Сompanii

Un nou capitol pentru sectorul energetic: Premier Energy listata la BVB

Premier Energy Group, un jucător cheie pe piața energetică din sud-estul Europei, a debutat cu succes la Bursa de Valori București (BVB) pe 28 mai 2024. Această listare istorică, cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) a unei companii antreprenoriale din ultimii șapte ani, a atras un capital de aproape 140 milioane de euro, evaluând compania la 2,4 miliarde RON (489,8 milioane de euro). Cu un portofoliu vast de active în România și Republica Moldova, listarea Premier Energy la BVB oferă companiei resursele necesare pentru a-și accelera planurile de investiții în regiune.


Înființată în 2012, Premier Energy și-a extins rapid operațiunile în sud-estul Europei, devenind un jucător cheie în sectorul energetic regional. Intrarea companiei pe piața moldovenească s-a produs în 2019, când EMMA Capital, în parteneriat cu Duet Private Equity, a preluat două companii importante de la grupul spaniol Naturgy: Red Union Fenosa (RUF) și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie (GNF). Această achiziție, cea mai mare investiție cehă în Moldova, a poziționat Premier Energy ca cel mai mare distribuitor și furnizor de electricitate din țară, deservind aproape 70% din populație, cu peste 840 000 de clienți. 



 

Capitalul atras prin listarea recentă la Bursa de Valori București (BVB) va stimula considerabil dezvoltarea Premier Energy, în special planul ambițios de creștere a capacității de energie regenerabilă cu peste 50% până în 2026. „Infuzia de capital obținută prin IPO este destinată extinderii operațiunilor Grupului nostru în domeniul energiei regenerabile. Obiectivele anunțate privind capacitatea noastră instalată și gestionată de energie regenerabilă vizează o creștere la 1600 MW într-un orizont de doi până la trei ani", declară José Garza, CEO-ul Premier Energy Group. Astfel, această mișcare strategică consolidează angajamentul companiei față de tranziția energetică și poziționează Premier Energy ca un lider în sectorul energiei regenerabile din regiune.



 

Succesul Premier Energy este și succesul Republicii Moldova  



 

Traiectoria financiară a Premier Energy până la listarea la Bursa de Valori București a fost impresionantă, cu venituri crescând de la 401,68 milioane de euro în 2021 la 911,975 milioane de euro în 2023. Contribuția filialei din Moldova a jucat un rol important în această performanță, recunoaște Peter Stohr, CFO-ul Premier Energy Group. Acesta anticipează că fondurile obținute din IPO vor contribui la alinierea sectorului energetic din Moldova la obiectivul Uniunii Europene de zero emisii nete până în 2050. „Suntem convinși că Moldova va continua să ofere oportunități semnificative de creștere. Ne axăm pe extinderea capacităților existente în energie regenerabilă și modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice pentru a sprijini tranziția energetică a țării către surse curate și durabile", explică oficialul. 


 

José Luis Gómez Pascual, Country Manager-ul Premier Energy Moldova, subliniază importanța majoră a IPO-ului pentru compania moldovenească, care devine a doua întreprindere după Purcari listată la Bursa de Valori București: „Facem parte dintr-un grup tot mai puternic și odată cu noua anvergură a crescut și responsabilitatea față de noii noștri investitori, jucăm în liga mare, după reguli și standarde mai exigente", afirmă acesta.

 

Premier Energy Moldova este un activ important al Grupului, iar echipa de management a jucat un rol esențial în a comunica progresele și momentele de referință ale companiilor din R. Moldova, ceea ce a îmbunătățit percepția investitorilor externi asupra țării. "Există încă multă ignoranță în ceea ce privește Moldova, însă echipa Premier din R. Moldova a evidențiat cu fiecare ocazie faptul că micul stat și-a depășit trecutul sovietic, a reușit să adopte o viziune pro-europeană, și-a îmbunătățit datele macroeconomice, inclusiv în subsectorul energetic și astfel acum se află pe harta investitorilor", notează Gómez Pascual. 



 

Mizând pe potențialul regenerabil



 

Potrivit șefului Premier Energy, fondurile obținute din IPO vor susține investițiile Premier Energy în energia regenerabilă din țară, concomitent cu îmbunătățirea serviciilor pentru clienți, a responsabilității sociale corporative (CSR) și a guvernanței. Compania planifică investiții importante, inclusiv pregătirea rețelei pentru vehicule electrice și posibilitatea trecerii de la încălzirea pe gaz la cea electrică. Totodată, Premier Energy analizează construirea unei centrale de echilibrare care va asigura o alimentare stabilă și fiabilă cu electricitate.

