12/12/2022

Moore Assurance & Advisory - afaceri transparente, la cele mai înalte standarde internaționale
Moore Assurance & Advisory - afaceri transparente, la cele mai înalte standarde internaționale Interviu

Moore Assurance & Advisory este o companie membră a rețelei Moore Global, unul dintre liderii mondiali ai firmelor care furnizează servicii de audit, contabilitate și consultanță în management. Compania este de 7 ani pe piața din Republica Moldova. Le-a reușit performanța de a ajunge în Top 10 International și Top 5 pe piața din Republica Moldova. Totul datorită muncii asidue, dar și echipei, obiectivul cărora este să contribuie la crearea unui mediu de afaceri transparent, dar și să ofere clienților soluții personalizate la cele mai înalte standarde internaționale.

În contextul crizei și al vremurilor deloc ușoare pentru afaceri, serviciile companiei de audit sunt un must. Despre avantajele și digitalizarea proceselor de lucru ale companiilor care apelează la serviciile profesionale de audit, a relatat pentru Business Class, partenerul Moore Assurance & Advisory Elena PANAINTE.

Business Class: Care sunt avantajele companiilor care apelează la servicii profesionale de audit și consultanță financiară?

Avantajul cel mai mare este încrederea în situațiile financiare pe care managementul și acționarii își doresc s-o obțină. Suplimentar la emiterea unei opinii noi venim cu o valoare adăugată către client, încercam să înțelegem dacă există un sistem de controale interne în cadrul entității și să testam eficiența acestora. Venim cu sugestii si recomandări de îmbunătățire pe partea de guvernanță corporativă, controale interne si managementul riscurilor. Ne expunem referitor la cum vedem noi structurate lucrurile, segregarea funcțiilor sau îmbunătățirea unor anumite controale interne.

Business Class: Care sunt rezultatele pe termen lung în urma colaborării cu companiile de audit și consultanță financiară?

Noi ne dorim să vedem progresul în cadrul entității, astfel încât, atunci când sunt depistate deficiențe semnificative, încercăm împreună să stabilim un plan de acțiuni și insistam pe realizarea acestuia. În primul rând venim cu recomandări care să fie rezonabile și fezabile. Găsim soluții unice, rezonabile și utile pentru clienți. Stabilim planurile de acțiuni cu anumiți termeni de implementare, că să eficientizam procesele. În sectorul de audit și consultanță trebuie să fii cu doi pași înaintea clienților tăi, pentru a aduce o valoare adăugată prin serviciile tale și trebuie să fii mereu gata pentru noi provocări.

Business Class: Cât de mult a crescut rata adresării companiilor la astfel de servicii în prezent?

Suntem cu toții impactati de criza care a venit o dată cu pandemia, apoi de cea apărută din cauza conflictului cu Ucraina, criza energetică, inflația. Sunt clienți pentru care auditul este obligatoriu. O dată cu implementarea Legii din 2019, entitățile de interes public, pe lângă situațiile financiare trebuie să prezinte autorităților și raportul auditorului independent. Apelează managementul; acționarii întreprinderilor cu capital străin și companiile finanțate de creditori internaționali. Dat fiind faptul ca suntem acreditați de Banca Mondiala si BERD, pentru cei care intenționează să acceseze resurse internaționale, serviciile noastre sunt un avantaj, pentru că auditul oferă o credibilitate înalta a situațiilor financiare.

Business Class: Cine se adresează cel mai des la serviciile de audit și consultanță?

Printre clienții Moore se numără instituții financiare, bănci sistemice și nesistemice, organizații de microfinanțare, companii de leasing, companii de asigurare, companii de stat și companii private din diferite industrii. În portofoliul companiei sunt nume sonore precum: BC “Moldindconbank” SA, BC „Victoriabank” SA, ”Moldtelecom” SA, “Starnet Grup”, “Termoelectrica” SA, “IS Poșta Moldovei”, „Danube Logistics”, s.a.. Suntem diversificați ca portofoliu si nu avem o specializare doar pe o anumita industrie.

Business Class: De ce clienții aleg Moore?

Fiind parte din The Forum of Firms, lista emisă de IFAC, suntem parte din rețeaua internațională, un avantaj față de companiile locale de audit. Suplimentar, suntem acreditați de Banca Mondiala, BERD, ACCA Aproved Employer, ceea ce ne impune sa avem un anumit nivel de calitate al serviciilor. Prin serviciile pe care le oferim, pe parcursul a celor 7 ani de existenta pe piață, ne-am format deja un portofoliu de clienți de încredere și o reputație pe piață. Dacă identificam anumite riscuri, le discutam cu managementul entității. Nu oferim doar concluziile, raportul auditorului și deficiențele pe care le identificăm, dar implementăm soluțiile pentru viitor. Un alt atu este că avem o echipă stabilă, unită, echilibrată, în așa fel incit de-a lungul anilor clienții se simt confortabil în procesul de audit. Ne place să creștem împreună cu clienții noștri. Pe lângă procedurile de audit standarde, noi ne adaptăm serviciile în funcție de client si specificul activității lor, stabilind o strategie de audit, independenta fiecaruia.”

Business Class: Care sunt beneficiile digitalizării în procesele de lucru cu clienții?

Optimizăm resursele noastre și prin digitalizarea din cadrul entității. Am automatizat maximal procesele. Clienții noștri au posibilitatea de accesa si plasa informația pe cloud, platforma internațională fără limitări, având maxima securitate cibernetica și confidențialitate. Concomitent dosarele de audit sunt online in format electronic. Pe de alta parte fiind angajat al Companiei Moore ai posibilitatea de a te conecta si munci oriunde ai fi.

Business Class: Aveți colaborări pe termen lung cu universitățile de la noi din țară, cât de mult investiți în tinerii specialiști?

Ne implicăm foarte mult în cadrul universităților, avem colaborări cu instituțiile de învățământ încă de la început, de când suntem pe piață: ASEM, UTM. Piața resurselor umane practic este alta, este o necesitate să abordezi tinerii încă din primii ani de studii, pentru a le implanta dorința de a se dezvolta în aceasta profesie. Ne dorim că tinerii specialiști să învestească cât mai mult în ei înșiși, în cunoștințe, acesta este activul pe care nimeni nu poate să ni-l ia.

 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

22 zile 18 ore

203

Publicitate în BC