Afaceri

TAXCON'24: Mai mult decât o conferință

Cele mai mari rezultate în mediul de afaceri sunt atinse atunci când există conlucrare între business, autorități și sectorul asociativ. Platformele de comunicare și interacțiune sunt foarte importante pentru a asigura această legătură. Una dintre cele mai rezultative platforme în acest sens este conferința TAXCON, care a ajuns la cea de-a cincea ediție.

A devenit un obicei ca în septembrie, la Chișinău, să fie organizată conferința internațională TAXCON, un eveniment specializat de informare și networking, organizat de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham). Conferința reprezintă o platformă ce adună la un loc profesioniști din domeniul fiscal, contabil și vamal, atrage participanți din sectorul public, academic, privat și asociativ, inclusiv membri ai comunității AmCham, dar și parteneri de dezvoltare.

OBIECTIV PRETINS – OBIECTIV ATINS

„La cele cinci ediții, de pe scena TAXCON au vorbit 108 speakeri, dintre care 88 – o singură dată. Aceștia au venit din România, Ucraina, SUA, Italia, Bulgaria, Ungaria, Belgia, Olanda, Ungaria, UK, Suedia, Polonia, Irlanda, Australia, Uganda și, desigur, Republica Moldova. Unul dintre cei mai renumiți vorbitori a fost William Morris, prezent a patra oară la TAXCON. În calitate de parteneri, au fost reprezentanți ai opt asociații AmCham și trei organizații naționale. De asemenea, au participat reprezentanți ai Camerei Consultanților Fiscali din România. De-a lungul timpului, la TAXCON, au participat reprezentanți din partea a șapte organizații și autorități internaționale: Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Agenția Fiscală Suedeză, EU High Level Advisers Mission to Moldova, Administrația Fiscală și Vamală a Olandei, precum și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID MISRA).

La cele cinci ediții, au participat 25 de funcționari și demnitari. Per general, conferința a fost susținută de 11 parteneri-sponsori din sectorul privat, dintre care 10 membri AmCham Moldova, iar cel mai fidel partener a rămas Oficiul Pricewaterhouse Coopers Moldova (PwC). Liniile de advocacy sunt deja implementate de către autorități în urma sugestiilor primite de la cele cinci ediții de TAXCON.

108 speakeri din 16 țări au ținut discursuri pe scena TAXCON în 5 ani

COMUNICAREA DESCHIDE UȘILE

În opinia Veronicăi Sirețeanu, deputy director of advocacy and business development, AmCham Moldova, TAXCON a fost conceput ca o platformă de interacțiune. Conferința este dedicată, în primul rând, profesioniștilor în domeniul fiscal atât în cadrul comunității AmCham, cât și în afara acesteia. Deciziile de business au efecte fiscale care trebuie anticipate și pregătite, iar politicile fiscale aprobate necesită adaptare și ajustări. Acestea schimbă deciziile financiare ale companiei, ceea ce implică o influență majoră a fiscalității asupra mediului de afaceri.

TAXCON vine exact pentru a facilita acest schimb de cunoștințe între profesioniștii din sectorul privat și specialiștii din domeniul public. De fapt, prezența specialiștilor cu renume mondial oferă participanților informații din prima sursă despre tendințele mondiale în domeniul fiscal și vamal. „Acest lucru face mediul de afaceri mai pregătit pentru eventualele schimbări. Și asta este abia începutul”, subliniază organizatoarea. Al doilea an consecutiv, în cadrul conferinței, este prezentat Tax&Customs Survey. Alexandru Gozun, președinte AmCham Moldova, director al oficiului local al PwC, spune că acesta este un sondaj de percepție, menit să ajute la măsurarea gradului de interacțiune și impact cu autoritățile relevante. Este vorba atât de dimensiunea de politici, cât și de cea de administrare și deservire, autoritățile fiind foarte interesate de rezultatele sondajului.

UN EXEMPLU DE TRANSPARENȚĂ

Comunicarea continuă între fiscalitate și mediul de business este esențială într-o piață în continuă evoluție, unde transparența în gestionarea afacerilor devine tot mai importantă. De această părere este Lilia Colin, copreședinte al comitetului fiscal AmCham Moldova, director Deloitte Moldova. „Aici, noi facilităm schimbul de idei și soluții adaptate la noile provocări. Contribuim activ la dezvoltarea unui dialog constructiv și la consolidarea parteneriatelor durabile între sectorul public și privat”, spune specialista.

Consilierul la nivel înalt al UE pentru politica vamală și fiscală în Republica Moldova, Rosario de Blassio, subliniază prezența sa a cincea oară la conferință și faptul că, de fiecare dată, rămâne plăcut surprins. „La TAXCON, are loc schimbul de experiență la toate nivelurile. Aici, opiniile, viziunile, necesitățile, analizele sunt cizelate să devină recomandări de politici”, spune consultantul.

În altă ordine de idei, Ion Borodac, manager afaceri corporative la Japan Tobacco International (JTI), menționează faptul că pentru manageri, este deja un must have să vină în fiecare toamnă la TAXCON. „Aici, se adună cei mai buni specialiști din fiscalitate și domeniul vamal și sunt discutate problemele reale”, subliniază managerul.

STRATEGIC MEETING AND BRAIN STORMING

Potrivit lui Iuri Cicibaba, copreședinte al comitetului fiscal AmCham Moldova, managing partner TAXACO Group, TAXCON este spațiul unde specialiștii locali întâlnesc profesioniști internaționali. În cadrul conferinței, pot fi analizate bunele practici ce prezic doi, trei și chiar zece ani de evoluție. „Discuțiile deschise ne oferă soluții pentru probleme probabile în viitor. Este o posibilitate de a economisi timp și resurse în luarea deciziilor importante. Toți discută de la egal la egal și toți sunt uniți în ideea că politica fiscală corectă poate impulsiona dezvoltarea economică și poate duce la creșterea bunăstării națiunii”, spune copreședintele.

ESTE O OPORTUNITATE ÎNTR-ADEVĂR INTERNAȚIONALĂ

Olga Golban, director al serviciului fiscal de stat, subliniază faptul că la TAXCON, are loc cel mai deschis dialog dintre instituțiile de stat și mediul de business. Are loc un schimb eficient de opinii și identificarea unor soluții viabile în beneficiul tuturor părților implicate. Aici, experiența și expertiza valoroasă prospectează realitatea, dar și tendințele viitoare. „Pe lângă faptul că avem posibilitatea să prezentăm publicului larg subiectele de actualitate din domeniu, avem fericita ocazie de a afla și perspectiva contribuabililor aferentă implementării. Acest lucru ne ajută enorm în vederea îmbunătățirii proceselor noastre de lucru și oferirea serviciilor de calitate plătitorilor de impozite și taxe”, concluzionează ea.

• Impozitul pe profit și deductibilitatea cheltuielilor

• Regimul fiscal aplicat nerezidenților

• Digitalizarea relațiilor fiscale, inclusiv e-bon fiscal

• Provocări ce țin de armonizarea TVA la prevederile UE

• Revizuirea filozofiei administrației fiscale în ceea ce ține

de conformarea benevolă

• Regimurile fiscale speciale

• Continuarea efortului de menținere a calendarului de

armonizare rațională a accizelor la prevederile UE

• Discuții despre problemele în administrarea vamală

• Punctarea efectelor de la aderarea la OECD Pillar 1 Pillar 2

• Modificări esențiale în legislația fiscală și a muncii

Ce cautam?