06/09/2022

Cele mai faimoase invenții, afaceri și visuri ale lui Elon Musk
Cele mai faimoase invenții, afaceri și visuri ale lui Elon Musk

Elon Musk s-a născut pe 28 iunie 1971 în Pretoria, Africa de Sud. Mama lui, Maye Musk, era un model dietetician din Canada, iar tatăl său, Eroll Musk, era inginer electromecanic, marinar și pilot. A crescut alături de un frate, Kimball, și o soră, Tosca. De la 10 ani, Elon a fost pasionat de programare și la 12 ani a creat jocul video Blastar și un program Office Technology pe care le-a vândut cu 500 dolari. 

Elon a urmat studiile la Universitatea din Pretoria pentru cinci luni, dar pentru că a vrut să evite serviciul militar obligatoriu din Africa de Sud, s-a transferat în Canada unde a urmat studiile la Universitatea Reginei din Kingston. A studiat apoi fizica la Universitatea din Pennsylvania, a efectuat un stagiu de practică la Institutul de cercetare Pinaccle și și-a definitivat doctoratul la Universitatea Standford din California.

În prezent are o avere de aproximativ 40 miliarde de dolari, conduce companiile SpaceX, PayPal, Solar City și Tesla, are șase copii, a fost cuplat cu Justine Wilson, Talulah Riley, Amber Heard și Grimes, a avut apariții în filmul Iron Man 2 și serialul The Big Bang Theory . Este geniu, inginer, proiector industrial, antreprenor și o celebritate. Deține o colecție de mașini electrice și cinci locuințe de lux în Los Angeles.

Despre afaceri, corporatii și etc. 

Zip2

În 1995, Elon Musk, alături fratele său, Kimbal Musk, și-a creat prima sa afacere - Zip2, o companie care dezvolta și comercializa un ghid urban online cu hărți și pagini aurii pentru publicațiile de presă precum New York Times.

În 1999 a vândut-o la Compaq (o companie ce dezvolta și comercializa calculatoare) pentru 22 milioane de dolari. Compaq a avut dificultăți financiare în competiția cu Dell și a fost achiziționată de Hewlett-Packard în 2002.

Zip2 n-a avut o soartă prea bună, dar vânzarea sa l-a îmbogățit pe Elon Musk și i-a dat startul unei cariere de succes în afaceri. Aceasta a fost doar prima sa afacere.

PayPal

Dacă faceți plăti cu un card PayPal, priviți-l și luați aminte că Elon Musk a fost cel care l-a “inventat”. Elon Musk, cu banii obținuți din vânzarea companiei Zip2, a fondat X.com în noiembrie 1999, un serviciu financiar online cu plăți prin email, dar i s-a alăturat lui Confinity, o companie software din Sillicon Valley, fondată de Max Levchin, Peter Thiel, Luke Nosek în 1998.

Prin fuziunea lor a rezultat crearea companiei PayPal în 2001. PayPal este compania americană ce operează sistemul de plăți online la nivel global și oferă suport pentru transferurile monetare online, fiind și o alternativă electronică la plățile cash. Musk a rămas în poziția de CEO al companiei.

În octombrie 2002, PayPal a fost achiziționat și controlat de eBay până în 2015. În 2017 Musk a achiziționat domeniul X.com de la PayPal sub motivul că reprezintă o valoare sentimentală pentru el. PayPal are în prezent 305 milioane de utilizatori în toată lumea, 21 800 de angajați, venituri de 17 miliarde de dolari, iar serviciile sale sunt disponibile pe toată planeta.

Racheta Falcon (SpaceX)

Pe 6 mai 2002, Elon Musk a fondat compania aerospațială SpaceX din inițiativa de a-și îndeplini visul, acela de a trimite astronauți și de a cultiva plante pe Marte prin proiectul conceptualizat del și numit “Mars Oasis”. A achiziționat rachete ieftine din Rusia, dar le-a returnat când s-a gândit că ar putea construi propriul său model de rachetă, Falcon.

