Сompanii

TEODOR GOLBAN: Doar prin oameni poți crește o afacere de succes

Golban Trade este o companie relativ nouă pe piața construcțiilor din Republica Moldova, dar care are în spate experiența sutelor de angajați formați profesional pe șantierele de construcții din Israel. Specializată în realizarea structurilor de beton printr-un sistem inovativ de gofraj din aluminiu, compania face posibilă construcția a mii de metri pătrați anual. Și cum fiecare poveste de succes își are rădăcinile în ceea ce numim voința antreprenorului, în cazul dat, această voință a fost alimentată din dorința de a crea locuri de muncă pentru oamenii noștri întorși acasă. Fondatorul companiei nu și-a imaginat că drumul său îl va duce la conducerea unei companii cu aproape 700 de angajați în trei țări diferite – Israel, Republica Moldova și Germania. Totul a început pe șantierele din Israel, unde protagonistul nostru a învățat din greu și și-a pus bazele, demonstrând că perseverența, ambiția și viziunea pot genera realizări extraordinare. Teodor Golban, fondatorul și directorul Golban Trade, ne-a povestit despre provocările și realizările din cei cinci ani de activitate a companiei, dar și despre motivația, valorile și obiectivele sale antreprenoriale pe viitor.

Ați povestit anterior că începutul carierei dumneavoastră a fost în Israel, în calitate de simplu muncitor. Cum ați evoluat spre poziția de director de companie cu aproape 700 de angajați?

Teodor Golban: Într-adevăr, a fost un drum pe care l-am parcurs treptat: am început ca simplu lucrător, am căpătat experiență, am construit relații de prietenie cu mai mulți colegi și am decis că este timpul să deschid o companie. Acest lucru a durat. Am pornit în construcții în 2007, când aveam 18 ani. Ulterior, am avut gânduri de a iniția o afacere, însă ele s-au materializat abia în 2019. Atunci, am hotărât să revin acasă. Ideea propriuzisă a venit de la un prieten din Israel, alături de care munceam acolo, dar inițiativa și curajul mi-au aparținut. În cinci ani de activitate, am ajuns la un nivel la care nu mă așteptam. Este adevărat și faptul că a fi antreprenor este cu mult mai complicat decât a fi un simplu lucrător. Sunt cerințe, responsabilități, obligații față de angajați, pe care n-ai cum să nu le respecți.

Acum, compania Golban Trade este un jucător important pe piața construcțiilor. Cum a fost începutul? De ce ați hotărât să faceți business? De ce ați ales Israelul în acest scop?

Teodor Golban: Începutul a fost unul destul de prielnic pentru noi, deși s-a întâmplat în pandemie. Am ales Israelul, pentru că acolo eram familiarizați cu toate aspectele ce țin de domeniul construcțiilor. În opinia mea, acest stat este unul cu cele mai înalte standarde privind calitatea construcțiilor. Acolo, fiecare clădire este construită astfel încât să reziste la eventuale atacuri militare. Un alt aspect important este că statul, legile din domeniu, dar și procesul de reglementaretoate sunt foarte bine puse la punct, iar băncile finanțează proiectele investiționale la dobânzi avantajoase. Cât privește începutul în Republica Moldova, el a fost spontan. Juristul nostru avea o cunoștință care a început construcția unui bloc. Am primit propunerea, ne-am înțeles și am pornit la treabă. Așa se întâmplă frecvent în compania noastră, totul vine prin oameni. prin oameni. De fapt, chiar și principalul motiv al inițierii afacerii au fost oamenii, toți colegii ale căror contracte de muncă din Israel expirau. Ne-am întors acasă și, pentru ca aceștia să aibă locuri de muncă, le-am creat. Totul se face cu oameni și prin oameni. Succesul a venit apoi de la sine.

Totuși, a fost o chestie de oportunitate, un moment potrivit sau este vorba despre o asumare de responsabilitate?

Teodor Golban: Mai degrabă a fost un moment de voință de a-mi asuma un început–o investiție, de a oferi locuri de muncă pentru câteva sute de oameni. Era în timpul pandemiei, perioadă în care, din con- tră, multe companii își încetau activitatea. Creăm momentele oportune prin propriul curaj și voință. Ați denumit compania cu numele dvs., ceea ce este destul de curajos în contextul în care puneți la bătaie reputația proprie.

De ce ați făcut această alegere și ce este mai greu pentru dvs.: povara unui eșec sau a unei oportunități pierdute?

