19/05/2023

Nordul Bucureștiului: Locul ideal de trai pentru familii și antreprenori, ce oferă siguranță și oportunități de afaceri
Nordul Bucureștiului: Locul ideal de trai pentru familii și antreprenori, ce oferă siguranță și oportunități de afaceri Piaţa de publicitate

Atractivitatea Bucureștiului ca loc pentru trai și investiții imobiliare sporește pe an ce trece, unul din motive fiind dezvoltarea economiei românești, care a înregistrat a patra cea mai mare creștere din UE în ultimul trimestru al anului 2022. Cei care se mută definitiv sau aleg capitala României ca a doua casă sunt atrași de posibilitatea angajării în marile corporații multinaționale, oportunitatea pentru copii de a studia în școli de talie mondială și, nu în ultimul rând, de stabilitatea geopolitică, mai importantă ca oricând în prezent.

Interesul pentru apartamente și case din zona Nord a Bucureștiului este atât de mare încât agenții imobiliari stabiliți aici activează șapte zile pe săptămână, de luni până duminică. În fiecare zi se organizează cel puțin trei prezentări pentru moldovenii interesați să investească într-o proprietate imobiliară în capitala României. În cadrul vizionărilor, participanții pot vedea „pe viu” complexele rezidențiale din portofoliul North Bucharest Investment, compania-parteneră a agenției imobiliare Proimobil. În timpul vizitelor au loc și consultări directe cu juriștii și contabilii companiei, dispuși să asiste investitorii pe toată durata achiziției.

„Bucureștiul a devenit unul din cele mai atractive orașe din lume, iar investitorii moldoveni au fost printre primii care au realizat acest lucru. Acum am o comandă pentru 15 apartamente. Deci, având în vedere performanța Bucureștiului, prevăd în viitorul apropiat doar o creștere a interesului pentru imobiliarele din oraș”, povestește Doina Cotoman, agent imobiliar cu experiență în branșă de peste un deceniu. Ea citează datele rapoartelor internaționale care plasează capitala României în topul orașelor cu cea mai mare rentabilitate a imobilelor: costul unui apartament achiziționat aici se răscumpără în mai puțin de zece ani.

MULTINAȚIONALE ȘI ȘCOLI DE CLASĂ MONDIALĂ

Zona Nord a Bucureștiului cuprinde Pipera și Sectorul 1, cele mai dinamice cartiere care se bucură de un ritm rapid de dezvoltare. Aici se află sediile companiilor Oracle, Amazon și Coca-Cola, dar și centrele comerciale precum Promenada Mall, Băneasa Mall și Pipera Plaza. Cei care caută un loc liniștit, dincolo de viața agitată a marelui oraș, își pot recăpăta forțele în numeroasele parcuri și zone verzi, în special în cea de pe malul lacului Herăstrău, un simbol al Bucureștiului. Nu în ultimul rând, aici își au reprezentanțele multe instituții de învățământ de talie mondială, cele mai notorii fiind British School of Bucharest, Cambridge School of Bucharest, Olga Gudynn International School, American International School și Mark Twain International School.

CASE CALIFORNIENE LA PREȚURI EST-EUROPENE

În nordul Bucureștiului există un număr mare de complexuri rezidențiale cu apartamente și case la preț accesibil și posibilitatea achitării în rate. Cele mai notorii ansambluri de locuințe sunt, printre altele, Nusco City, H Pipera Lake și Iancu Nicolae. Prețul aproximativ al unui apartament„la cheie”, cu suprafața de cca 70 m², începe de la 100 mii de euro. Prețul unei case „la cheie” începe de la 154 mii de euro. Cererea extrem de înaltă pentru aceste locuințe a făcut ca specialiștii în imobiliare să spună, mai în glumă, mai în serios, că apartamentele se vând ca semințele de floarea-soarelui. „La 9 km de Promenada Mall avem vile superbe. Este vorba de un orășel de 800 de case, costul uneia fiind de 173 mii de euro, cu TVA inclus. Fiecare are o curte mare, piscină, loc de parcare, după modelul „cottages” din Silicon Valley, California”, spune Doina Cotoman.

În cazul achiziționării în rate, prima tranșă este cuprinsă între 50 și 100 mii de euro. Restul sumei se achită abia la darea imobilului în exploatare – o opțiune atractivă atât pentru familiile moldovenești, care pot obține creditare în România sau în Republica Moldova, cât și pentru investitorii care doresc să revândă locuința. Aceștia aleg investițiile pe termen scurt, achitând prima rată, iar în decurs de 365 de zile, revând proprietatea, cu un profit anual de până la 20%.Tot mai mulți investitori cumpără apartamente în Pipera și sectorul 1 ca mai apoi să le dea în chirie, astfel asigurându-și un venit lunar de 700 – 1 000 de euro, în cazul dării în chirie pe o perioadă îndelungată, sau până la 100 de euro pe noapte, dacă vorbim de chirie de scurtă durată prin intermediul Booking sau Airbnb.

TVA REDUS ȘI RATA DE CREDIT ATRACTIVĂ

Potrivit Doinei Cotoman, nu există diferențe între persoanele care achiziționează imobile în București și cele care cumpără locuințe în Chișinău. O parte din ele sunt părinții ai căror copii studiază sau urmează să-și facă studiile în România. De asemenea, există antreprenori care și-au extins afacerile în capitala țării vecine, specialiști IT, medici stomatologi. După izbucnirea ostilităților din Ucraina, a crescut cererea din partea familiilor de moldoveni atrase de nivelul sporit de siguranță oferit de statutul de țara-membră a NATO al României. Există și familii ucrainene care se mută în București din aceleași considerente, cumpărând etaje întregi în blocurile de locuit. Nu este neglijabilă ponderea vest-europenilor – spanioli, italieni, germani – atrași de sistemul fiscal român, cu cota TVA redusă de 5% pentru locuințele ale căror preț nu depășește 120 mii de euro.

SIMPLIFICAREA MAXIMĂ A PROCEDURII DE ACHIZIȚIE

Procesul de achiziție nu este foarte complicat pentru un investitor din Republica Moldova, indiferent dacă acesta are sau nu cetățenie română. Potrivit experților, pentru a cumpăra o locuință în București, este suficient să ai deschis un cont într-o bancă din Republica Moldova sau România, iar banii cu care urmează să faci plata trebuie să provină din contul respectiv. Rata anuală a dobânzii pentru un credit de investiții imobiliare în București este de cca 7% în comparație cu 12% în Chișinău. Pentru cei fără cetățenie română va fi necesară elaborarea unui cod numeric, o procedură care durează aproximativ o lună, experții din cadrul North Bucharest Investment fiind gata să asiste investitorii pe tot parcursul acesteia.

 

 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

8 zile 20 ore

207

Publicitate în BC