LifeStyle

Terapia prin artă – un instrument eficient pentru gestionarea stresului

Lipsa timpului, responsabilitățile și incertitudinea pot afecta semnificativ starea de bine și performanța profesională a oamenilor de afaceri. În acest context, terapia prin artă este recomandată de specialiști, drept o soluție  eficientă pentru a relaxa starea psihică și emoțională a acestora. Este o modalitate unică de gestionare a stresului și de creștere a gradului de bunăstare interioară.

Terapia prin artă se concentrează mai degrabă pe procesul terapeutic în sine decât pe predarea unor tehnici sau abilități artistice specifice. Scopul ei este auto-exprimarea și vindecarea emoțională și nu crearea unor piese de artă.

Conform Asociației Internaționale de Terapie prin Artă Expresivă (IEATA), este vorba de un instrument puternic pentru vindecarea emoțională și auto-descoperire, oferind o abordare unică a sănătății mintale și a bunăstării.

O întoarcere în copilărie

 Terapia prin artă oferă o cale unică de a explora sentimentele, un mod ingenios de a  exprima emoțiile și de a  îmbunătăți starea generală de bine. Psihologii menționează acest tip de terapie drept unul ce face o introspecție în copilăria fiecărui individ.

Spre deosebire de terapia tradițională, terapia prin artă nu necesită experiență artistică sau abilități specifice. Ea utilizează arta și procesul creativ ca mijloc de auto-exprimare, explorare emoțională și vindecare.

Rădăcinile terapiei prin artă pot fi urmărite în civilizațiile antice, unde puterea vindecătoare a artei era recunoscută și utilizată ca instrument de comunicare și auto-exprimare. Abia în secolul XX a început să se contureze domeniul terapiei prin artă, datorită specialiștilor Margaret Naumburg și Edith Kramer care au combinat teoriile psihanalitice cu procesul creativ.

Terapeutul, care facilitează creația

Un terapeut prin artă este un profesionist calificat care oferă un spațiu sigur și fără judecăți pentru ca indivizii să-și exploreze creativitatea și să-și exprime emoțiile prin diverse medii artistice. Terapeutul prin artă facilitează procesul creativ, ajutând clienții să obțină o perspectivă asupra emoțiilor, gândurilor și comportamentelor lor prin intermediul artei.

Principalele obiective ale terapiei prin artă:

Stimularea auto-descoperirii 

Terapia prin artă încurajează indivizii să exploreze sentimentele și emoțiile lor profunde prin artă, facilitând o mai bună înțelegere a sinelui.

Promovarea rezistenței emoționale

Terapeutul prin artă poate ajuta indivizii să dezvolte mecanisme sănătoase de coping pentru a face față stresului, anxietății și traumelor.

 Încurajarea rezolvării creative a problemelor

Procesul creativ poate facilita găsirea de soluții creative la probleme personale și interpersonale.

 Pe lângă terapia prin artă, care se concentrează pe artele vizuale, pictură și desen, există o gamă largă de terapii creative care utilizează diferite forme de expresie artistică. Este vorba despre terapia muzicală, care utilizează muzica pentru a răspunde nevoilor emoționale, cognitive și sociale; terapia prin dans și mișcare ce încorporează mișcarea și dansul pentru exprimarea emoțională și vindecarea traumelor; terapia dramatică ce implică actorie, improvizație și povestire pentru creșterea personală; terapia scrisului, care se concentrează pe cuvântul scris pentru a procesa emoțiile și a-ți spune povestea; terapia prin joc ce utilizează jocul pentru a ajuta copiii să comunice și să abordeze probleme emoționale sau comportamentale.

Beneficiile terapiei prin artă

Reducerea stresului și a anxietății;

 Îmbunătățirea stării de spirit și a dispoziției;

 Gestionarea durerii cronice;

 Vindecarea traumelor și a abuzului;

 Creșterea stimei de sine și a încrederii;

 Dezvoltarea abilităților de coping, adică efortul conștient de a reduce impactul negativ al evenimentelor din viața noastră asupra psihicului și fizicului;

 Îmbunătățirea relațiilor interpersonale.