În prezent, compania are 7000 de angajați și numeroase proiecte inginerești în derulare. Pe 28 septembrie Elon Musk a lansat pe orbita planetei prima sa rachetă privată cu propulsie lichidă, Falcon 1, după trei încercări nereușite. Iar pe 14 iulie 2009, SpaceX a servit drept contractor în lansarea și trimiterea satelitului comercial de observație, RazakSAT (fabricat de Malaysia), tot cu o rachetă Falcon 1.

Pe 6 februarie 2018, SpaceX a testat și a lansat cu succes cea mai puternică rachetă din lume la ora actuală, Falcon Heavy.

Racheta Falcon Heavy, cu o înălțime de 70 metri, motoare Merlin, cu două propulsoare suplimentare atașate, are cea mai mare capacitate de încărcare de sarcini utile pe orbită, fiind pe locul doi după rachetă Saturn V ce a transportat astronauții pe Luna în cadrul programului Apollo în anii 1967-1973.

Falcon Heavy poate transporta o greutate de 63 de tone pe orbită joasă a Pământului. La modulul principal al navei a fost încărcat modelul de mașină electrică Tesla Roadster din colecția proprie a lui Musk, cu un manechin numit “Starman” la volan, propulsată și plasată pe traiectoria Terrei.

Tesla 

Pe 1 iulie 2003, Elon Musk a fondat compania Tesla Inc., cunoscută anterior ca Tesla Motors. Compania respectivă produce automobile electrice cu baterii pentru a diminua astfel rata poluării produsă de automobilele pe bază de carburanți. Și nu doar mașini electrice, ci și mașinării de ansamblat componentele auto.

Tehnologia automobilelor electrice nu e nouă, căci prima mașină electrică a fost inventată în 1881 de către inginerul englez Thomas Parker. Dar Elon Musk a încercat să facă tehnologia mai accesibilă, să producă mașini electrice mai ieftine, cu motoare mai puternice, cu acumulatori mai buni pentru a nu se descărca rapid și a încurajat instalarea stațiilor de încărcare electrică pe multe șoselele americane.

Primul model de automobil electric scos la vânzare a fost Tesla Roadster în 2008, la prețul de 109 000 dolari, fiind și primul cu acumulator litiu-ion și care putea să parcurgă o distanță mai mare de 320 km. Pentru a-i aniversa lansarea, 10 ani mai târziu, pe 6 februarie 2018 a lansat o rachetă Falcon Heavy cu un model Tesla Roadster care și în prezent orbitează Pământul.

Solar City - acoperișuri fotovoltaice

Imaginați-vă un viitor în care vom avea mașini electrice și să trăim în locuințe alimentate cu energie solară, iar stilul nostru de viață să nu mai aibă impact negativ asupra biosferei planetei. Asta își dorește și Elon Musk!

Solar City a fost fondată de frații Peter și Lyndon Reve în 2006 la sugestia vărului lor, Elon Musk care a devenit șeful acesteia.

Compania a produs panouri solare capabile să genereze 400 megawați.

Solar City fost achiziționată de Tesla în 2016 pentru 2,6 miliarde de dolari. Musk intenționează să construiască locuințe cu acoperișuri fotovoltaice și fabrici de baterii. Vrea să încurajeze oamenii să trăiască un stil de viață ecologist. În câteva decenii am putea asista la clădirea primelor orașe alimentate doar de panouri solare.

Starlink

Ce sunt acele luminițe care se deplasează pe cerul nopții în șiruri ordonate ca un șirag de mărgele luminoase? Flote de nave extraterestre? Nu!

Sunt sateliții Starlink de dimensiuni mici lansați de SpaceX! Pe 22 februarie 2018, SpaceX a trimis pe orbita planetei doi sateliți Starlink cu o rachetă Falcon 9 Full Thrust. Misiunea s-a dovedit a fi una de succes.

