Spiritul antreprenorial al Mariannei s-a manifestat încă în copilărie. „Mereu am fost proactivă. Mama obișnuia să mă numească „mini-tornado”, pentru că niciodată nu făceam lucrurile într-un singur fel, mereu căutam abordări noi”, mărturisește ea. În adolescență, a vândut flori cultivate de familia sa și a cântat în corul Liceului „Mircea Eliade”. În anii studenției, s-a angajat partme la Ministerul Educației, ajutând la implementarea proiectelor de tineret. Și-a continuat apoi studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializându-se în Finanțe și Asigurări. Participa activ la proiecte europene axate pe implicarea civică și dezvoltarea parteneriatelor dintre Republica Moldova și România. După aceea, tânăra s-a angajat la multinaționala Decathlon în Iași, gestionând departamentul de case al companiei. Oportunitatea de a se muta în Dubai i-a apărut pentru prima dată în perioada când lucra la Decathlon. Managera de magazin, care lucrase șase luni pentru o companie internațională din EAU, a invitat-o să i se alăture. Inițial, Marianna a vizitat orașul ca turist, dar, în cele din urmă, a decis să se mute definitiv acolo în 2011, decizie pe care o consideră drept punctul de cotitură în cariera sa. Mutarea i-a oferit șansa de a cunoaște un mediu multinațional și dinamic, ceea ce tânăra căuta încă de pe când era studentă.
CARIERĂ DE VIS LA EMIRATES
În Dubai, Marianna s-a alăturat echipei Emirates, unde s-a remarcat rapid nu doar prin dedicarea față de serviciile pentru clienți, ci și prin contribuțiile proactive aduse companiei, printre care gestionarea unei situații de risc înalt în timpul unui zbor și asistarea la nașterea unui copil la bord, eveniment care încă îi face „pielea de găină". Astfel, a fost menționată de trei ori cu Nujum Stars, distincții prestigioase pentru servicii excepționale acordate celor mai buni angajați Emirates. Marianna descrie munca la Emirates ca fiind o experiență excepțională și revelatoare: „Am ajuns la un punct în care, pe baza comportamentului, dialectului sau limbajului corpului, puteam recunoaște țara sau originea unei persoane. Această expunere la un mediu multinațional mi-a setat standarde și așteptări ridicate”.
PROPRIETAR MAJORITAR ÎN NOUĂ COMPANII DE SUCCES
După finalizarea contractului cu Emirates, Marianna a făcut tranziția către sectorul serviciilor pentru afaceri. În 2016, a înființat prima sa companie în Dubai, urmată de încă două în anii următori. În prezent, antreprenoarea conduce un grup de nouă companii care oferă servicii de mediere între business și instituțiile guvernamentale, trai- ning pentru oficialii statului și consultanță în afaceri. Înainte, legislația locală impunea respectarea regulii de 51%, care presupunea că doar un cetățean din EAU putea deține pachetul majoritar într-o companie din această țară. Odată cu schimbarea legislației, investitorii străini au obținut dreptul de a deține companii integral, iar Marianna a devenit proprietara majoritară a tuturor afacerilor sale. Până în prezent, companiile ei au deservit peste 9350 de clienți, generând venituri de milioane de dolari și jucând un rol esențial în atragerea investițiilor străine directe în Emiratele Arabe Unite. „Când vin investitorii, fie că e vorba de startupuri, companii unicorn sau multinaționale, cadrul legislativ adesea nu există sau este depășit pentru modelele lor de afaceri. Noi ajutăm la crearea acelui cadru și facilităm investițiile străine directe prin negocierea scutirilor de taxe și a altor beneficii. Lucrăm, de asemenea, la obținerea permisiunilor pentru achiziția de terenuri pentru fabrici, care este de obicei restricționată de lege”, explică Marianna.
Peste 9350 de clienți au apelat la serviciile Bizzmosis Group
„MĂ MÂNDRESC SĂ FIU MOLDOVEANCĂ”
Deși a construit un adevărat imperiu de business în Dubai, Marianna nu a uitat de țara sa. Este convinsă că Republica Moldova are potențialul de a atrage investiții internaționale semnificative, urmând exemplul Emiratelor Arabe Unite. Își propune să utilizeze expertiza pentru a promova Moldova ca destinație de investiții și pentru a ajuta țara să își valorifice în mod eficient talentele și resursele. „Emiratele Arabe Unite au creat un cadru legal strict, transparent, dar flexibil, adaptat obiectivelor sale de dezvoltare. Moldova trebuie să facă același lucru pentru a atrage investiții în agricultură, tehnologie, imobiliare și alte sectoare”, sugerează ea. Marianna nu-și ascunde bucuria pentru succesul diasporei moldovenești din Emiratele Arabe Unite. „În ultimii trei-patru ani, am întâlnit mulți moldoveni talentați care au reușit aici în diverse domenii, de la industrie hotelieră și restaurante până la diplomație și finanțe”, spune ea. Se străduiește să schimbe percepția internațională asupra Republicii Moldova și să creeze noi oportunități pentru creșterea și dezvoltarea acesteia. „Mă mândresc să fiu moldoveancă și îmi place să explic lumii cine suntem și ce facem”, încheie ea.
În Dubai, am întâlnit mulți moldoveni talentați care au reușit în diverse domenii, de la industrie hotelieră și restaurante până la diplomație și finanțe.