Teodor Golban: Au fost mai multe opțiuni, dar totul era legat de ceva, de familie, adică de numele meu. Asta a și fost ideea, îmi este mai ușor așa. Oamenii văd ceea ce sunt, ceea ce fac, proiectele finalizate, răspund cu propriul nume, nu mă ascund în spatele unui brand abstract. În ceea ce privește eșecurile, aș spune că ele mă fac mai puternic, iar dacă vorbim despre oportunități ratate, nimeni nu poate fi sigur de nimic, ce a fost ratat și ce nu.

Care sunt strategiile dvs. pentru atragerea și reținerea angajaților în companie?

Teodor Golban: Oamenii noștri sunt puterea noastră. Cum îi menținem? Investim în ei. Așa cum mulți vin din sate, le oferim loc de trai și le acoperim jumătate din cheltuielile legate de acesta. Facem tot posibilul să oferim facilități la maxim: cu cât le este mai ușor angajaților noștri, cu atât succesul nostru este mai mare. În ziua de azi, oamenii sunt totul, forța de muncă este totul, mai ales în contextul tendințelor locale de a pleca peste hotare. De aceea apreciem dăruirea lor. Au fost și cazuri când am ajutat lucrătorii noștri să-și achiziționeze apartamente, pentru a fi aproape de locul de muncă. În ce privește salariile, oferim cam șase euro pe oră, astea sunt cifrele la net. Salariile lunare trec ușor de 1000 de euro și, apropo, sunt în creștere, deși acestea ar trebui să crească și mai repede. Sigur, nu putem concura cu unele poziții din Europa, dar angajații noștri sunt mulțumiți, mai ales că se află cu familiile lor, își văd părinții, își cresc copiii.

Aveți activitate și în spațiul european, și în Republica Moldova, și în Orientul Mijlociu. În opinia dvs., care sunt cei mai harnici muncitori?

Teodor Golban: Nu există popoare harnice și popoare leneșe. Există reguli și legi care fac oamenii să fie eficienți. Moldovenii noștri din străinătate sunt cei mai sârguincioși. Acasă, ei sunt mai relaxați, iar peste hotare, lucrează la un potențial foarte înalt. Disciplina eficientizează orice om.

Cum are loc interacțiunea cu angajații? De la egal la egal sau, totuși, subordonarea ierarhică strictă este o regulă de la care nu vă abateți? De altfel, cum sunt împărțite responsabilitățile între muncitori și ce credeți despre aducerea muncito- rilor de peste hotare?

Teodor Golban: Este diferit. În cadrul companiei, punem în capul mesei omenia și, de cele mai multe ori, avem o comunicare prietenească. Poate reiese și din faptul că am angajat mulți colegi alături de care mi-am început activitatea în domeniul construcțiilor. Pe de altă parte, există și momente în care deciziile sunt mai greu de luat în comun și atunci are loc, totuși, subordonarea firească oricărei organizații. Mai este valabil și faptul pe care l-am însușit din expe- riența personală comunicarea la serviciu și cea din afara companiei ar fi bine să fie diferită. Dacă în viața de zi cu zi suntem prieteni, cumetri, neamuri, în companie suntem colegi care împărțim responsabilități, obligații și riscuri, iar acest lucru înseamnă că nu există favoruri pentru nimeni. Referitor la responsabilități. Am reușit să aducem în companie oameni cu o experiență vastă în spate. Avem, evident, un sistem ierarhic între muncitori: de obicei, sunt echipe de patru–șase oameni și unul dintre ei este lider. La rândul lor, acestea sunt grupate câte patru–cinci în echipe mai mari, de care răs- punde alt lider. Astfel, fiecare șantier este suprave- gheat. Avem și cetățeni străini angajați, dar nu prea dorim să aducem forță de muncă străină, ne bazăm pe moldovenii noștri.

Ce proiecte v-au impresionat cel mai mult din- tre cele la care ați lucrat?