Pe 24 mai 2019 a mai trimis încă 60 de sateliți cu o rachetă Falcon 9 Block 5. A aterizat înapoi pe Pământ. Aceeași rachetă a mai trimis trimis încă 60 sateliți pe orbită pe 11 noiembrie 2019. S-a întors pe Pământ, iar pe 7 ianuarie 2020 a mai lansat încă alți 60 de sateliți pe orbită.

The Boring Company

În decembrie 2016, Elon Musk a fondat The Boring Company, o companie de construcții în infrastructură și tunele concentrată pe tunelele optimizate pentru mașini electrice, dar și capsulele Hyperloop. Musk visează să construiască o rețea de tuneluri subterane pentru automobilele de mare viteză în Las Vegas.

Construcția primului tunel costă 35-55 milioane de dolari și se va întinde pe 81 de hectare, și va lega centrul orașului Las Vegas, cu bulevardul cu cazinouri și hoteluri de aeroport. Mii de mașini electrice și autonome fără șofer vor putea circula în acel tunel cu viteză de 250 km/ora. În decembrie 2018 a fost finalizat și deschis primul tunel în Los Angeles.

Submarinul pentru copii

Pe 23 iunie 2018, 12 copii și antrenorul lor au rămas blocați într-o peștera din Thailanda în urmă unei inundații. Salvarea avea să fie foarte dificilă. Dar Elon Musk și-a propus să salveze copii în mod inedit. A proiectat un submarin cu tub de oxigen, carenă construită dintr-o rachetă Falcon, într-o formă robustă pentru a fi ghidată prin tunele de doi scufundători.

Autoritățile thailandeze au refuzat să-i folosească invenția, iar copiii și instructorul au fost salvați după ce 10 000 de oameni și 100 de scufundători au fost implicați în operațiunea de salvare care a durat 18 zile. Dar invenția lui Elon Musk ar putea fi utilă în viitoarele operațiuni de salvare.

OpenAI

Pe 11 decembrie 2015, Elon Musk și programatorul Sam Altman au lansat compania OpenAI. Scopul companiei e să creeze o inteligență artificială prietenoasă cu oamenii și care să lucreze în beneficiul omenirii. Musk intenționează că Tesla să fabrice mașini electrice autonome, fără șofer, iar OpenAI ar putea să-i programeze automobilele.

În 2016, compania a lansat OpenAI Gym, o platformă pentru cercetare. Gym își propune să ofere o modalitate prin care inteligență artificială să fie ușor configurată într-o varietate de medii diferite, de la recunoașterea facială la învățarea supravegheată.

Neuralink

În iulie 2016, Elon Musk a fondat Neuralink, o companie neurotehnologica care are drept scop dezvoltarea interfatei creier-computer, dar și tratarea afecțiunilor neurologice. Prin implantarea unui dispozitiv pe creier și declanșarea conexiunii prin impulsuri, oamenii vor putea cu puterea gândului să acceseze computerele și să navigheze pe internet ori să programeze. Sau vor putea chiar să transmită mesaje pe telefon cu puterea minții. S-ar putea crea o super rețea wireless și chiar am putea ajunge să comunicăm telepatic.

Hyperloop

Imaginează-ți cum ar fi să călătorești de la New York City până în Los Angeles în doar 45 de minute. Elon Musk spunea în 2012 că peste câteva decenii va fi posibil prin noul mijloc de transport în comun pentru pasagerii viitorului, inventat și proiectat chiar de el. Se numește Hyperloop și este o rețea de tuneluri și capsule de transport în vid, cu levitație magnetică la bază, care călătoresc cu 1500 km/ora fără fricțiune. Până în prezent, SpaceX a construit un tunel de 1,6 km pentru transportarea containerelor în Hawthorne, California.Hyperloop ar putea deveni o alternativă mai ieftină și mai putin poluantă la transportul aerian.

 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

11 zile 18 ore

206

Publicitate în BC