LifeStyle

Sinergia dintre spiritul de echipă și jocurile

Jocurile intelectuale sunt printre cele mai indicate îndeletniciri, care să ne țină mintea „în formă”. În mare parte, este vorba despre ocupații individuale, cum ar fi integramele sau multe alte jocuri care îți pun mintea la încercare sau jocuri practicate în doi, cum ar fi șahul. Există însă și opțiunea pentru cei care pun mare preț pe spiritul de echipă. Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale întrunește deja câteva sute de echipe, care participă constant la competiții ale agerimii minții. Popularitatea jocului în Republica Moldova aduce rezultate și în plan internațional. Recent, o echipă moldovenească a câștigat un prestigios concurs internațional de jocuri intelectuale.

Acum 24 de ani, câțiva tineri entuziaști, pasionați de jocul televizat „Ce? Unde? Când?”, una din cele mai populare emisiuni ale televiziunii sovietice, apoi din spațiul post-sovietic, au pus bazele unui club de jocuri intelectuale. Popularitatea jocurilor respective a crescut constant în timp, inclusiv grație emisiunii Erudit Cafe de la postul public de televiziune, care transmitea competițiile dintre echipe formate din tineri erudiți. Acestea se formau, de regulă, în cadrul liceelor sau al universităților, iar mai apoi – și în unele orășele sau chiar sate. Într-un final, evoluția jocului și creșterea popularității acestuia la nivel local s-a transformat în rezultate notorii în plan internațional. Astfel, în luna martie curent, echipa „Carte Blanche” din Republica Moldova a cucerit trofeul turneului internațional „Munich Calling 2024”, ocupând primul loc dintre 40 de echipe participante.

Este emblematic faptul că unul din membrii echipei învingătoare este Marcel Spatari, ex-ministrul Muncii și Protecției Sociale, care a moderat ani la rând emisiunea „Erudit Cafe”, fiind și primul pre- ședinte al Clubului. Nu este singura persoană cunoscută pasionată de acest joc. Printre membrii clubului se numără și Veronica Sirețeanu, ex-ministru al Finanțelor, Stas Madan, director de program la Centrul Analitic Expert-Grup, Tatiana Ivanicichina, viceguvernatoare BNM, Mila Malairău, director executiv al Camerei Americane de Comerț din Moldova, Olga Golban, directoare a Serviciului Fiscal de Stat.

JOCUL GENERAȚIILOR

În calitate de asociație obștească, Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale a fost creat în anul 2008, deși își desfășoară activitatea încă din anul 2000. Totul a început de la dorința lui Marcel Spatari și a unui grup de prieteni de a organiza competiții de genul „Ce? Unde? Când?" asemănător cu cel de la televiziunea rusească. Pe parcurs, când jocul a prins popularitate și tot mai multe soane s-au alăturat competițiilor, formatul a fost restructurat, mai multe echipe răspunzând simultan la întrebările puse în scris de organizatori. Necesitatea creării unei organizații oficiale ca persoană juridică a apărut atunci când Clubul a decis să organizeze anual tabere de vară și să realizeze programe de televiziune. „Organizăm jocuri online, iar cele offline au loc adesea în mai multe localități. Pe parcursul anului, participă cel puțin o mie de persoane, de la elevi la veterani, care joacă de mai bine de 20 de ani. Sunt și persoane în vârstă, care abia acum descoperă jocul. Cred că avem reprezentanți din majoritatea profesiilor: profesori, medici, programatori, economiști, avocați, ingineri”, povestește Octavian Sirețeanu, director executiv al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. El menționează că jocurile intelectuale oferă mai multe beneficii celor care le practică. „În primul rând, este vorba de interacțiunea cu oameni care au interese similare. Pe mulți dintre ei îi vei întâlni și în afara competiției, iar cu unii legi prietenii trainice. Jocul îți dezvoltă abilitatea de a fi cât mai eficient posibil, dar și capacitatea de a lucra în echipă, acordând atenție punctelor forte și punctelor slabe individuale. Și, în sfârșit, jocurile intelectuale îți stimulează creativitatea, indiferent dacă ai rolul de jucător sau formulezi întrebările”, menționează directorul organizației. Jocurile intelectuale practicate în echipă dezvoltă multe calități utile. Așa cum, potrivit regulilor, trebuie să dai răspunsul cât mai repede și ai și cinci coechipieri care vor să-și impună punctul de vedere, trebuie să înveți cum să te impui. Octavian spune că în echipele deja formate, rolul de lider este împărțit de mai multe persoane: cineva alege să fie căpitan în timpul competițiilor, altcineva este responsabil de personalul de comandă, iar o a treia persoană este pur și simplu „sufletul echipei”.

