Actualitate

Moldova Digital Summit 2024: repere pentru business

Cel mai mare eveniment digital din țară a revenit în forță în iunie, la Arena Chișinău. Timp de două zile, peste 3000 de persoane au luat parte la prezentări, paneluri de discuții și workshopuri axate pe patru piloni cheie – business, infrastructură, guvernare și dezvoltarea competențelor. Printre noutățile importante pentru mediul de afaceri s-au numărat perspectivele Microsoft privind adoptarea AI în procesele de lucru, un parteneriat strategic semnat între Moldova și Emiratele Arabe Unite, precum și date relevante despre evoluția plăților instant prin aplicația MIA.

Ediția din acest an a celui mai amplu eveniment digital din Republica Moldova s-a desfășurat sub genericul „Powering a 100% Digital Tomorrow”. Summitul a reunit participanți din Europa, Australia și Orientul Mijlociu, consolidând statutul Republicii Moldova de hub tehnologic în ascensiune. Pe parcursul evenimentului, au fost organizate 25 de paneluri de discuții și workshopuri tematice, oferind participanților ocazia de a interacționa cu peste 50 de experți internaționali și locali. S-au abordat soluții inovatoare și s-au prezentat exemple de bune practici din alte țări privind digitalizarea și integrarea acesteia în societate.

REPREZENTANT MICROSOFT: BINE AȚI VENIT ÎN ERA AI

Bogdan Putinică, Country Manager Microsoft în România și Republica Moldova, a captivat audiența cu o prezentare revelatoare despre creșterea fără precedent a tehnologiile bazate pe inteligență artificială (AI), precum ChatGPT, care a trecut de 10 miliarde de accesări la nivel global, depășind Facebook. Cel mai nou model GPT, 4o, a fost descris ca o evoluție majoră față de versiunile anterioare, fiind acum capabil să proceseze video, audio și imagini, acope- rind astfel aproape toate simțurile umane. Potrivit datelor Microsoft, 95% dintre com- panii intenționează să adopte AI, în timp ce 80% o utilizează deja în mod eficient în activitățile lor curente. „Fiecare dolar investit în AI generează un randament de 3,5 dolari", a subliniat Putinică. Un punct central al prezentării a fost Copilot, tehnologia AI de vârf a Microsoft, integrată în produse precum Outlook, Teams și Office. În esență, este vorba despre un asistent virtual care interacționează cu uti- lizatorii în limbaj natural, funcționând ca un coleg care îi sprijină în activități precum cercetare, redactare de texte, calcule și chiar aspecte etice. Bogdan Putinică l-a caracterizat drept „un ajutor capabil să îndeplinească diverse roluri și funcții", având numeroase aplicații practice. Potrivit expertului, Copilot a dovedit că poate îmbunătăți productivitatea programatorilor cu peste 80%, majoritatea utilizatorilor declarând că tehnologia le-a simplificat considerabil rutina de lucru.

Bogdan PUTINICĂ, Country Manager România și Moldova, Microsoft

În clipa în care aduci inteligenţa artificială într-o companie, fiecare dolar investit în AI generează 3,5 dolari profit

MOLDOVA ȘI EMIRATELE ARABE UNITE ÎȘI UNESC CAPACITĂȚILE DIGITALE

Un memorandum de înțelegere istoric a fost semnat de către Moldova IT Park (MITP), Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Sharjah Research Technology and Innovation Park (SRTIP) din Emiratele Arabe Unite. Potrivit directorului general al MITP, Marina Bzovîi, acordul își propune să construiască o „punte a inovației" între Europa și Orientul Mijlociu, stimulând colaborarea între startupurile moldovenești și cele din EAU. În cadrul părții oficiale, a fost evidențiat potențialul fiecăreia dintre cele două țări de a se completa reciproc. Republica Moldova, cu scena sa tech în plină dezvoltare și poziția strategică, oferă acces la piețele europene, în timp ce EAU, recunoscute pentru infrastructura puternică și capacitățile investiționale, propune companiilor moldovenești o platformă pentru a-și extinde prezența. „În EAU, ne transformăm dintr-o economie bazată pe petrol într-o economie a cunoașterii și inovării. Ne concentrăm pe sustenabilitate, mobilitate, logistică, producție avansată și sănătate. Parteneriatele noastre sunt globale și sperăm să adăugăm Moldova pe această hartă", a spus Hussain Al Mahmoudi, CEO al SRTIP. Marianna Bulbuc, CEO al Bizzmosis Group, a evocat experiența sa de zece ani în Dubai pentru a sublinia aspectul strategic al parteneriatului semnat. „EAU este o țară care privește spre viitor, care găzduiește Muzeul Viitorului și are proiecte ambițioase cu o viziune pe termen lung până în 2030, 2050 și chiar mai departe. Este, de asemenea, un lider global în responsabilitate guvernamentală și corporativă, în special în ce privește livrarea rezultatelor. Astăzi, suntem mândri să susținem parteneriatul dintre SRTIP și MITP, care va facilita schimbul de cunoștințe și expertiză”, a afirmat Bulbuc.

