27/09/2022

Sinisa Trbojevic: Suntem lideri de piață. Sunt mândru să fiu mentorul echipei, care a atins aceste culmi
Sinisa Trbojevic: Suntem lideri de piață. Sunt mândru să fiu mentorul echipei, care a atins aceste culmi Management

Compania JTI a fost mereu deosebită printr-o abordare aparte faţă de munca în echipă. Cei din companie cred în libertatea de a alege, în lipsa de limite, în oportunităţi. Iar liderii subdiviziunilor sunt aleşi anume ţinând cont de aceste caracteristici. Din martie curent, managerul de țară al JTI Moldova este Sinisa Trbojevic, o persoană pasionată de munca pe care o face, devotată companiei şi fără frică în fața provocărilor. Acest interviu pentru Business Class este primul oferit de noul manager JTI Moldova pentru mass-media din ţara noastră.

 

„PASIUNEA MEA ESTE MUNCA”

 

Business Class: Vă rugăm să le povestiţi cititorilor Business Class câte ceva despre propria persoană. Deci, cine este Sinisa Trbojevic?

Sinisa Trbojevic: Întrebarea nu este deloc una simplă. Am mai multe roluri, toate la fel de importante. Am o familie frumoasă, sunt un părinte mândru de cei doi copii ai mei şi, cel puţin îmi place să cred asta, mai sunt și eu în interior un copil în căutare de noi oportunităţi și experiențe. Sunt foarte interesat de mai multe domenii, am multe pasiuni şi sunt devotat muncii. Pasiunea mea este munca. Sunt fericit că sunt aici, în Moldova. Îmi plac oamenii. Tocmai ei, oamenii, sunt motorul meu și inspirația.

 

Business Class: Munciți în cadrul JTI deja de mai bine de 13 ani. Ce experiență ați acumulat până la venirea în Moldova?

Sinisa Trbojevic: M-am alăturat echipei JTI încă în 2009, gestionând domeniul de Business Development pentru JTI Bosnia, Herzegovina și Muntenegru. În 2012 am preluat poziția de Country Manager pentru Croația, Bosnia și Herzegovina, iar în următorii 5 ani am condus piețele Sloveniei și Croației. Au fost toate experiențe foarte interesante și valoroase, pentru că fiecare dintre aceste piețe este deosebită în felul ei. Am experimentat și succese mari, dar și eșecuri pe care le-am transformat în lecții și oportunități. Este totuși extrem de important să înveți din fiecare situație, iar în cazul în care încerci să construiești ceva nou și întâmpini provocări – nu e cazul să abandonezi intenția. Adaptezi, crești și mergi înainte.

 

Cel mai important pentru mine în echipă și afaceri este să ne implicăm continuu. Nu doar să ne facem munca mecanic, fără pasiune. Dacă te conectezi cu adevărat cu ceea ce construiești sau la ce contribui – rezultatele sunt pe măsură. Sunt convins că acest lucru este decisiv — să fim implicați sută la sută, să gândim mereu și să fim orientați către rezultat, identificând metode eficiente, căi diferite.

 

„SUNT UN NOROCOS. AM MARE NOROC DE ECHIPĂ”

 

Business Class: Aveți în spate o experiență internațională vastă. Cum apreciați JTI Moldova? Ce impresie v-a lăsat țara și echipa locală?

Sinisa Trbojevic: Nu am avut niciodată ocazia să vizitez țara până acum, deși știam unde se află pentru că am locuit în vecinătate. Recunosc, îmi place mult Moldova. Am găsit aici multe afinități cu Croația, Slovenia și Serbia – țări în care am locuit. Voi fi sincer: în Moldova mă simt ca acasă. Mentalitatea e asemănătoare, oamenii sunt foarte cumsecade, ospitalitatea chiar e sinceră, mâncarea e bună, există multe spații verzi. Deci, îmi place cu adevărat.

 

Urmează, totuși, să văd întreaga țară. De fapt, este planul meu pentru perioada imediată — să închei procesul de planificare și să încep treptat vizitarea altor regiuni ale Moldovei decât capitala în care îmi desfășor activitatea.

Despre colegii de la JTI Moldova pot spune că am fost impresionat din primele clipe – sunt minunați! Sunt un norocos! Echipa este formată, înalt profesionistă, cooperantă. Se muncește într-o atmosferă plăcută și productivă. Nu fac decât să contribui cu ce cred eu că este de o importanță critică: încredere și libertate.