 

 Arta spală din suflet praful vieții de zi cu zi

În opinia Tatianei Țurcan, psiholog la American Medical Center (AMC), în cursa constantă pentru rezultate, oamenii de afaceri, adesea uită să simtă bucuria procesului existențialist. „Activitățile creative ne readuc în „flux” și ne încurajează să rămânem în momentul „aici și acum”. Stresul a devenit o parte integrantă a vieții unei persoane moderne. Tensiunea constantă, anxietatea și oboseala pot submina grav sănătatea fizică și mentală. Pablo Picasso spunea că arta spală din suflet praful vieții de zi cu zi. Acesta este motivul pentru care terapia prin artă este una dintre cele mai eficiente modalități de a face față emoțiilor negative și de a restabili echilibrul”, menționează specialista.

Potrivit ei, scopul principal al terapiei prin artă este de a ajuta o persoană să se relaxeze suficient pentru a intra în contact cu emoțiile și sentimentele sale. „Atunci când creează lucrarea de artă și efectuează acțiuni simple – desenat, decupat, colorat, nivelul de anxietate la clienți se reduce semnificativ, astfel încât persoana se poate concentra asupra propriilor experiențe, sentimente și senzații interne”, subliniază medicul.

Există provocări specifice

Oamenii de afaceri sunt mai predispuși să dezvolte o serie de tulburări mintale din cauza nivelului crescut de stres menținut de specificul activităților din business. Prin urmare, tulburările emoționale, adică tulburarea depresivă, tulburările anxioase, burn-aut-ul, sunt primele în lista tulburărilor cu care se ciocnesc oamenii de afaceri.

„Există o serie de tulburări și probleme de sănătate mintală care afectează corpul și funcționarea acestuia – vorbim aici despre tulburările de somn, insomnii, precum și tulburările de alimentație, mâncatul compulsiv sau renunțarea la mâncare”, specifică expertul.

Terapia prin artă se deosebește de alte metode de gestionare a stresului prin faptul că reprezintă o serie de tehnici și metode orientate direct asupra expresiei și exteriorizării emoționale. Adică terapia prin artă vine inițial să reducă intensitatea emoției, pentru ca ulterior să fie posibilă prelucrarea cognitivă, rațională a dificultăților cu care se ciocnește o persoană.

Crește creativitatea și concentrarea

Terapia prin artă poate îmbunătăți funcțiile cognitive, precum memoria și concentrarea, de asemenea, favorizează dezvoltarea gândirii creative și a expresiei de sine. Aceasta se datorează faptului că, în procesul de creație, persoana parcurge un proces de interiorizare a stării și exteriorizare a emoției, ceea ce presupune antrenarea multor asociații la nivel de creier și procese psihice cognitive.

Totodată, terapia prin artă poate facilita procesul de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor. Dat fiind faptul că sunt flexibilizate viziunile și convingerile persoanei, apar noi asociații la nivel de legături nervoase în creier. Acest aspect favorizează facilitarea procesului de a însuși noi abilități și a forma noi deprinderi.

„Terapia prin artă oferă un câmp larg de activități specifice precum crearea de colaje, sculptură, mozaicuri, instalații, păpuși, măști, fotografie. Alegerea celei mai potrivite metode este individuală pentru fiecare persoană, în funcție de preferințele acesteia”, conchide psihologul AMC.

Este nevoie de un specialist

Ca oricare altă formă de terapie, terapia prin artă este bine să fie desfășurată sau practicată împreună cu un terapeut format în domeniu. Aceasta poate fi practicată săptămânal sau lunar, în funcție de necesitatea, disponibilitatea și programul persoanei. Pentru a evita unele dificultăți de gestionare a timpului, este bine să fie planificate din timp, cu rezerva de timp necesară.

