Сompanii

Ce trebuie să știm despre RCA în 2024

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, RCA, este nu doar un act impus de lege, ci o garanție de protecție financiară și juridică în caz de accident. Conform agenților de asigurări, și în 2024, acest tip de asigurare generează multe întrebări la deținătorii de autovehicule. În ultimii doi ani, s-au făcut mai multe ajustări ale cadrului de reglementare a industriei asigurărilor, iar din 28 iulie, sunt aplicate formulare standardizate, care oferă mai multe beneficii șoferilor.

Asigurarea RCA este cea mai răspândită formă de asigurare din Republica Moldova. Mai mult, majoritatea oamenilor asociază termenul de „asigurare” direct cu RCA.

Rolul RCA este de a proteja nu doar șoferul, ci și ceilalți participanți la trafic, inclusiv alți șoferi, pasageri, pietoni și proprietari de bunuri. În cazul unui accident, asigurarea de răspundere civilă auto acoperă daunele provocate terților, fie că este vorba despre vătămări corporale, daune materiale sau alte costuri legate de incident. Legislația autohtonă impune fiecare șofer să dețină o poliță RCA, asigurând astfel protecția financiară a tuturor celor implicați în trafic. Spre deosebire de asigurarea CASCO, care este opțională și acoperă daunele propriului vehicul, RCA este obligatorie și acoperă responsabilitatea juridică față de terți. RCA este nu doar un document necesar pentru a te conforma legii, ci și o măsură de responsabilitate socială care protejează toți participanții la trafic.

FORMULARE NOI MAI MULTĂ ECHITATE

Începând cu 28 iulie curent, au fost introduse formulare noi pentru asigurarea de răspundere civilă auto. Acestea sunt standardizate pentru toate companiile de asigurare. Atât cererile de despăgubire, cât și procesele-verbale de constatare a pagubelor sunt tipizate pentru a spori transparența și echitatea în procesul de despăgubire. Noua poliță de asi gurare obligatorie RCA conține un cod QR, prin intermediul căruia deținătorul poliței poate să verifice validitatea acesteia, să afle clasa Bonus-Malus, să calculeze prima de asigurare, să afle istoricul de daune și să obțină certificatul cu privire la pagube. Conform specialiștilor Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), această schimbare urmărește consolidarea cadrului legal și digitalizarea procedurilor de asigurare, reducând astfel potențialele abuzuri și promovând un proces de despăgubire echitabil.

CE ESTE ȘI CE NU ESTE DESPĂGUBIT

Potrivit reglementărilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), RCA acoperă următoarele costuri:

1 Pentru vătămări corporale sau deces, inclusiv prejudicii morale;

2 Daune materiale, inclusiv costuri de radiere a vehiculului și cheltuieli de diminuare a daunei;

3 Costuri privind reparația vehiculului, dovedite prin documente emise de către unitățile de reparații sau prin documente emise în condițiile prezentei legi;

4 Cheltuieli de judecată suportate de persoana păgubită în procesul civil sau cheltuieli aferente soluționării alternative a litigiului, dacă soluția este favorabilă pentru persoana păgubită;

5 Costul unei singure evacuări a vehiculului avariat, care aparține persoanei păgubite, de la locul accidentului la locația reprezentantului de despăgubiri sau la unitatea de reparații aleasă de către persoana păgubită, în vederea reparării vehiculului, sau la cea mai apropiată locație de locul producerii accidentului sau la domiciliul persoanei păgubite, după caz, dacă respectivul vehicul nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii sau deplasarea acestuia poate provoca pericol pentru siguranța traficului rutier

DESPRE CE SUME ESTE VORBA?

Asigurarea RCA în Republica Moldova oferă acoperire pentru răspunderea juridică a proprietarului vehiculului față de terți, care rezultă din utilizarea vehiculului asigurat în următoarele limite stabilite:

1 100 000 de euro pentru pagube materiale în cazul distrugerii sau avarierii bunurilor;

2 100 000 de euro per persoană pentru vătămări corporale sau deces;

3 50 000 de euro – limita totală per caz pentru vătămări corporale sau deces;

4 5000 de euro per persoană pentru prejudicii morale ca urmare a dizabilității sau a decesului;

5 10 000 de euro – limita totală per caz pentru prejudicii morale ca urmare a dizabilității sau a decesului.

CÂND ȘI CUM?

Pe lângă conformitatea juridică și protecția financiară pentru oamenii care pot suferi în urma unor forțe majore cauzate de deplasarea vehiculului pe drumurile publice, RCA reprezintă și un factor de responsabilitate socială. Asigurarea RCA contribuie la asumarea responsabilității financiare pentru potențialele prejudicii, iar acest lucru ajută la menținerea unui sentiment de responsabilitate în cadrul comunității de șoferi. Deținerea unei polițe de asigurare RCA ne conferă o liniște sufletească în timp ce conducem. Se consideră cazuri asigurate accidentele produse de un autovehicul al cărui proprietar sau utilizator a îndeplinit obligația de asigurare RCA, cu producerea de pagube:

1 Atât în timpul deplasării, cât și în timpul staționării vehiculului;

2 În urma desprinderii accidentale, în timpul deplasării vehiculului, a remorcilor, semiremorcilor sau a atașurilor;

3 De dispozitivele sau instalațiile cu care a fost echipat vehiculul;

4 Ca urmare a scurgerii, risipirii sau căderii accidentale a substanțelor, a materialelor sau a obiectelor transportate;

5 La urcarea în vehicul și la coborârea din acesta

PREȚ ȘI REDUCERI

Prețul unei polițe RCA în Republica Moldova este stabilit de Banca Națională a Moldovei și este același la toate companiile de asigurare. Calculul prețului se bazează pe prima de asigurare de bază, la care se aplică mai mulți coeficienți de rectificare. Acești coeficienți iau în considerare factori precum statutul juridic al asiguratului (dacă este persoană fizică sau juridică), locul de utilizare a vehiculului (zonă urbană sau rurală), caracteristicile tehnice ale vehiculului, vârsta și experiența șoferului, dar și stagiul de asigurare. Șoferii persoane fizice pot beneficia de reduceri la prima RCA prin sistemul Bonus-Malus. Acest sistem recompensează șoferii care nu au provocat accidente, cu reduceri cuprinse între 5% și 50% din prima de asigurare.

În schimb, șoferii care au provocat accidente plătesc mai mult la reînnoirea poliței. Penalizarea maximă poate conduce chiar la dublarea prețului poliței de asigurare. De altfel, sistemul Bonus-Malus funcționează prin verificarea istoricului șoferului în baza de date a asigurărilor și accidentelor. Dacă șoferul nu a provocat accidente în ultimul an, primește o reducere. În caz contrar, prima RCA crește, în funcție de numărul de accidente cauzate.

În situațiile în care mai multe persoane sunt indicate pe aceeași poliță RCA, se aplică cel mai nefavorabil coeficient Bonus-Malus, respectiv prețul primei este cel mai ridicat. Apropo, șoferii nu sunt obligați acum să dețină o confirmare pe hârtie a valabilității poliței de asigurare de răspundere civilă. Acest fapt poate fi verificat de inspectorii de poliție sau alte servicii autorizate prin Sistemul informațional de stat RCA Data, platforma ce grupează toate datele digitale în acest sens.

Citeşte mai mult

Ce cautam?