 

Business Class: JTI Moldova este singura companie din țară, desemnată de nouă ori consecutiv cel mai bun angajator din Moldova, Europa și lume. Ce înseamnă acest lucru pentru companie? Dar pentru angajați și clienți?

Sinisa Trbojevic: Este un moment determinant pentru noi. Se spune că „oamenii sunt  resursa cea mai de preţ”. Îmi displace profund calificativul de „resursă”.  

Sunt însă sincer convins că oamenii sunt centrali pentru o afacere. De fapt, o companie înseamnă Echipă. Mai exact o echipă de talente, care depun împreună eforturi pentru a atinge niște rezultate de care să se bucure cu toții. Succesul companiei este determinat de oameni. A fi cel mai bun angajator înseamnă de fapt să îți respecți și valorifici oamenii. Să  oferi condiţii  excepţionale de muncă și colaborare, să implementezi practici, care susțin și dezvoltă talentele, să creezi un mediu sigur și performant. Mai mult decât atât, certificarea făcută an de an dovedește și faptul că ținem cont de tendințele pieței de talente și îmbunătățim constant experiența colegilor în organizație.

 

An de an creștem, facem tot ce ne stă în puteri pentru ca să ne perfecționăm și sunt foarte mândru de acest lucru. Cred că oamenilor le place să muncească în cadrul JTI. Pentru aste le creăm absolut toate condițiile necesare, le oferim posibilitatea să se dezvolte într-un mediu sănătos.

 

 

Business Class: Care sunt așteptările Dvs. vizavi de calitățile colegilor de echipă? Dacă mi-aș dori să mă alătur echipei JTI Moldova ce deprinderi ar trebui să-mi dezvolt, ce ar trebui să pot?

Sinisa Trbojevic: Aveți nevoie doar să fiți o persoană deschisă și creativă, să tindeți spre provocări noi, să fiți dispusă să învățați și să intrați în joc împreună cu alți membri ai echipei. Toate astea sunt cele mai importante. Tinerii fără experiență care vin în echipă, dacă sunt gata să învețe, să investească timp și efort pentru a se dezvolta, se transformă considerabil și, în doar câțiva ani, demonstrează un nivel înalt de pregătire. Avem în cadrul JTI un catalog întreg de instruiri pe toate domeniile – sunt accesibile și pot fi preluate în funcție de planul de dezvoltare. Da, avem și un plan de dezvoltare pe rol pentru fiecare membru de echipă. Stabilim împreună unde ar vrea să avanseze și ce ar vrea să învețe, iar compania pune umărul și ajută ca acest lucru să se întâmple, odată cu implementarea Noilor Modalități de Lucru.

Fiecare dintre noi poate să muncească și să învețe concomitent. Eu fac asta în fiecare zi. Acum, alături de colegii mei, aflu cât mai multe despre piața locală. Ei au mult mai multă experiență decât mine în acest sens. Deci, este o mișcare comună înainte. Putem învăța mereu!

 

 

„JTI IMPLEMENTEAZĂ NOI MODALITĂȚI DE LUCRU”

 

Business Class: Despre ce modalități noi de lucru în cadrul JTI Moldova ați menționat mai devreme? Este ceva revoluționar pentru țara noastră?

Sinisa Trbojevic: Este ceva absolut nou nu doar pentru Moldova, ci și pentru alte țări.

JTI are ambiția de a întreține o cultură organizațională unică, punând un accent puternic pe diversitate și incluziune, inovare, flexibilitate și responsabilizare. Am decis să implementăm un model de lucru hibrid, care urmărește adaptarea la modul de viață al angajaților oferindu-le mai multă  flexibilitate, sporind în același timp eficiența, responsabilitatea și performanța.

 

Despre ce este acest model? Sunt câteva opțiuni pe care le pot alege angajații - 50% din activitatea de lucru să fie livrată la distanță. Pe lângă munca la distanță oferim și flexibilitate pentru programul de muncă, care e valabil atât la birou, cât și la distanță. Ce am făcut a fost să stabilim ore de lucru de bază și ore de lucru flexibile. În orele de bază, toți angajații sunt disponibili pentru a facilita cooperarea fără probleme între departamente. Pe lângă celelalte, oferim și posibilitatea de a lucra din străinătate maximum 10 zile pe an.

