15/09/2022

Von der Leyen: UE propune impunerea unei taxe pe profiturile excesive ale companiilor energetice
Von der Leyen: UE propune impunerea unei taxe pe profiturile excesive ale companiilor energetice Știri din toată lumea

UE va propune măsuri de plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică care au costuri scăzute şi va forţa companiile care vînd combustibili fosili să împartă profiturile pe care le fac de pe urma creşterii preţurilor energiei, a anunţat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul discursului ei privind starea Uniunii Europene susţinut în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg. "În această perioadă este greşit să primeşti profituri şi venituri extraordinare record beneficiind de pe urma războiului şi pe spatele consumatorilor noştri. În această perioadă, profiturile trebuie împărţite, şi canalizate către cei care au cea mai mare nevoie", a declarat von der Leyen.

Oficialul CE a adăugat că blocul comunitar discută de asemenea plafonarea preţurilor energiei şi lucrează la stabilirea "unui preţ de referinţă mai reprezentativ pentru gaze", decît cel de la hub-ul TTF de la Amsterdam. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh

"Ne-am diversificat sursele de aprovizionare, abandonînd Rusia în favoarea unor furnizori fiabili: SUA, Norvegia, Algeria şi alţii. Anul trecut, gazul rusesc reprezenta 40% din importurile noastre de gaze. În prezent, acest procent a scăzut la 9% pentru gazul transportat prin gazoducte. Dar Rusia continuă să manipuleze activ piaţa noastră de energie. Preferă să lase pur şi simplu gazul să ardă mai degrabă decît să îl livreze", a declarat preşedintele Comisiei Europene, explicînd propunerea de introducere a unui plafon pentru profiturile întreprinderilor care produc energie electrică cu un cost scăzut.

Datorită propunerii, a apreciat von der Leyen, "vom mobiliza peste 140 de miliarde de euro către statele membre, cu scopul de a atenua direct impactul acestei situaţii". În condiţiile în care omenirea se confruntă cu o criză a combustibililor fosili, preşedintele Comisiei Europene consideră că "industria combustibililor fosili are, la rîndul său, o datorie specială. Marile companii din sectorul petrolului, gazelor şi cărbunelui înregistrează şi ele profituri uriaşe. Trebuie să contribuie şi ele, prin urmare, în mod echitabil, să plătească o contribuţie de criză". Ursula von der Leyen a adăugat: "Trebuie să continuăm să depunem eforturi pentru a reduce preţurile gazelor. Trebuie să asigurăm securitatea aprovizionării şi, în acelaşi timp, să asigurăm competitivitatea europeană în lume". Pentru îndeplinirea acestor obiective, CE "va elabora împreună cu statele membre un set de măsuri care vor ţine seama de natura specifică a relaţiei blocului comunitar cu furnizorii - şi cu cei care nu sînt fiabili, cum ar fi Rusia, şi cu cei care ne sînt prieteni de încredere, cum ar fi Norvegia", a explicat oficialul CE, anunţînd că a convenit cu premierul norvegian, Jonas Gahr Stoere, instituirea unui grup operativ în acest sens, iar echipele au început deja să lucreze la acest proiect.

În contextul în care firmele din sectorul energetic se confruntă cu probleme grave de lichidităţi pe pieţele la termen ale energiei electrice, Ursula von der Leyen a informat că CE "va colabora cu autorităţile de reglementare a pieţei pentru a atenua aceste probleme prin modificarea normelor privind garanţiile reale şi prin luarea de măsuri pentru a limita volatilitatea preţurilor pe piaţa intrazilnică".

De asemenea, în octombrie vor fi aduse modificări ale cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru a permite furnizarea de garanţii de stat, urmărind, totodată, menţinerea unor condiţii de concurenţă echitabile, a precizat oficialul CE.

Ursula von der Leyen a afirmat că "organizarea actuală a pieţei energiei electrice, bazată pe ordinea de merit, nu mai este echitabilă pentru consumatori. Aceştia ar trebui să poată profita de beneficiile care rezultă din utilizarea surselor regenerabile de energie, care au costuri reduse". "Trebuie să punem capăt influenţei dominante a gazului asupra preţului energiei electrice. În acest sens, vom realiza o reformă profundă şi cuprinzătoare a pieţei energiei electrice", a transmis oficialul Comisiei Europene.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

10 zile 23 ore

206

Publicitate în BC