19/04/2023

Vladimir ȘTIRBU: Situația financiară solidă, parteneriatele puternice și flexibilitatea în luarea deciziilor, sunt avantajele ACORD GRUP
Vladimir ȘTIRBU: Situația financiară solidă, parteneriatele puternice și flexibilitatea în luarea deciziilor, sunt avantajele ACORD GRUP Management

ACORD GRUP, o societate cu tradiție pe piața asigurărilor din Republica Moldova, și-a creat, pe parcursul a 20 de ani de activitate, un renume de jucător de talie medie, statut confirmat și de rezultatele financiare pentru anul 2022. Cu un profit de 26,5 milioane de lei, compania a avut una din cele mai bune eficiențe a activelor din industrie. Vladimir ȘTIRBU, directorul general al societății, a relatat pentru Business Class cum a fost posibil acest lucru, dar și despre provocările pieței moldovenești de asigurări.

BC: Dle Vladimir Știrbu, realitatea s-a schimbat radical anul trecut atât pentru oamenii simpli, cât și pentru business. Cum a resimțit piața asigurărilor în general și ACORD GRUP în particular perturbările provocate de războiul din Ucraina?

Vladimir Știrbu: Sectorul asigurărilor a fost afectat ca și întreaga economie. Rezultatul operațional din activitatea de asigurare a fost influențat de procesele inflaționiste generate de criza energetică regională, astfel costurile la principalul elemente de cheltuieli și anume despăgubirile de asigurare, cheltuielile administrative și cele de distribuție s-au majorat esențial, iar veniturile din primele de asigurare, în special cele stabilite tradițional în euro sau dolari, au stagnat pe fonul aprecierii leului moldovenesc. Spre exemplu, la asigurările CASCO asigurătorii nu au ridicat tarifele, pe când prețurile pieselor de schimb și manoperei au suferit majorări esențiale, prețul asigurării CARTEA VERDE a rămas neschimbat, deși pagubele compensate prin asigurare sunt expuse inflației crescute din Europa. În plus, până la război, societățile moldovenești de asigurări, inclusiv ACORD GRUP, erau conectate strâns la piața estică de reasigurări. Drept urmare a noilor realități, reorientarea spre noi parteneri de reasigurare implică majorarea costurilor. Totuși, din punct de vedere investițional, anul 2022 a fost foarte bun pentru asigurătorii care dețin active lichide în formă bănească. ACORD GRUP este un investitor activ în valorile mobiliare de stat, care au generat anul trecut 2/3 din profitul companiei. 

BC: După ce pe piața asigurărilor s-au instalat reguli corecte de joc, companiile se află într-o competiție strânsă. Ce întreprindeți  pentru a atrage și fideliza clienții?

Vladimir Știrbu: În primul rând, suntem o societate solidă financiar, cu indicatori de solvabilitate și lichiditate mult peste limita stabilită de cerințele legale. Avem în spate și sprijinul necondiționat al singurului nostru acționar, compania aeriană VALAN, investitor autohton cu o capacitate financiară și reputație foarte bună. Un alt avantaj este capacitatea de decizie. Acționarul ne asigură o guvernanță corporativă flexibilă, luăm deciziile într-un termen scurt, de ordinul zilelor sau chiar al orelor. Avem dezvoltată și o rețea bună de subdiviziuni teritoriale, am consolidat parteneriatele cu brokerii și agenții de asigurări. Aceste entități au un rol important în industrie, fiind într-o relație strânsă cu asigurații pe care îi consultă. Am insistat asupra parteneriatului cu ei, iar rezultatele arată că am avut dreptate, vânzările dublându-se anul trecut. Acum ACORD GRUP nu este privit doar ca asigurător specializat avia, avem un portofoliu variat și echilibrat, cota asigurărilor avia coborând la 25%, pentru prima dată în 20 de ani.    

BC: În ultimii ani, au fost adoptate mai multe legi care urmăresc digitalizarea procesului de asigurare. În ce măsură acestea v-au influențat afacerea și raporturile cu asigurații?

Vladimir Știrbu: Digitalizarea este viitorul asigurărilor. Noi am dezvoltat propriul instrument de emitere online a polițelor, susținem și platformele partenerilor noștri. Sunt importante și aplicațiile ce facilitează procesul de regularizare a daunelor. La acest capitol mai avem mult de lucru, împreună cu autoritatea de supraveghere a sectorului, care administrează Sistemul informațional de stat în domeniul asigurărilor de răspundere civilă auto. Speram că sistemul va fi adaptat definitiv în curând pentru integrare cu sistemele informaționale ale asigurătorilor și intermediarilor, astfel încât consumatorii serviciilor de asigurare să poată obține în regim online informația cu privire la coeficientul individual bonus-malus și prima de asigurare finală, respectiv să fie exclusă participarea în procesul de emitere a poliței a angajatului companiei de asigurări sau a brokerului.

BC: Cartea de vizită a ACORD GRUP reprezintă asigurările avia. Cum a evoluat acest segment în condițiile anului trecut?

Vladimir Știrbu: Pe parcursul a 20 de ani de activitate am acumulat o experiență bogată în asigurările avia, în special a riscurilor de răspundere civilă și CASCO pentru elicoptere. Clienții noștri exploatează nave aeriene preponderent în afara țării, în diferite misiuni internaționale, oferă servicii precum stingerea incendiilor. Anul trecut am continuat să le oferim protecție prin asigurare și să regularizăm cazurile asigurate. În spațiul public a fost mediatizat accidentul tragic din vară când un elicopter al asiguratului nostru s-a prăbușit în Grecia. În timp scurt am plătit toată despăgubirea de asigurare în valoare de două milioane de dolari. Am demonstrat încă o dată, de comun cu partenerii noștri de reasigurare, că oferim servicii de calitate și avem capacitate financiară să ne îndeplinim obligațiile asumate.

BC: ACORD GRUP s-a poziționat și anul trecut la mijlocul clasamentului profitabilității pe piață asigurărilor. Nu vă ambiționați să avansați spre statutul de lider?

Vladimir Știrbu: Cei mai importanți indicatori privind stabilitatea financiară: rata solvabilității, coeficientul de lichiditate, profitul, excedentul de active lichide admise la acoperirea rezervelor de asigurare și capitalului propriu, arată cu siguranță că ACORD GRUP este printre lideri. Asta ne ambiționează să sporim și volumul primelor brute subscrise. Totuși abordăm acest proces cu prudență, astfel încât să menținem în permanență echilibrul dintre riscuri, capitalul de solvabilitate disponibil, capacitatea operațională suficientă etc.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

12 zile 2 ore

206

Publicitate în BC