Prin încrederea reciprocă, prin valorificarea tehnologiilor și prin disponibilitatea aranjamentelor de lucru flexibile, JTI dorește să ofere un loc de muncă mai incluziv, mai divers și mai productiv, care să corespundă atât nevoilor organizației, cât și celor ale angajaților. Doar suntem o echipă, un tot întreg. Funcționăm bine cu toții, atâta timp cât funcționează bine și fiecare în parte.

 

Munca nu este un test de rezistență. Regimul flexibil este important, or fiecare are niște urgențe, iar noi le oferim angajaților posibilitate și timp să le soluționeze. Și acest lucru este unul minunat în opinia mea. Starea de bine este esenţială. Este foarte importantă armonia dintre muncă și familie.

 

 

Business Class: Care vă sunt planurile de viitor? Contați că acestea se pot realiza într-o perioadă atât de incertă precum este aceasta?

Sinisa Trbojevic: Fiecare dintre noi își dorește previzibilitate, totuși, de multe ori previzibilitatea este imposibilă. Este atât de ușor să planifici când ai răspunsuri la toate întrebările. Este măiestrie să poți naviga printre riscuri, asumându-ți viitorul.

 

Când ne facem anumite planuri încercăm să ţinem cont de oportunităţi. M-am referit anterior la gândire, la creaţie și implicare. Mereu pot fi găsite aceste oportunităţi. Inclusiv acum. Suntem într-un proces transformațional constant – analizăm ce și cum facem, ce putem face diferit, mai bine, la ce e nevoie să renunțăm. Sunt convins că JTI Moldova are în faţă un viitor luminos. Din păcate, acum nu e uşor să avansăm. În trecut a fost mai uşor. Totuși, pe termen lung, sunt sigur, vom avea și mai mult succes. Am o echipă de profesioniști foarte ambițioși și talentați. Îmi rămâne doar să-i susțin și să-i urmez. În acest fel ne vom continua ascensiunea. Suntem lideri de piață și eu sunt foarte mândru de acest lucru. Sunt mândru să pot fi mentorul echipei mele.

 

„SUNT MÂNDRU SĂ POT FI MENTORUL ECHIPEI MELE”

 

Business Class: Este dificil să ajungi pe un piedestal, însă e și mai greu să rămâi acolo mult timp. Doar cel mai bun jucător ar fi în stare de această performanță.

Sinisa Trbojevic: Echipei i-a reușit să devină lider de piață, avându-l pe Dorin Pavaloi, predecesorul meu, la cârmă. Au făcut o treabă excelentă. Voi fi sincer. Mă bucur să fim primii. Totuși nu e cazul să ne oprim, trebuie să ne consolidăm pozițiile, să facem unele lucruri altfel, să încercăm, să schimbăm, să creștem și să rămânem cei mai buni. Lideri. Nu doar pe termen scurt. Avem nevoie de răbdare, or nimic nu se întâmplă peste noapte. Și de creativitate multă este nevoie. Astfel - orice devine posibil!

Pe piețele unde am muncit, am mai avut ocazia să realizez aspirația de a rămâne pe primul loc. Uneori am început de pe locul doi, iar în Croația chiar a trebuit să încep de la zero. Pe atunci abia venisem pe piață. Eram numărul cinci. Iar acum suntem numărul trei. Cred că și în Croația putem fi primii. Este doar o chestiune de timp.

În același timp, aici există perspective pentru progres. Am susținut de-a lungul anilor și vom continua să susținem Republica Moldova atât prin contribuții către bugetul de stat (doar noi, o singură companie, asigurăm circa 3% din totalul contribuțiilor venite la buget), dar și prin acțiuni de responsabilitate socială foarte valoroase. Vom rămâne parteneri de încredere și în anii ce vin. Cred cu tărie că împreună, statul și mediul de afaceri, în colaborare strânsă, putem duce țara spre viitorul pe care ni-l dorim cu toții. Un viitor mai bun pentru noi și generațiile care vin!

 

 

*Sinisa Trbojevic, Country Manager Moldova, 13 ani în JTI

Experienţa anterioară:

Country Manager Slovenia și Croația

Country Manager Croația, Bosnia și Herzegovina

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

21 zile 16 ore

193-194

Publicitate în BC