22/10/2021

Valentin Balan: "Trebuie să ne concentrăm pe proiecte de eficiență energetică".
Valentin Balan: "Trebuie să ne concentrăm pe proiecte de eficiență energetică". Management

Horus Energy este cunoscută pe piața moldovenească din 1993. Aceasta implementează proiecte la cheie în sectorul energetic mare. În special, acestea sunt reconstrucția și modernizarea centralelor electrice și a centralelor electrice de mare putere, precum și furnizarea de echipamente energetice, efectuarea de revizii și reparații curente ale turbogeneratoarelor și ale cazanelor, prelungirea duratei de viață a echipamentelor energetice, automatizarea proceselor tehnologice. Valentin BALAN, CEO al Horus Energy Holding, a vorbit la Business Class despre perspectivele și oportunitățile acestei industrii.

 

Business ClassMoldova a marcat recent 30 de ani de la proclamarea Independenței. Cum vedeți acește trei decenii de independență a țării noastre?

Valentin Balan: Cred că majoritatea cetățenilor vor spune același lucru, că a fost o perioadă dificilă, o tranziție care mai durează de trei decenii și încă nu a atins punctul necesar. Au fost prea multe schimbări politice, care au provocat “cutremure” sociale. S-a schimbat de mai multe ori vectorul dezvoltării Republicii Moldova, în timp ce țara „a bătut pasul pe loc”. Au fost și greșeli, dar și reușite de care se bucură poporul. 

Bineînțeles că, noi toți, am avut așteptări mai mari, să vedem o țară prosperă, cu un nivel de viață ridicat pentru întreaga populație, cu infrastructură modernizată, cu instituții de stat responsabile, o justiție corectă, demnitari cu dragoste de țară și care muncesc în interesul cetățenilor și al Republicii Moldova. Trebuie să înțelegem că prosperitatea depinde și de fiecare în parte, de aportul pe care-l aducem, fiecare dintre noi, la dezvoltarea țării. Pornind de la asta, pot afirma că cel mai mare aport la dezvoltarea statului nostru l-au avut mulți oameni, care nu au nicio legătură cu politica sau instituțiile statului. Ei au muncit mult, au creat locuri de muncă, au plătit impozite la stat, au modernizat diferite domenii ale economiei noastre, au adus noi tehnologii și au promovat imaginea pozitivă a Moldovei peste hotare. 

 

Business Class: Putem vorbi acum despre o independență reală a Republicii Moldova?

Valentin Balan: La fel ca și oricare țară mică, nu doar Moldova, suntem în strânsă dependență de situația regională și mondială. Politic putem afirma că suntem independenți, deși suntem conștienți că multe procese interne sunt influențate din exterior. Și pentru că fenomenul emigrării forței de muncă din Republica Moldova a luat amploare, economia noastră depinde mult de transferurile moldovenilor care muncesc peste hotare. Suntem dependenți și de resursele energetice, iar aceasta este una dintre cele mai mari vulnerabilități a țării noastre. 

Anume de energie în orice stat depinde foarte multe: dezvoltarea economică, mobilitatea persoanelor, nivelul de viață etc. E un sector strategic în care trebuie să investim și să dezvoltăm tehnologii energo-eficiente, iar asta va spori securitatea națională și independența țării. 

 

Business ClassCare sunt șansele pentru a spori independența energetică și ce trebuie să facem pentru asta?

Valentin Balan: Din păcate, nu avem resurse precum gaz natural, petrol sau cărbune, iar lemnul din pădurile noastre și așa este limitat. Trebuie să ne concentrăm pe proiecte de eficiență energetică, atât consumatorii industriali, cât și cei casnici. Holdingul nostru – Horus Energy, de mai mulți ani promovează sisteme de încălzire cu eficiență energetică sporită, cum ar fi centrale termice în condensație; sisteme solare; centrale termice cu combustibil solid cu randament sporit (tehnologii inteligente de ardere) etc. Compania noastră prestează servicii de dezvoltare continuă a sistemului de încălzire centralizată, prin implementarea proiectelor în distribuție (stații de pompare a agentului termic) și puncte termice pe orizontală, care și-au demonstrate eficiența energetică. Statul ar trebui să subvenționeze în continuare achiziția utilajului cu eficiență energetică, așa cum a avut astfel de proiecte în trecut. 

La nivel de țară, ar trebui să fie realizate proiecte de instalare a generatoarelor eoliene, a sistemelor fotovoltaice, a recuperatoarelor de căldură în blocuri de locuit etc. 

Toate aceste acțiuni sunt prevăzute de Strategia de dezvoltare în sectorul electroenergetic al Moldovei până în 2030, un document bun, care trebuie realizat, nu păstrat în arhive. În același context trebuie subliniată importanța creșterii nivelului de generare a energiei electrice proprii, ca element de sporire a securității naționale și independenței țării.

 

Business Class: Ce beneficii ar avea oamenii și statul de la creșterea gradului de eficiență energetică?

Valentin Balan: Creșterea bunăstării cetățenilor, sporirea nivelului de confort personal, modernizarea infrastructurii energetice a țării, aer mai curat. Astfel de tehnologii reduc cu până la 50% costul facturilor, iar banii economisiți oamenii îi pot folosi pentru alte necesități. În plus, reducerea nivelului de poluare ne va ajuta pe toți să fim mai sănătoși. Cu toții ne dorim o planetă mai verde, mai curată. Orice stat își dorește creșterea nivelului de viață al cetățenilor săi și să dezvolte “energia verde”, cu atât mai mult Moldova, care nu dispune de resurse energetice proprii. 

 

Business Class: Una dintre companiile pe care o conduceți - “Horus Energy Holding” a realizat mai multe proiecte energetice în țara noastră, dar și peste hotare. Ce ați putea evidenția din aceste proiecte?

Valentin Balan: “Horus Energy Holding”, în asociere cu concernul S.A. ”Silovîe Mașinî” (А.О. «Силовые Машины»), a realizat mai multe proiecte de modernizare a infrastructurii energetice a țării noastre, inclusiv a obiectivelor strategice, de la „Termoelectrica”, principalul furnizor de energie termică în capitală și generatorul de bază a energiei electrice, produse în țara noastră. Grație muncii și tehnologiilor noastre, a fost prelungit termenul de exploatare sigură a surselor de cogenerare, a sporit eficiența, s-au redus costurile de producere și s-a redus nivelul de poluare. Ne exprimăm intenția de a construi în raza capitalei o Centrală electrică cu ciclu combinat la cheie, cu puterea de 250 MW, cu posibilitatea de extindere până la 500 MW, pe combustibil primar – gaze naturale. De asemenea, putem aduce aportul la extinderea capacităţii existente de producere a energiei electrice cu până la 800 MW. Suntem gata să aducem cele mai avansate tehnologii mondiale în domeniu de la concernul “Силовые машины”, care, în asociere cu concernul german “Siemens”, produc instalații energetice performante la standarde de calitate mondială, inclusiv turbine pe gaze și abur, generatoare, cazane, accesorii etc.

“Horus Energy Holding”, în asociere cu “Силовые машины”, și-a extins activitatea în mai multe state din CSI, inclusiv Kazahstan, Rusia și Kârgâzstan, precum și alte țări europene. 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

5 zile 19 ore

206

Publicitate în BC