Artiom BUCIUCEANU, Account Group Unit Manager, Endava

În domeniul IT, inteligența artificială și automatizarea vor completa munca, nu o vor înlocui. Competențe precum învățarea automată, analiza datelor și securitatea cibernetică vor fi cruciale

PRIMELE DATE DESPRE SALTUL BNM ÎN LUMEA PLĂȚILOR INSTANTANEE

Banca Națională a Moldovei (BNM) face pași semnificativi în transformarea pieței financiare prin introducerea MIA, un serviciu inovator de plăți instant, prezentat în cadrul summitului de către Vadim Jeleascov, responsabilul de FinTech al instituției. Acesta a comunicat că, în cele trei luni de la lansare, MIA a atras 158 mii de utilizatori unici, cu o valoare medie a tranzacției de 970 de lei. „În trimestrul unu, transferurile între diferite bănci au fost doar 2,3% din total. Cu MIA, 80% din tranzacții sunt acum între diferite bănci. Numărul de tranzacții s-a triplat, ceea ce era și scopul nostru”, a spus Jeleascov. Potrivit acestuia, BNM lucrează la noi funcționalități pentru MIA, precum trans- feruri M2Me, plăți cu cod QR și deep links, cu scopul de a face MIA cel mai modern serviciu de plăți instant din regiune. Pen- tru a încuraja companiile să adopte MIA, BNM a plafonat comisionul la 0,8%.

OPEN BANKING ESTE CHEIA CREȘTERII ECONOMICE, SUSȚINE UN EXPERT MASTERCARD

Într-un discurs remarcabil, Dr. Louise Beaumont de la Mastercard a subliniat potențialul transformator al open banking pentru creșterea economică și incluziunea financiară. Cu 15 ani de experiență în open banking, vorbitoarea a povestit cum a fondat o companie fintech pentru a acoperi golul lăsat de băncile tradiționale. „Conduceam o afacere în Marea Britanie, foarte profitabilă, cu creștere rapidă și mulți clienți mari, dar nicio bancă nu îmi acorda credit. Nu înțelegeam de ce, până când mi-am dat seama că absolut niciuna nu se uita la datele mele", a remarcat experta, adăugând că, de multe ori, piața evoluează înaintea reglementărilor care să garanteze siguranța și standardizarea.

Ea a prezentat un studiu relevant din Marea Britanie, unde 25% dintre companiile care anterior nu au obținut credite au reușit să se finanțeze prin intermediul open bankingului, datorită acurateței sporite a datelor. Au fost trasate paralele cu Moldova, unde IMM-urile se confruntă în prezent cu un deficit de finanțare de 38% din cifra de afaceri. Beaumont a încheiat prin a îndemna businessul din Moldova să adopte open banking, susținând un ecosistem echilibrat în care inovatorii, băncile și autoritățile să colaboreze pentru stimularea creșterii economice și a incluziunii financiare.