Teodor Golban: Voi menționa mai întâi proiecte la care am participat ca și angajat. Este vorba despre construcția unui oraș în Israel, pentru 70 de mii de locuitori. Pe atunci, eram un simplu angajat, iar compania în care activam avea misiunea de a construi totul de la zero. Când am venit, acolo alergau animale sălbatice, când am plecat locuiau oameni. Infrastructura a fost creată de la zero: apă, curent electric, canalizare, gaz; dar acest fapt se datorează exclusiv capacității vizionare a statului. Acolo, nu se vinde oricui pământ pentru construcții. Se ia o zonă, căreia i se atribuie statut de dezvoltare și începe lucrul totul după un plan urbanistic bine gândit. De asemenea, în Israel, investitorul este investitor, constructorul constructor. Foarte rar este vorba de una și aceeași companie. Aprobarea și autorizarea proiectelor pot dura doi-patru ani. Și nu este vorba despre birocrație, ci despre reguli care trebuie urmate. Apropo, construcția grădinițelor, școlilor, centrelor medicale și a tuturor obiectivelor sociale este, la fel, treaba investitorilor. Un alt proiect foarte interesant din punct de vedere tehnic a fost construcția unei parcări în Israel, cu opt etaje sub pământ. Dificultatea a fost că se construia de sus în jos. Apropo, astfel de soluții pot fi implementate și la Chișinău. Dacă ne referim la un proiect al Golban Trade, este vorba despre unul încheiat recent: construcția unui sector de oraș nou, unde am construit 136 de case cu peste 2000 de apartamente.

Pe plan local, în câte proiecte ați fost și sunteți implicați și pe care îl considerați cel mai important?

Teodor Golban: Sunt 15 proiecte foarte mari la care am contribuit. Și nu doar în capitală. Am construit și la Nisporeni, și la Comrat. Acum, de exemplu, suntem implicați în opt proiecte destul de mari. Avem multe idei legate de dezvoltarea cartierelor noi în zonele periferice din suburbiile Chișinăului, complexuri pe terenuri mari, aerisite, cu infrastructură modernă. O concluzie la care am ajuns în timp este și faptul că orice proiect este important în felul său. De exemplu, pentru o familie care vrea să-și construiască o casă la sol, acest proiect poate fi cel mai important. Din acest considerent, prestăm serviciile noastre pentru toți doritorii de a-și construi o casă monolit, conformă tehnologiilor israeliene. Un proiect de suflet pentru mine a fost experiența de a participa la construcția rețelei de iluminat stradal în satul de baștină, finanțat prin in- termediul proiectului „Satul European”. Am asigurat contribuția integrală din partea locuitorilor, am proiectat și construit întregul sistem. Am pus din start condiția: sponsorizez și fac totul prin compania mea pentru a fi convins de calitatea lucrărilor.

Cum gestionați provocările specifice activității companiei dvs.?

Teodor Golban: La capitolul provocări, aș specifica un fapt esențial: dincolo de orice provocare, domeniul construcțiilor nu poate fi oprit decât în cazuri de forță majoră sau război. Din experiența noastră, în pandemie, am avut doar câteva săptămâni în care nu am activat, la fel a fost și odată cu începutul conflictului militar dintre Israel și Palestina. Recunosc, am avut un pic de emoții odată cu începutul războiului din Ucraina, dar ne-am continuat activitatea.

Care credeți că este atuul dvs. principal? Dar atuurile companiei Golban Trade?

Teodor Golban: Sincer, nu m-am gândit la atuurile personale, dar prietenii și colegii mei zic că e omenia. Aș menționa capacitatea de a lua decizii rapid atunci când este nevoie. Când apare o problemă, nu pierd timp să mă gândesc de ce a apărut, dar fac tot posibilul s-o rezolv. În ce privește atuurile companiei, aș menționa tehnologia care ne permite precizie, viteză și calitate. Gofrajul pe care îl folosim este din aluminiu. Este important nu doar din punct de vedere al trăiniciei. El facilitează lucrul angajaților. Gofrajele sunt mai ușoare decât cele din fier și oferă un rezultat fenomenal la capitolul acuratețea betonului turnat. Pereții și rigolele ies drepte, eroarea posibilă fiind de doar câțiva milimetri. Totodată, timpul de instalare și dezinstalare este minim, deci, muncitorii economisesc timp și energie. În Israel, lucrăm și cu gofraj din plastic, cu ajutorul căruia putem executa proiecte arhitecturale foarte frumoase, mai ales renovări ale monumentelor vechi.

De cine depinde calitatea în construcții, în opinia dvs. și cum ați caracteriza piața imobiliară din Republica Moldova?

