Actualitate

Businessul se așteaptă la o stabilitate economică

În trimestrul patru, businessul din Republica Moldova se așteaptă la o relativă stabilitate a activității economice, a veniturilor din vânzări și a numărului de salariați, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS), în baza rezultatelor anchetei de conjunctură efectuată printre manageri.

Marea majoritate a oamenilor de afaceri se așteaptă la creșterea moderată a prețurilor produselor și ale mărfurilor. Mulți dintre ei cred că va crește și numărul angajaților. Managerii din industria prelucrătoare se așteaptă, în ultimul trimestru din acest an, la o creștere moderată a situației economice, o stabilitate relativă a veniturilor din vânzări, a numărului de salariați și a prețurilor produselor industriale.

Și managerii din construcții se așteaptă la o relativă stabilitate a situației economice, a veniturilor din vânzări și la o creștere moderată a prețurilor lucrărilor de construcții. Pe de altă parte, aceștia anticipează o scădere moderată a numărului de salariați.

În comerțul cu amănuntul și în servicii, managerii anticipează o creștere moderată a situației economice și a prețurilor de vânzare, o relativă stabilitate a veniturilor din vânzări și a numărului de salariați. Cei mai optimiști sunt managerii companiilor mari, cu un număr de peste 250 de salariați. Principalele probleme invocate de către manageri în cel de-al treilea trimestru al anului în curs se referă la cererea insuficientă pe piață și la lipsa forței de muncă. Potrivit BNS, în trimestrul trei, 59% din totalul respondenților s-au confruntat cu limitări în activitatea economică.

Principala cauză constă în cererea insuficientă pe piață, aceasta fiind raportată de către 31,4% din respondenți. Activitatea întreprinderilor mai este influențată negativ de lipsa forței de muncă calificată, problemele financiare, consecințele războiului din Ucraina și indisponibilitatea materiei prime.

Ce cautam?