Vadim JELEASCOV, șeful Fintech, Banca Națională a Moldovei

În trimestrul I, transferurile între diferite bănci au fost doar 2,3% din total. Cu MIA, 80% din tranzacții sunt acum între diferite bănci. Numărul de tranzacții s-a triplat, ceea ce era și scopul nostru

30 milioane de dolari veniturile generate de startupurile din Moldova în 2023

ȚINTA STARTUPURILOR – PRIMUL UNICORN PÂNĂ ÎN 2030

O discuție în cadrul unui panel intitulat „Construind următorul unicorn povestea Diasporei" a pus în lumină scena startupurilor moldovenești în plină ascensiune. În prezent, există între 200 și 250 de startupuri active, care au generat venituri de peste 30 milioane de dolari în 2023. Aceste companii activează în sectoare precum EdTech, HealthTech, FinTech, E-commerce și Agritech, având în medie doi fondatori și trei angajați. Peste jumătate dintre startupuri, 56%, se concentrează pe piața B2B. În ceea ce privește produsul, aproximativ un sfert dezvoltă software pentru companii, cu scopul de a optimiza procesele de business.Participanții la panel au recunoscut că ecosistemul startupurilor din Moldova este încă în dezvoltare, dar s-au arătat optimiști cu privire la viitorul său, subliniind posibilitatea apariției primului unicorn (o com- panie evaluată la peste 1 miliard de dolari, n .r.) până în 2030. „În medie, durează șapte ani să construiești un unicorn. Cred că îl vom vedea pe primul nostru în aproximativ cinci ani”, a spus Mihai Stipanov, fondatorul comunității de investitori Mozaic. Startupuri precum Bloomcoding, Plannable și Realoc.io au fost identificate ca având potențialul de a deveni viitorii unicorni. Experții au evidențiat avantajele de cost și forța calificată de muncă din Moldova ca puncte forte, dar au recunoscut și dificultățile legate de accesul la capital și atragerea de talente. Rolul diasporei în susținerea ecosistemului a fost subliniat cu un apel la implicare și investiții continue.

ANGAJAȚII VIITORULUI

În a doua zi a Summitului, a avut loc o dezbatere importantă despre viitorul muncii, cu accent pe creșterea organizațiilor fără frontiere și atragerea specialiștilor care lucrează de la distanță. Reprezentanți ai unor companii importante precum Endava, Fusion Works, Globant, Index și Software Mind au discutat despre schimbările de pe piața muncii, evidențiind atât oportunitățile, cât și provocările acestei noi paradigme. O tendință importantă identificată de experți a fost trecerea de la externalizarea tradițională a activităților către recrutarea la nivel global a talentelor. „Companiile obișnuiau să-și mute activitățile în alte țări prin crearea de centre regionale. Acum, vedem o orientare spre construirea unor rețele globale de talente, mai ales în rândul companiilor mici. Acest lucru este mai eficient din punct de vedere al costurilor și permite accesul la competențe unice de oriunde din lume”, a spus Andi Stan, vicepreședinte pentru Strategie la Index.

Experții au subliniat importanța învățării continue și a adaptării în contextul actual de pe piața muncii, care se schimbă rapid. Artiom Buciuceanu, Account Group Unit Manager la Endava, a menționat că progresele în inteligența artificială și automatizare nu doar că eficientizează munca, dar necesită și noi competențe din partea angajaților. „În domeniul IT, inteligența artificială și automatizarea vor completa munca, nu o vor înlocui. Competențe precum învățarea automată, analiza datelor și securitatea cibernetică vor fi cruciale pentru viitorii programatori. Acestea vor permite gestionarea eficientă a AI și automatizării, iar angajații se vor putea concentra pe sarcini creative și complexe”, a menționat acesta. Ediția 2024 a Moldova Digital Summit a inclus o Zonă Expo de peste 1000 m2, unde companii tech, alături de agenții guverna- mentale, startupuri și instituții academice au prezentat inovații și soluții digitale în timp real. O altă zonă, Startup Alley, a permis tine- rilor antreprenori să-și prezinte ideile în fața unui public format din colegi și potențiali investitori. Summitul a fost organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, împreună cu ATIC, Agenția de Guvernare Electronică, MITP, Invest Moldova, Technovator, Startup Moldova, Tekwill și UTM.

Andi STAN, vicepreședinte pe strategie, Index

În prezent, companiile se orientează spre construirea unor rețele globale de talente.

158 000 de utilizatori au transferat bani prin MIA în primele trei luni după lansare

80% dintre companii folosesc activ instrumentele AI, conform datelor Microsoft

Ce cautam?