Teodor Golban: Calitatea depinde de rigorile impuse de stat. Dacă sunt rigori, este și calitate. În caz contrar, companiile au tendința de a trișa. Despre piața imobiliară, aș spune că aceasta trebuie reglementată. Este nevoie de intervenții prompte din partea statului. Totodată, sunt necesare standarde clare care să asigure calitatea înaltă a construcțiilor, dar și durabilitatea lor. În Israel, spre exemplu, aceste standarde se înnoiesc la fiecare jumătate de an, iar dezvoltatorii imobiliari oferă garanție de șase ani pentru construcții. Un alt aspect important este că acolo nu există apartamente sau case în variantă sură sau albă, totul este la cheie și garanția se extinde pentru tot. Orice robinet sau fisură se repară de către dezvoltator. Fără condiții impuse companiilor de construcții din partea statului, nu pot fi schimbate multe lucruri. Acum, în mare parte, fiecare construiește cum vrea. Experiența companiei noastre în Israel și Germania, dar și a mai multor conaționali din Spania, mă face să cred că statul este factorul decisiv în schimbările spre bine în acest domeniu. Este nevoie și de o asociație pentru dezvoltatori, care să facă legătura dintre stat, bănci, companii de construcții și potențialii investitori.

Dacă ați avea posibilitatea să faceți modificări legislative în Republica Moldova în domeniul construcțiilor, ce ați schimba?

Teodor Golban: Nu trebuie să inventăm ceva nou, putem prelua legi din alte state. Din Israel, putem copia legile, regulile și standardele ce țin de domeniul construcțiilor și obținem un rezultat aici, pe loc, fără multă vorbă. O măsură urgentă pe care aș întreprinde-o ar fi obligativitatea finisării locuințelor la cheie, gata pentru trai. Văd ca problemă lipsa unei asemenea prevederi. În primul rând, este influențată răspunderea pe care o poartă dezvoltatorii ea practic se rezumă la zero, dat fiind faptul că proprietarii fac finisajul cu propriile puteri. În al doilea rând, nu există o concurență sănătoasă la capitolul calitate între companiile de construcții. În al treilea rând, proprietarii apelează la serviciile muncitorilor necalificați care, de multe ori, nu execută lucrările calitativ, o fac la prețuri cu mult mai mari, fapt ce provoacă ulterior o majorare a prețurilor per metru pătrat. De asemenea, materialele pentru finisaj sunt procurate la prețuri cu mult mai mari decât ar face-o companiile, cineva poate alege materiale nejustificat de scumpe. Iată așa ajungem la o mulțime de intermediari în lanțul de la inițierea construcției și până la traiul efectiv în ea. Cu toate aceste reparații, oamenii pierd timp, energie, nervi și bani. Din calculele mele, este vorba de circa 200-300 de euro pentru un metru pătrat. Cred că odată cu intrarea în Uniunea Euro peană, lucrurile se vor schimba spre bine. Un alt aspect ține de angajarea și remunerarea oficială a angajaților din sectorul construcțiilor. Fiind în acest sens sută la sută onești, noi putem concura la preț doar în cazul construcțiilor din beton armat. În mare parte, acest lucru este posibil datorită tehnologiilor și gofrajului care ne permite să câștigăm în calitate și în viteză. Sunt sigur că dacă toate companiile ar lucra legal, ar exista o concurență loială la capitolul viteză și calitate de execuție.

Care este, în opinia dvs., cea mai mare diferență între Israel și Republica Moldova, dacă e să ne uităm la companiile de construcții?

Teodor Golban: În Republica Moldova, cei mai mulți oameni de afaceri sunt obișnuiți cu profituri mari, uneori de sute de procente. Există tendința asta de a recupera cât mai repede resursele investite. E o chestie ce ține și de faptul că, de multe ori, sunt investiți banii proprii, dar și banii de la bănci sunt foarte scumpi. În Israel, de exemplu, o companie de construcții are un profit anual ce variază între două și patru la sută. Cel mai mare profit pe care l-am văzut eu era de vreo 15 la sută și asta în cazul unei companii foarte mari, care este și investitor, și constructor. Per general, companiile lucrează cu bani ieftini, oferiți de bănci. Și acestea, la rândul lor, nu au profituri mai mari de 5%. Astfel, companiile reinvestesc banii continuupur și simplu nu este convenabilă retragerea banilor, pentru că dividendele sunt impozitate cu 30 la sută. Oamenii de afaceri sunt milionari, dar nu prin propria avere, ci prin averea companiilor pe care le dețin și cu al căror patrimoniu răspund în caz de litigii. Companiile sunt motivate să se dezvolte, iar bogăția adevărată se rezumă la impac- tul social al companiei pe care o conduci. Toto dată, sistemul de creditare este orientat pe om și pe necesitățile sale, sunt acordate oportunități care oferă stabilitate oamenilor.