VIITORUL SUNĂ BINE

„Jocurile intelectuale au viitor. Pe măsură ce ele evoluează, tehnologia devine din ce în ce mai integrată în activitățile noastre. De exemplu, în timpul pandemiei, am mutat aproape totul online: oamenii au învățat să comunice eficient și să răspundă la întrebări într-un mod nou. Și, apropo, acum sunt dezvoltate tot mai multe activități care folosesc realitatea augmentată, de exemplu, în jocuri precum Treasure Hunting”, explică Octavian . El subliniază că inteligența artificială va avea o influență tot mai mare, dar va reprezenta și un test pentru organizatorii jocurilor. „Dacă în urmă cu doar câțiva ani, autorii întrebărilor puteau introduce elemente de logică în întrebări, ceea ce făcea destul de dificilă găsirea unui răspuns într-un minut pe Internet, astăzi, inteligența artificială face față bine acestei sarcini. Rămâne la latitudinea fanilor jocurilor intelectuale să continue să participe la com- petiții în spiritul fairplay-ului”, spune Octavian Sirețeanu.

GÂNDEȘTE CRITIC, GÂNDEȘTE ANALITIC

Alexandra Șerșun lucrează de cinci ani în calitate de designer de interior, ceea ce presupune mai multe sarcini: de la crearea conceptelor de design până la comunicarea cu clienții și detalierea proiectelor. Pentru a folosi o analogie matematică, ea lucrează într-un mediu cu multe necunoscute care trebuie luate în considerare pentru a ajunge la formula perfectă pentru fiecare client. Iar ca să fii productiv în îndeplinirea sarcinilor atribuite, trebuie să-ți dezvolți astfel de calități precum empatia, ascultarea activă, o bună memorie pentru detalii și capacitatea de a genera rapid soluții și idei creative. Alexandra reușește să-și dezvolte toate aceste abilități în jocurile intelectuale. „Dacă vorbim despre empatie și ascultare activă, jocurile intelectuale sunt în principal jocuri de echipă. 5-6 persoane au doar un minut pentru a răspunde la o întrebare de logică sau de cunoștințe generale. În acest minut, jucătorii ar trebui să-și poată exprima gândurile și să decidă care versiune pare logică și mai plauzibilă, iar ascultarea activă te ajută să aduni informații pentru a le sintetiza într-o versiune complexă și a răspunde corect la întrebare”, explică ea.

ATENȚIE LA DETALII

Formatul multor competiții presupune citirea unei întrebări la microfon în timp ce echipele iau notițe. Aici memoria pentru detalii ar trebui să funcționeze perfect. După ce întrebarea a fost citită o singură dată, este important să ne amintim mici detalii ale intonației moderatorului, comentariile din afara întrebării sau chiar unele date exacte din textul întrebării adresate, deoarece chiar și astfel de lucruri mici pot reprezenta cheia pentru răspunsul corect. Și, bineînțeles, generarea de idei și soluții. În fiecare echipă de „Ce? Unde? Când?" există jucători care generează idei, prevenind astfel stagnarea mentală și ajutând să se ajungă la un punct de vedere comun. „Am perfecționat toate aceste abilități de-a lungul a 12 ani de pasiune pentru jocurile intelectuale, ceea ce mi-a permis să urc rapid pe scara carierei și să-mi mențin profesionalismul în domeniul ales. Practicați jocuri de logică în formatul clasic „Ce? Unde? Când?". Este un catalizator excelent pentru dezvoltarea gândirii critice, capacitatea de a exprima concis gândurile și deschiderea de a asculta ideile colegilor”, spune Alexandra . Este bine cunoscut faptul că mușchii necesită antrenament pentru a fi tonifiați. Și practicarea constantă a jocurilor minții îți menține capacitatea de a te adapta rapid la noi factori externi, de a gândi în afara clișeelor, de a analiza problema din unghiuri de vedere mai puțin banale și de a testa soluții la care nu te-ai fi gândit înainte.

