Știri externe

Schimbările climatice modifică geografia vinului

Pe fondul schimbărilor climatice, anumite regiuni viticole tradiţionale ale lumii ar putea să numai poată produce vin în mod rentabil, în timp ce altele amplasate mai la nord ar putea să se lanseze în această activitate, arată un studiu citat de AFP.

„Schimbările climatice modifică geografia vinului. Vor exista câştigători şi pierdanţi”, concluzionează Cornelis van Leeuwen, profesor de viticultură la Bordeaux Sciences Agro. Conform studiului publicat în revista Nature Reviews Earth & Environment, între 49% şi 70% din actualele regiuni producătoare de vin ar putea să se confrunte cu un risc substanţial de pierdere a aptitudinii de a produce vin în mod rentabil, dacă temperaturile globale vor creşte cu mai mult de două grade Celsius până la finele acestui secol. „Putem întotdeauna să facem vin aproape peste tot şi facem acest lucru în climate tropicale, în Tahiti, în India, dar aici vorbim de a face vin de calitate şi în condiţii economice rentabile”, a explicat Cornelis van Leeuwen. În sens invers, între 11% şi 25% din regiunile unde viile sunt deja plantate ar putea vedea cum producţia lor se ameliorează şi noi regiuni viticole ar putea apă- rea la latitudini şi altitudini mai ridicate. De exemplu, în sudul Marii Britanii, unde cultura viţei-de-vie este astăzi într-un stadiu embrionar. La fel ca şi în alte domenii, nivelul încălzirii globale va determina datele problemei. Dacă va rămâne mai mică de două grade Celsius la nivel mondial, majoritatea regiunilor producătoare din Europa îşi va păstra aptitudinea de a produce, dar cu preţul unor măsuri de adaptare. În schimb, „în cele mai severe scenarii de încălzire globală, majoritatea regiunilor mediteraneene ar putea deveni inadaptate climatic la producţia viticolă”, concluzionează autorii studiului. Aproximativ 90% din regiunile viticole tradiţionale din zonele costiere sau de câmpie din Spania, Italia şi Grecia ar fi astfel ameninţate de dispariţie până la finele acestui secol.

Ce cautam?