Sectorul economic cu cea mai mare cifră de afaceri este comerțul cu ridicata și cu amănuntul, inclusiv întreținerea și repararea autovehiculelor și motocicletelor. În ultimii ani, acest sector a înregistrat o creștere semnificativă, reflectând redresarea economică post-pandemică și creșterea consumului. În 2022, cifra de afaceri a crescut cu 22,8%, ajungând la 295,7 miliarde de lei. Creșterea semnificativă a veniturilor a fost susținută de o cerere crescută pentru bunuri și servicii, precum și de îmbunătățirea condițiilor economice generale. Totuși, în 2023, sectorul a înregistrat o ușoară scădere cu 0,6 puncte procentuale, cifra de afaceri totalizând 295,7 miliarde de lei. Cu toate acestea, sectorul rămâne de departe cel mai mare după cifra de afaceri, depășind semnificativ celelalte ramuri ale economiei.
COMERȚUL CU RIDICATA, CIFRĂ DE AFACERI DE APROAPE 190 MILIARDE
În cadrul sectorului, comerțul cu ridicata se evidențiază printr-o cifră de afaceri semnificativă, având o pondere de 61,3% din totalul ramurii. În 2022, comerțul cu ridicata a cunoscut o creștere remarcabilă de 22,4%, atingând o cifră de afaceri de 186,3 miliarde de lei. Astfel, redresarea și restabilirea economică post-pandemică, creșterea cererii pentru diverse produse, îmbunătățirea logisticii și a infrastructurii de distribuție în urma adaptării sectorului dat la noile condiții specifice de piață care au apărut în perioada pandemică, a determinant o creștere spectaculoasă a cifrei de afaceri în anul 2022.
Cu toate acestea, în 2023, s-a observat o ușoară scădere de 2,7%, cifra de afaceri ajungând la 181,24 miliarde de lei. În pofida acestei scăderi, comerțul cu ridicata rămâne a fi o activitate importantă în cadrul sectorului analizat, datorită volumului mare de tranzacții și diversității produselor comercializate.
COMERȚUL CU AMĂNUNTUL MAI ARE POTENȚIAL DE CREȘTERE
Comerțul cu amănuntul deține o cotă de 32% din totalul comerțului și a înregistrat o tendință de creștere constantă în ultimii trei ani. În 2022, cifra de afaceri a crescut consi derabil, cu 24,3%, atingând 92,95 miliarde de lei. În 2023, deși ritmul de creștere s-a micșorat, sectorul a continuat să se extindă. Astfel, cifra de afaceri a crescut cu 2,5%, ajungând la 95,29 miliarde de lei. Această creștere poate fi determinată de mai mulți factori, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii de retail și a comerțului online, precum și a serviciilor de livrare la domiciliu. De asemenea, modernizarea constantă și cererea mare din partea populației determină apariția de noi întreprinderi, care vin cu niște concepte inovatoare și produse noi pe piață. Aceste aspecte contribuie la diversificarea producției și la dezvoltarea permanentă a sectorului analizat.
Și comerțul cu ridicata și cu amănuntul al autovehiculelor și motocicletelor – o activitate importantă în cadrul acestui sector se remarcă printr-o creștere constantă a cifrei de afaceri în ultimii ani. Astfel, în 2022, veniturile totale din aceste activități au crescut cu 18,9%, atingând valoarea de 18,13 miliarde de lei. Creșterea poate fi atribuită cererii mai mari de autovehicule noi și second-hand, care a fost determinată, la rândul său, de creșterea veniturilor populației.
În 2023, această activitate a continuat trendul ascendent, deși a înregistrat o creștere mai modestă a rulajului cu 5,7%. Valoarea totală a cifrei de afaceri a acestei ramuri a comerțului a fost de 19,16 miliarde de lei. Creșterea a fost determinată de factori, cum ar fi diversificarea ofertei de produse, inclusiv modele noi de autovehicule și motociclete, precum și de facilitățile de finanțare și leasing oferite consumatorilor, dar și de o creștere a prețurilor la vehicule.
PROVOCĂRILE ÎN INDUSTRIA PRELUCRĂTOARE
O altă ramură a economiei naționale, care se evidențiază printr-o cifră de afaceri impresionantă, este industria prelucrătoare. În 2022, acest sector a înregistrat o creștere a veniturilor de 26,9%, atingând valoarea de 87,16 miliarde de lei. Creșterea cifrei de afaceri poate fi determinată de o restabilire economică, după criza pandemică, care a afectat activitatea întreprinderilor.
Cu toate acestea, în 2023, sectorul a înregistrat o ușoară scădere de 0,5%, raportând o cifră de afaceri de 86,78 miliarde de lei. Această mică scădere poate fi atribuită creșterii costurilor de producere, cauzată de scumpirea materiilor prime și a resurselor energetice.
CIFRA DE AFACERI ÎN SECTORUL ENERGETIC CONTINUĂ SĂ CREASCĂ
Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaz, apă caldă și aer este al treilea sector ca mărime a cifrei de afaceri din Republica Moldova. În ultimii ani, acesta a înregistrat o creștere semnificativă. În 2022, veniturile companiilor din domeniu au crescut cu 22,68 miliarde de lei, atingând un total de 46,76 miliarde de lei.
Acest lucru a fost datorat, în cea mai mare parte, majorării bruște și semnificative a prețurilor la resursele energetice, chiar dacă în aceeași perioadă consumul a scăzut. În 2023, sectorul a continuat să înregistreze o expansiune, cu o creștere de 22,86%, ajungând la 57,45 miliarde de lei. Această tendință pozitivă a fost determinată în principal de menținerea prețurilor ridicate ale resurselor energetice, chiar dacă acestea au scăzut față de anul anterior, și de creșterea consumului în rândul populației.
VOR RĂMÂNE ÎN TOP
După toate indiciile, cele trei sectoare se vor menține și mai departe în topul ramurilor cu cea mai mare cifră de afaceri, deoarece structura economiei, care rămâne a fi preponderent una de consum, nu se poate modifica prea curând.
CIFRA DE AFACERI A CELOR MAI PROFITABILE
RAMURI (MILIARDE LEI)
2021
2022
2023
Comerț cu ridicata și amănuntul și service auto
242,16
297,40
295,69
Industria prelucrătoare
68,72
87,19
86,78
Energie și utilități
24,08
46,76
57,45