VĂD SCOPUL, DAR NU OBSTACOLELE

Alexandra Șerșun a luat cunoștință pentru prima dată de conceptul de jocuri intelectuale încă în 2012, în calitate de participant la tabăra de vară de jocuri intelectuale. De atunci, viața ei a făcut o turnură la 180 de grade: a trecut prin toate etapele de membru al clubului și, în 2023, a fost aleasă președinte al Consiliului strategic și numită manager de proiect. „Începând cu sarcini mici, mi-am perfecționat abilitățile de vorbitor, comunicator, organizator, prezentator și coordonator. Acum sunt unul dintre oamenii cheie din echipă. Sunt responsabilă de proiecte de granturi, finanțare, comunicare cu participanții, voluntarii, partenerii, beneficiarii direcți și indirecți ai activităților Clubului. Jocurile intelectuale mi-au oferit acel spațiu sigur și confortabil în care am câștigat încredere în mine, am găsit sprijinul necesar și am învățat de la cei mai buni despre organizarea corectă”, spune jucătoarea. Totuși, potrivit Alexandrei, în ultimii trei ani, a devenit din ce în ce mai dificilă menținerea interesului tinerei generații. Una dintre probleme este digitalizarea societății, fluxul continuu de informații și multe oportunități pentru tineri, ceea ce creează concurență nesănătoasă organizațiilor din domeniul jocurilor intelectuale. În plus, volumul de informații pe care îl consumăm în format digital este astăzi atât de mare încât devine din ce în ce mai greu să atragi atenția asupra evenimentelor organizate de Club. „Sunt optimistă și cred că jocurile intelectuale nu vor dispărea, ci vor evolua tot mai mult. Pentru Club, pandemia a devenit un catalizator pentru dezvoltarea jocurilor în format online. Am creat și dezvoltăm platforma cmji.md ca sursă de informații și platformă de înregistrare a jocurilor. Am găsit soluții pentru a adapta ceea ce facem la realitatea în care trăim”, explică ea.

DEPENDENȚA DE JOC

Veronica Sirețeanu, ex-ministru al Finanțelor, magistru al jocurilor intelectuale, descrie jocurile intelectuale ca pe o pasiune strâns legată de viața profesională și de cea personală. „Prin practicarea jocurilor intelectuale în echipă, am studiat și exersat ani de zile toate formele de management în cadrul unei organizații: de la managementul timpului și al cunoștințelor, prin multitasking și managementul resurselor umane, până la managementul talentelor și, bineînțeles, managementul personalului și al conflictelor”, spune ea. Cea mai bună parte, potrivit ei, este că înveți să joci înconjurat de oameni speciali care aleg să-și petreacă serile, weekendurile sau vacanțele participând la competiții și învățând constant lucruri interesante despre tot ce se întâmplă în jurul echipei, creând legături la un anumit nivel apoi la nivelul spiritual. „Am prezentat jocurile intelectuale la Serviciul Fiscal de Stat, ulterior, la Ministerul Finanțelor, explorând elementele curiozității financiare sub diferite forme: chestionare, dezbateri financiare, jocuri de societate, vânătoare de comori și zeci de alte forme de creare a jocurilor din punct de vedere financiar”, explică Veronica. Ea constată că toate acestea reprezintă, într-un final, un incubator ideal pentru viitorii lideri care aderă la valori fundamentale atât de importante precum concurența loială, gândirea critică, implicarea, responsabilitatea, perseverența, munca în echipă și, bineînțeles, curiozitatea și dorința constantă de a obține noi cunoștințe.

Veronica SIREȚEANU , ex-ministru al Finanțelor, magistru al jocurilor intelectuale

Alexandra ȘERȘUN , președinte al Consiliului Strategic al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Octavian SIREȚEANU , director executiv al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Ce cautam?