 

Toate aceste obiective sunt în concordanță cu Planul Național Integrat pentru Energie și Climă, care stabilește un scop ambițios de 27% energie regenerabilă în consumul final de energie până în 2030. „Pentru noi, cea mai mare oportunitate, atât în Moldova, cât și în regiune, este legată de schimbările profunde din sectorul energetic, în special de creșterea accentuată a cererii de energie regenerabilă”, accentuează CEO-ul José Garza. Această viziune este împărtășită și de Peter Stohr, maximul responsabil financiar al Premier Energy Group, care subliniază concentrarea companiei pe extinderea capacităților existente în energie verde și modernizarea infrastructurii energetice, ceea ce va contribui la tranziția Republicii Moldova către surse de energie curate și sustenabile.



 

Potențialul Republicii Moldova în domeniul energiei regenerabile, în special în cel solar, este confirmat și de studii realizate de USAID și Universitatea Tehnică a Moldovei, precum și de măsurătorile efectuate de Premier Energy. Compania a informat că centralele sale solare au un randament de 15% sau mai mult – un indicator considerat foarte bun.

 

Pilonul securității energetice 



 

Fiind cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din țară, Premier Energy joacă un rol indispensabil în garantarea securității energetice a Moldovei într-un context geopolitic dificil. „Suntem, practic, compania care ține luminile aprinse în Republica Moldova, ceea ce ne obligă să menținem stabilitatea și continuitatea aprovizionării cu energie electrică pentru clienții noștri", notează José Garza.

 

În acest context, cooperarea transfrontalieră devine tot mai importantă. Unul dintre cele mai notabile progrese este efortul continuu al Premier Energy de a integra Republica Moldova în rețeaua europeană de transport al energiei electrice, ENTSO-E. Dezvoltarea unor noi interconexiuni până în 2028 va consolida infrastructura energetică a țării, ceea ce va duce la o piață regională a energiei mai robustă și mai interconectată.



 

Viitorul promițător

 

Pentru a ține pasul cu inițiativele ambițioase, Republica Moldova are nevoie de o piață energetică liberalizată ca să poată profita de noile oportunități, asigurând condiții egale pentru toți participanții. Managerul de țară al companiei accentuează îmbunătățirea constantă a mediului de afaceri din Moldova, în special în ultimii trei ani. „Implicarea Secretariatului Comunității Energetice a crescut odată cu dorința Moldovei de integrare în comunitatea europeană și alinierea la standardele energetice europene. Aceste eforturi au condus la un sector electric mai independent, o guvernanță îmbunătățită și promovarea concurenței libere. Deși mai sunt provocări, climatul investițional s-a îmbunătățit considerabil", spune José Luis Gómez Pascual.



 

În prezent, compania depune eforturi semnificative pentru consolidarea aprovizionării cu energie electrică a Republicii Moldova și îmbunătățirea modului în care aceasta este distribuită. Livrarea energiei electrice era cândva un sistem simplu, în care energia curgea de la rețea către locuințe. Acum, este o stradă cu circulație în ambele sensuri. Consumatorii produc energie proprie prin panouri solare și alte surse regenerabile, iar vehiculele electrice pot chiar să trimită energie înapoi în rețea. Premier Energy investește semnificativ în modernizarea infrastructurii rețelei, sporind flexibilitatea și fiabilitatea acesteia. Aceste investiții pavează calea către un viitor energetic mai curat și mai durabil pentru Republica Moldova.



 





 

1600 MW Ținta Premier Energy pentru capacitatea de energie regenerabilă instalată către 2026



 

911,975 milioane EUR Veniturile Premier Energy în 2023



 

27% Obiectivul Republicii Moldova pentru ponderea energiei regenerabile în consumul final de energie

José Luis GÓMEZ PASCUAL, Country Manager Premier Energy Moldova:

 Acum suntem în prima ligă, cu reguli și standarde mai exigente, sub ochii a mii de investitori



José GARZA, CEO-ul Premier Energy Group: 



Suntem compania care ține luminile aprinse în Republica Moldova, ceea ce ne obligă să menținem stabilitatea și continuitatea aprovizionării cu energie electrică pentru clienții noștri



 

Peter STOHR, CFO-ul Premier Energy Group:



 Moldova va continua să ofere oportunități semnificative de creștere. Ne axăm pe extinderea capacităților existente în energie regenerabilă și modernizarea infrastructurii de distribuție 


Ce cautam?