Perspectivele de dezvoltare a terapiei prin artă pentru oamenii de afaceri sunt destul de mari, întrucât oferă un spațiu sigur și liber de exprimare de sine, lipsit de etichete și evaluări negative. Totodată, există o conștientizare destul de mare în rândurile antreprenorilor. Este vorba despre beneficiile prevenirii unor dificultăți și tulburări mintale, legate de specificul activității acestora. Acest fapt ar putea să genereze evitarea riscurilor pentru companiile gestionate.

Cât privește datele empirice, există dovezi științifice care demonstrează beneficiile terapiei prin artă la categorii mai specifice de oameni, copii, adulți, bătrâni.

Experimentele sunt binevenite

Un exemplu de terapie prin artă este combinarea dintre artele plastice și înțelepciunea Feng Shui. Recent, sub îndrumarea atentă a maestrului Feng Shui Laura Muravschi și a maestrului în artă Nicoleta Stati, a avut loc inaugurarea unui curs de terapie combinată. Participanții au explorat puterea culorilor ca instrument de comunicare, autocunoaștere și vindecare. Participanții la eveniment au avut șansa unică de a experimenta frumusețea și profunzimea acestei metode revoluționare prin intermediul primei ședințe practice de pictură.

„Terapia a fost prezentată drept o cale către o mai bună înțelegere a sinelui, a emoțiilor și a trăirilor interioare, oferind o perspectivă valoroasă asupra conflictelor interioare care ne definesc. Participanții au fost ghidați în exprimarea liberă a creativității lor prin intermediul culorilor, descoperind noi modalități de a se conecta cu sinele lor profund și de a reduce nivelul de stres”, subliniază consultantul Feng Shui, Laura Muravschi.

În general, asemenea experiențe se bazează pe o atmosferă de deschidere, empatie și susținere reciprocă, oferind un cadru ideal pentru explorarea emoțiilor și a trăirilor personale.

„De fapt, se marchează un moment important în comunitatea artistică din Chișinău, oferind o oportunitate unică de a descoperi și de a valorifica puterea vindecătoare a artei. Prin intermediul acestei practici, participanții își îmbunătățesc abilitățile de comunicare, își cresc stima de sine și reduc nivelul de stres, descoperind totodată o cale mai profundă de a se cunoaște”, afirmă specialista.

Armonia energiilor spirituale prin culoare

Un exercițiu interesant propus de Laura Muravschi constă în descoperirea energiilor pe care le are fiecare culoare. „Toate culorile sunt despre energii. Modul în care le alegem ne poate spune multe despre starea noastră de spirit și despre dorințele ascunse pe care nici nu le bănuiam. Este benefic să reflectăm, ce este important pentru noi în acest moment din viață. După asta, trebuie să alegem o culoare care ne atrage cel mai mult, iar culoarea ne oferă răspunsuri”, menționează experta.

 CULOAREA STAREA DE SPIRIT REPREZENTATIVĂ

GALBEN ÎNDRĂZNEȚ

 Vă simțiți jucăuși și binedispuși, doriți să fiți considerat captivant și interesant, doriți ca oamenii să vă admire și să-și dorească să fie în locul dvs.

 GALBEN AL SOARELUI STRĂLUCITOR

 Sunteți plini de viață și mereu pregătiți pentru noi provocări.

 GALBEN OCRU

 Este posibil să simțiți în acest moment că, orice ați face, vine să vă distrugă visele, fără nicio șansă de a le transforma în realitate. Dar vă înșelați.

 PORTOCALIU ȚIPĂTOR

 Sunteți neliniștit și agitat, iar mintea vă lipsește de calmul pe care îl aveți de obicei. Vă străduiți în mod constant să atingeți ceea ce credeți că sunt așteptările celorlalte persoane față de dvs.

 ROȘU APRINS

 Sunteți puternic și pasionat de lucrurile pe care le faceți, uneori fanatic, dar numai pentru acel moment.

 ROȘU SENZUAL

 Simțiți cu un simț al distracției ieșit din comun.

MARONIU

Vă simțiți oarecum sobru în legătură cu viața în acest moment. Probabil că vă preocupă finanțele sau o nouă decizie legată de afaceri sau de carieră.

