există o problemă întâlnită frecvent în companii, indiferent de mărimea lor. Inițial, am conceput produsul pentru a-l folosi în propriile noastre activități, însă, după discuțiile cu alți profesioniști din comunitatea IT, am realizat că această problemă este întâlnită la nivel global și că soluțiile existente nu sunt eficiente”, povestește directorul.
Recrutarea primilor membri ai echipei unui startup este o provocare majoră, dată fiind incertitudinea și riscurile implicate, de aceea formarea echipei noii companii s-a bazat pe încredere.
„L-am recrutat pe următorul membru al echipei, Radu Rahleanski, un designer de produs foarte talentat, care a avut o colaborare cu Alexandru. După prima discuție cu Radu, am simțit că suntem pe aceeași lungime de undă, el a înțeles perfect viziunea noastră și ce tip de produs ne doream să creăm”, povestește Ion Olari.
Un aspect esențial care a dus la succesul OneSyncs este faptul că fiecare membru al echipei contribuie la construirea produsului cu gândul că ar fi destinat utilizării personale.
Banii au venit prin încredere
Investiția inițială în OneSyncs de 10 mii de euro a fost obținută prin acceleratorul UpNext, care a ajutat băieții să construiască prima versiune a platformei și să găsească primii clienți. Acum compania este într-o nouă rundă de atragere a investițiilor, preconizând să adune 350 000 de euro de la fonduri de investiții locale și europene. Banii sunt necesari pentru extinderea mai eficientă în țările nordice și în America de Nord. Echipa urmărește și evoluția pieței din Orient, care devine tot mai atractivă.
Noi îți dăm ciocanul, tu decizi cum bați cuiele
Platforma oferă soluții pentru stabilirea și monitorizarea obiectivelor și indicatorilor de performanță, gestionarea feedbackului, inclusiv feedbackul 360 de grade și evaluarea performanței angajaților. Ea a fost construită după principiul „noi îți dăm ciocanul, tu decizi cum bați cuiele”, care permite personalizarea proceselor conform nevoilor și obiectivelor fiecărei organizații. În prezent, companiile cheltuiesc de cel puțin 10 ori mai mult decât salariul angajatului pierdut pentru a găsi un alt angajat. „Dacă Petrică primea o mie de lei și a plecat din compania ta, tu cheltuiești cel puțin zece mii de lei ca să găsești un om măcar la fel de bun ca Petrică”, explică antreprenorul .
Prin utilizarea platformei OneSyncs, companiile pot reduce semnificativ cheltuielile asociate cu găsirea și înlocuirea unui angajat. Totodată, platforma automatizează mult lucrul manual al managerilor. Produsul este conceput pentru piața companiilor de IT, dar există posibilitatea extinderii de utilizare și în alte sectoare. Publicul țintă sunt managerii de proiect, liderii de echipe și profesioniștii din HR – toți cei care au nevoie de un instrument eficient pentru gestionarea performanței și dezvoltarea personalului în organizații. OneSyncs activează acum în Moldova, România și țările nordice.
„Identificăm și creștem talente”
Obiectivul principal al companiei este creșterea profesională a oamenilor și susținerea lor în procesul de dezvoltare. Viziunea echipei este de a dezvolta un produs care să devină o parte integrantă a vieții oamenilor, un instrument pe care să-l utilizeze în mod regulat pentru a-și îmbunătăți competențele profesionale. Acest lucru este posibil datorită unei interfețe prietenoase a platformei. Este utilizat procesul de gamificare și integrarea cu instrumente pe care le folosesc în mod obișnuit specialiștii. De asemenea, este utilizată Inteligența Artificială. „Dorim să contribuim la o cultură organizațională orientată spre dezvoltarea personală a angajaților”, afirmă Ion Olari.
Viitorul este promițător
Profesioniștii din domeniu cred că produsul ar putea schimba fundamental modul în care sunt evaluate salariile și performanțele în companii. „Ne propunem să stabilim un nou standard în ce privește produsele interne din companii. Prin platforma noastră interactivă, captivantă și ușor de utilizat, ne dorim ca oamenii să ofere feedback pentru colegii lor, cu plăcere și motivație. OneSyncs va marca începutul unei noi ere în care platformele folosite în companiile mari din IT vor fi atractive vizual, ușor de utilizat și vor aduce o valoare maximă pentru angajați și companii”, a concluzionat managerul.