Ce credeți despre construcția masivă din Chișinău, dar și despre posibilitatea extrapolării în regiuni și revitalizarea satelor moldovenești?

Teodor Golban: Pentru o capitală, în orice țară, nu există limite. Capitalele cresc întotdeauna, sub toate aspectele. Orice capitală din lume este un magnet pentru noi oportunități, investiții și pentru oamenii din zonele rurale. Pentru a atrage oamenii să locuiască la sate, statul ar trebui să investească în construcția a noi localități rurale. Trebuie analizat foarte bine potențialul de dez voltare al fiecărei localități, după care să se ia un teren alăturat, să se planifice și să se construias că sate moderne. Statul intervine prin a asigura oamenii de finalitatea proiectului. Terenul este atribuit integral pentru dezvoltare. Banca vine cu investiții care, ulterior, capitalizează resursa umană și, în așa mod, investițiile sunt și sigure, și viabile. Pentru că altfel nu funcționează. Nicio companie de construcții nu s-ar duce să investească într-un sat. Astfel, având condiții confortabile în zonele rurale, oamenii vor rămâne să locuiască acolo. Vor fi oameni, respectiv forță de muncă și investitorii vor dori să creeze obiective sociale și întreprinderi, adică locuri de muncă. De exemplu, în Israel, când s-au implementat programe care să aducă oamenii înapoi în țară, a fost vorba despre orașe noi, construite de la zero, locuin- țe la preț preferențial și interes din partea băncilor în acest sens. Implicarea statului este obligatorie. Noi am încercat să întreprindem niște pași în acest sens, de exemplu, am investit în școala, grădinița din satul de baștină, am făcut posibilă deschiderea a două grupe de creșă. Aceste lucruri ne fac mândri. Am construit în satul natal și case și ne-am încadrat în prețuri de 1000 de euro pe metru pătrat, la cheie. Aici este inclus tot: grădină și curte amenajate, porți, garduri și casa în care îți rămâne doar să-ți aduci lucrurile.

Care vă sunt planurile pentru următorii 3-5 ani?

Teodor Golban: Avem ambiții de a construi mai multe spații inovative. Ne propunem să aducem și mai multă tehnologie și bune practici din Israel. Posibil, vom dezvolta propriile complexuri pe terenuri mari, aerisite, în afara orașului. Credem în ceea ce facem. Reinvestim toate profiturile în companie, iar asta asigură o creștere constantă. Totodată, m-aș implica în mai multe proiecte, pentru că fac ceea ce-mi place. Vă văd un om modest, pe alocuri, vă sfiiți de poziția dvs.

De unde vine acest bun simț? Apropo, banii schimbă omul?

Teodor Golban: Cred că din familie, din educație, de acasă. Posibil, am crescut în asta. Sunt sigur că fiecărui om îi stă bine să fie modest. Acest lucru apropie oamenii. Pur și simplu mă comport firesc cu toți cei din jur. În privința banilor, nu cred că ei pot schimba un om statornic. Mai degrabă, banii scot la iveală calitățile ascunse ale oamenilor. Oamenii rămân la fel, dar își scot în evidență unele calități și pofte. Banii dau posibilități. În setul meu de valori, banii nu sunt o prioritate, ei reprezintă instrumentul care deschide oportunități.

Unde vă este mai confortabil să activați și care este țara în care vă simțiți cel mai bine din punct de vedere emoțional?

Teodor Golban: Israelul rămâne pe primul loc la capitolul confort, am în vedere confortul în afaceri. Totul este clar, reglementat, toți își cunosc obligațiile, iar locuințele construite aduc o satisfacție vizuală. Ai posibilitatea să construiești orașe noi, simți dezvoltarea. Nu am observat multe din aceste lucruri în statele europene în care am călătorit, dar este o chestie subiectivă. În ce privește confortul emoțional și psihologic, Moldova este, desigur, locul unde mi-i drag să trăiesc. Aici este liniștea sufletească.

Atuurile noastre sunt precizia, viteza și calitatea. Gofrajele din aluminiu oferă un rezultat fenomenal la capitolul acuratețea betonului turnat, eroarea posibilă fiind de doar câțiva milimetri.

În cadrul companiei punem în capul mesei omenia și, din acest considerent, de cele mai multe ori, avem o comunicare prietenească. Echipa este foarte importantă - este motorul și puterea companiei.

Ce cautam?