 ALBASTRU CERESC

 Tânjiți după un mediu liniștit și, de obicei, veți ceda într-o ceartă doar pentru a păstra pacea.

 TURCUAZ

Alții vă văd ca pe o persoană relaxată. Aveți o mulțime de vise și dorințe, dar deseori preferați confortul și siguranța.

ALBASTRU MARIN

Vă aflați într-un moment din viața dvs. în care doriți să preluați și să dețineți controlul.

 VIOLET FUMURIU

Deși nu vă place întotdeauna să credeți acest lucru, sunteți un om foarte romantic în suflet.

 PURPURIU ÎNCHIS

 Sunteți o personalitate exigentă, dar, în același timp,una cu totul magnetică.

 VERDE LIME

 Sunteți plin de energie vibrantă, tinerească și căutați întotdeauna să vă distrați.

JAD INTENS

Sunteți foarte ambițios și o parte din acest lucru vă face să căutați recunoaștere și respect.

 Poate fi aleasă și muzicoterapia

Conform Asociației Americane de Muzicoterapie, instituție ce se ocupă de creșterea gradului de conștientizare și a accesului la serviciile de terapie muzicală, acest tip de terapie este foarte potrivit mai ales pentru oamenii de afaceri. Muzicoterapia își exercită influența la multiple niveluri și prin diverse mecanisme. Este demonstrat că muzica, mai ales piesele cu un ritm accentuat, poate modifica ritmul cardiac și respirator. Sunt stimulate eliberarea de endorfină, substanțe naturale cu efect calmant. Muzicoterapia și-a dovedit eficiența și în ce privește reducerea tensiunii musculare și promovarea relaxării.

Unul dintre aspectele semnificative ale muzicoterapiei constă în facilitarea eliberării amintirilor și sentimentelor negative reprimate, contribuind la modificarea tiparelor comportamentale. Pe lângă beneficiile emoționale, muzicoterapia poate îmbunătăți semnificativ abilități precum comunicarea și coordonarea fizică. Prin adaptarea la nevoile specifice ale fiecărui individ, muzicoterapia poate oferi o experiență terapeutică unică și personalizată.

 Nivelul fiziologic

Muzica poate influența ritmul cardiac, respirația, tensiunea arterială și nivelul de cortizol (hormonul stresului). Piese cu tempo lent pot induce relaxarea, în timp ce cele cu tempo rapid pot stimula energia și vigilența.

 Nivelul emoțional

Muzica poate evoca o gamă largă de emoții, de la bucurie și tristețe la furie și teamă. Această evocare emoțională poate fi utilizată pentru a facilita procesarea emoțională și rezolvarea conflictelor.

 Nivelul cognitiv

Muzica poate îmbunătăți memoria, atenția, concentrarea și abilitățile de învățare. De asemenea, poate fi benefică pentru stimularea creativității și a rezolvării problemelor.

 Nivelul comportamental

Muzica poate să motiveze mișcarea și dansul, să faciliteze comunicarea și interacțiunea socială și să reducă niște comportamente problematice.

 Activă sau receptivă 

Muzicoterapia activă se bazează pe cântatul la instrumente muzicale, pe când cea receptivă se concentrează pe ascultarea muzicii și pe răspunsul emoțional și cognitiv al pacientului la aceasta. Cea mai utilizată metodă este ascultarea receptivă, deoarece este accesibilă și ușor de integrat în diverse contexte terapeutice. Muzica poate fi un instrument valoros în orice tip de terapie, de aceea este numită adesea „co-terapeut". Alegerea muzicii pentru o sesiune terapeutică se face ținându-se cont de nevoile și obiectivele individuale ale pacientului.

Totodată, terapia muzicală neurologică (NMT) este o formă modernă de muzicoterapie care se bazează pe știința neuronală. Această abordare a fost dezvoltată pentru a explora impactul muzicii asupra funcțiilor creierului și comportamentului. NMT este utilizată frecvent pentru a facilita dezvoltarea abilităților motorii.

Citeşte mai mult

Ce cautam?